Καλώς ήρθατε στον Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης

Σκοπός του Συλλόγου είναι η συσπείρωση των συναδέλφων με στόχο την κατοχύρωση, προαγωγή και προστασία των οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων τους, η ανάπτυξη πνεύματος συναδελφικής αλληλεγγύης και αμοιβαίας υποστήριξης, ο καθορισμός κανόνων επαγγελματικής δεοντολογίας και συμπεριφοράς, η ανύψωση του κύρους των οικονομολόγων – λογιστών - φοροτεχνικών καθώς και η επιμόρφωσή τους.

Εδώ θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν το επάγγελμα μας και θα ενημερώνεστε για όλες τις δραστηριότητες και ενέργειες του Συλλόγου.

Επικοινωνία
Σύλλογος Οικονομολόγων
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠ.ΟΙΚ. & ΑΑΔΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΜΥΦ/MYDATA

Θεσσαλονίκη, 17-03-2022

Προς

-Υπουργό Οικονομικών
κ. Χρήστο Σταϊκούρα
-Υφυπουργό Οικονομικών
κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο
-Διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων
κ. Γεώργιο Πιτσιλή

ΘΕΜΑ: ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ.

Όπως γνωρίζετε στα πλαίσια της παροχής πληροφοριών που οφείλονται να παρέχονται στην φορολογική διοίκηση με βάση το άρθρο 14 του Ν 4174/2013, έχει εκδοθεί η απόφαση Α.Α.Δ.Ε ΠΟΛ 1033/23-02-2018 που ορίζει την διαδικασία υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, για διασταύρωση πληροφοριών.

Tην ως άνω υποχρέωση, φροντίζει να την υπενθυμίζει η ΑΑΔΕ σε όσους απευθύνουν σχετικά ερωτήματα επισημαίνοντας τα εξής: Σας ενημερώνουμε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής σχετική απόφαση που να καταργεί την υποχρέωση υποβολής ΜΥΦ - Κατάσταση Πελατών Προμηθευτών και Συναλλαγών για το έτος 2021. Σας επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με την ΠΟΛ.1033/23-02-2018, η υποβολή (προθεσμία) συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών προμηθευτών και συναλλαγών (ΜΥΦ), από το ημερολογιακό έτος 2017 και μετά, πραγματοποιείται μέχρι το τέλος Μαρτίου του επόμενου έτους από το ημερολογιακό έτος, στο οποίο αφορούν και για τη διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών μπορεί να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση μέχρι τη 15η Μαΐου του επομένου έτους από το ημερολογιακό έτος που αφορούν.

Ωστόσο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά από διάφορα σεμινάρια και ημερίδες που πραγματοποιούνται σχετικά με την διαβίβαση δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, πληροφορούμαστε την πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών και της Α.Α.Δ.Ε για κατάργηση της ως άνω υποχρεώσεως για το φορολογικό έτος 2021 και την αντικατάστασή της από την διαβίβαση εσόδων, στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, έως την 31-05-2022 .
Σημειώνουμε εδώ πως για το φορολογικό έτος 2021, ήδη σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων έχει αναρτήσει-υποβάλει τις καταστάσεις που προβλέπει η ΠΟΛ 1033/23-02-2018, ενώ ταυτόχρονα υποβάλει και τα δεδομένα εσόδων στην πλατφόρμα ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, σύμφωνα με το άρθρο 15Α του Ν 4174/2013 και την απόφαση Α.1138/22.06.2020.
Επειδή η προθεσμία που θέτει η εγκύκλιος ΠΟΛ 1033/2018, την οποία υπενθυμίζει δοθείσης ευκαιρίας και η Α.Α.Δ.Ε εκπνέει σύντομα και προς αποφυγή επιπλέον γραφειοκρατικών διαδικασιών και του συνεπαγόμενου διοικητικού κόστους για τις επιχειρήσεις και τα λογιστικά γραφεία σας καλούμε να διευκρινίσετε επισήμως και αρμοδίως το νομοθετικό πλαίσιο που θα ισχύσει για το φορολογικό έτος 2021 σχετικά με την παροχή πληροφοριών που προβλέπουν τα άρθρα 14 και 15Α του Ν 4174/2013.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.                                             Η Γενική Γραμματέας

ΜΗΤΟΛΙΔΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ                                           ΑΜΟΙΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

 
Επιστολή σχετικά με ΥΔ εργοδοτών για ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Προς:
Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη

Την Γενική Γραμματέα Εργασίας
κα. Άννα Στρατινάκη

ΘΕΜΑ: Υπεύθυνη δήλωση εργοδότη σχετικά με την «τήρηση υποχρεώσεως υποβολής των ανεμβολίαστων και μη νοσησάντων εργαζομένων σε διαγνωστικό έλεγχο νοσήσεως από COVID-19.

Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού covid-19, τέθηκε σε ισχύ το μέτρο της εβδομαδιαίας υποβολής υπεύθυνης δήλωσης από τις επιχειρήσεις σχετικά με τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων (test) από το απασχολούμενο προσωπικό που είναι ανεμβολίαστο και δεν έχει νοσήσει. Με την υπ. αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 64232 Κ.Υ.Α, ορίστηκαν η υποχρέωση, οι εξαιρέσεις, οι προθεσμίες και τα πρόστιμα σε περίπτωση αθέτησης της υποχρέωσης.

Ο Σύλλογός μας δεν αντιτίθεται σε μέτρα που οφείλει να λαμβάνει το κράτος σχετικά με τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας, ούτε αντιτίθεται στη χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων (πλατφορμών) προς το σκοπό αυτό. Είμαστε όμως αντίθετοι στην καθιέρωση άσκοπων δηλωτικών υποχρεώσεων υπό την απειλή εξοντωτικών προστίμων, σε βαθμό μάλιστα που δημιουργείται η εντύπωση από την πλευρά λογιστών κι επιχειρήσεων ότι το πρόστιμο καθορίζει κατά κύριο λόγο την υποχρέωση, χωρίς να είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό.

Επί του θέματος, η πληροφόρηση που λαμβάνουμε από τα μέλη μας τα οποία έχουν επιφορτιστεί και με αυτή την υποχρέωση σε μεγάλο βαθμό, είναι ότι η πληθώρα των επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό είναι μικρές και στη συντριπτική τους πλειοψηφία τηρείται η προϋπόθεση της διενέργειας ενός ή δύο διαγνωστικών ελέγχων εβδομαδιαίως, προκειμένου να προσέρχονται στην εργασία τους οι ανεμβολίαστοι ή οι νοσήσαντες εργαζόμενοι. Ένα εύλογο ερώτημα λοιπόν είναι γιατί οι επιχειρήσεις αυτές (ή οι συνάδελφοι λογιστές τους) να έχουν το άγχος του προστίμου για την εβδομαδιαία υποβολή μιας δήλωσης που ουσιαστικά επιβεβαιώνει μια σημαντική πληροφορία την οποία το σύστημα ήδη διαθέτει. Ο αριθμός των διενεργηθέντων διαγνωστικών ελέγχων των ανεμβολίαστων εργαζομένων εμφανίζεται στο σύστημα ακριβώς όπως και τα στοιχεία και οι ημερομηνίες εμβολιασμού ή νόσησης τους. Συνεπώς ποιος ο λόγος της υποχρέωσης δήλωσης των εργαζόμενων που διενεργούν τον απαραίτητο αριθμό διαγνωστικών ελέγχων; Τι επιτυγχάνεται με αυτό;

Αναφορά έχει γίνει κατά καιρούς και σε άλλες δηλωτικές υποχρεώσεις, όπως οι ετήσιοι πίνακες προσωπικού ή το έντυπο Ε11 για τις άδειες του προσωπικού κ.λ.π. Δεν ζητούμε παράταση υποβολής αλλά εξορθολογισμό στις διαδικασίες. Το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και μέλημα των ιθυνόντων θα πρέπει να είναι η ορθή χρήση του, στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης. Καλούμε λοιπόν το υπουργείο προς αυτήν την κατεύθυνση και ειδικότερα ως προς την υποχρέωση της υποβολής υπεύθυνης δήλωσης των επιχειρήσεων για τους ανεμβολίαστους ή νοσήσαντες εργαζόμενους:

α)Να αφήσει το σύστημα ανοιχτό για υποβολή δηλώσεων για όλες τις εβδομάδες από τη στιγμή που καθιερώθηκε το μέτρο και να θεωρηθούν εμπρόθεσμες όλες οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν. Επιπρόσθετα να ακυρώσει όσα πρόστιμα ύψους 2.000,00 ευρώ, ενδεχομένως έχουν επιβληθεί.

β) Να περιορίσει την υποχρέωση συμπλήρωσης της ως άνω υπεύθυνης δηλώσεως του εργοδότη μόνο για τις περιπτώσεις που υπάρχουν λόγοι εξαίρεσης ενός εργαζόμενου από την υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου (test) και η πληροφορία αυτή δεν είναι ήδη διαθέσιμη στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» .

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.                            Η Γενική Γραμματέας

ΜΗΤΟΛΙΔΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ                        ΑΜΟΙΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

 
WEBINAR ΕΡΓΑΤΙΚΑ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΟΛΝΘ 10/11/2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ 10-11-2021 page-0001ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΣΟΛΝΘ page-0001

 
Webinar myDATA Θέματα διαβίβασης Πωλήσεων 15-10-2021

 
Ανακοίνωση Διεξαγωγής Webinar ΣΟΛΝΘ - Νέος Εργασιακός Νόμος

Afisa seminariou 2021-07-06

 
Σελίδα 5 από 1138