Επικαιρότητα
. Στο κεντρικό μέτωπο της οικονομίας συνεχίζουν τα σύννεφα να είναι γκρίζα ή και μαύρα

Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθε ορμητικά με διάθεση παραγωγής έργου και μεγάλες προσδοκίες, ύστερα απο την τραγική περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας απο τον ΣΥΡΙΖΑ. Στον τομέα της εγκληματικότητας και της παιδείας όπως και σε επί μέρους δευτερεύοντες τομείς, εκεί δηλ. που το Βερολίνο δεν παρεμβαίνει, φαίνεται ότι μπορεί να κάνει θετικά βήματα. Στο κεντρικό μέτωπο της οικονομίας όμως, τα σύννεφα είναι γκρίζα ή και μαύρα. Το Βερολίνο επιμένει  να συνθλίβει την ελληνική οικονομία  επιβάλλοντας την υποχρέωση για ένα εξωπραγματικό πλεόνασμα 3,5-2,5%,την επιβολή υφεσιακών πολιτικών και σκληρών μέτρων λιτότητας, σε συνδυασμό με την υφαρπαγή ολόκληρου του δημόσιου και μέρος του ιδιωτικού πλούτου από τους “δανειστες”.

 
Φέρνει η θετική ψυχολογία επενδύσεις στην Ελλάδα;

Επιχειρηματικότητα και κερδοσκοπία

 Η ελληνική οικονομία, εκτός πολλών άλλων, έχει ανάγκη από επενδύσεις, για την ακρίβεια από σημαντική αύξηση των επενδύσεων. Τα μνημονιακά προγράμματα επέφεραν εξισορρόπηση των διπλών ελλειμμάτων με απολύτως λανθασμένο τρόπο: μείωσαν δραστικά τις επενδύσεις (το 2009 18,34% του ΑΕΠ και το 2018 11,07%), ενώ άφησαν σχεδόν αμετάβλητο το μέγεθος της κατανάλωσης (το 2009 68,13% του ΑΕΠ και το 2018 68%). Η στόχευση ήταν ακριβώς η αντίστροφη.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι δύο τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις καταβάλουν προσπάθειες, ρητορικές ως επί το πλείστον, προκειμένου να προσελκύσουν επενδύσεις. Η όλη προσπάθεια συνίσταται --ακολουθώντας τη βασική λογική των μνημονιακών προγραμμάτων-- στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης εκ μέρους των επενδυτών της ελληνικής οικονομίας.

 
Χρέος 170 χρόνων: με τη δραχμή 158 δις. Χρέος 16 χρόνων με το ευρώ : 240 δις !

Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το χρέος που δημιουργήθηκε μέσα στα 16 χρόνια της ευρωζώνης ( περίπου 240 δις) είναι πολύ μεγαλύτερο μεγαλύτερο  από το χρέος που έχει δημιουργηθεί στα 170 προηγούμενα χρόνια της δημιουργίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους (158 δις), μεταξύ των ετών 1832-202.

Στην πραγματικότητα, το τεράστιο ελληνικό δημόσιο χρέος, όπως και αυτό άλλων χωρών κυρίως της ευρωπαϊκής περιφέρειας, έχει υπερδιπλασιαστεί μετά το 2008 μέσα στην περίοδο της ευρωζώνης.Το 2002 που μπήκαμε στο ευρώ, το χρέος  ανερχόταν σε 158 δις και σήμερα ξεπερνά τα 340 δις και συνεχώς αυξάνεται με ποσά άνω των 10 δις ετησίως. Με συνυπολογισμό και του κουρέματος του PSI του 2012 σε βάρος κυρίως ελληνικών ιδιωτικών και δημόσιων ομολόγων, το χρέος σήμερα αγγίζει τα 400 δις.

 
Focus: Οι Ναζί κατέστρεψαν εντελώς την οικονομία της Ελλάδας

Δεν υπάρχουν αμφιβολίες ότι λίγες άλλες χώρες υπέφεραν τόσο πολύ κατά τη διάρκεια της κατοχής, όπως η Ελλάδα και η Πολωνία

«Σχεδόν 75 χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελλάδα και η Πολωνία ζητούν από τη Γερμανία αποζημιώσεις για τα δεινά που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της κατοχής. Και οι δύο χώρες συγκαταλέγονται σε εκείνες που επλήγησαν περισσότερο από οικονομική άποψη.

Δεν υπάρχουν αμφιβολίες ότι λίγες άλλες χώρες υπέφεραν τόσο πολύ κατά τη διάρκεια της κατοχής, όπως η Ελλάδα και η Πολωνία. Και ενώ η επίγνωση για τα βάσανα των Πολωνών στη Γερμανία σίγουρα υπάρχει στη χώρα μας, είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστο τι διέπραξαν σε βάρος των Ελλήνων η Βέρμαχτ και τα SS.

 

 
Διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό των οικονομολόγων και την διάλυση των κρατικών δομών ελέγχου

Από τον Αλεβιζάκη Παναγιώτη Μέλος της Κ.Δ. του ΟΕΕ
Εκ/πος Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας


Συνάδελφε Πρόεδρε

Αγαπητοί συνάδελφοι του Προεδρείου και της Κ.Δ. του ΟΕΕ


Στο Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο που δόθηκε για διαβούλευση στο άρθρο 2, παράγραφος 3 και 4 προτείνονται δυο θέματα που μας αφορούν άμεσα και προσβάλλουν και το ΟΕΕ.

Η παράγραφος 4 του άρθρου 2 προβλέπει:

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 11 από 611