ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
ΓΑΜΒΕΤΤΑ 4 – ΑΘΗΝΑ-10678 – ΤΗΛ. 2103810122
Α.Φ.Μ. 999184257 Δ.Ο.Υ. Α' Αθηνών
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Αθήνα 20/03/2020

Προς:

- Υπουργό Οικονομικών
κ. Xρήστο Σταικούρα
- Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
κ. Ιωάννη Βρούτση
- Υπουργό Ανάπτυξης
κ. Αδωνη Γεωργιάδη
- Υφυπουργό Οικονομικών
κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο
- Διοικητή Ανεξάρτητης ΑρχήςΔημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε)
κ. Γεώργιο Πιτσιλή
- Διοικητή ΕΦΚΑ
κ. Χρήστο Χάλαρη

ΘΕΜΑ: Άμεση εξειδίκευση των μέτρων στήριξης και μεταφορά προθεσμιών φορολογικών, ασφαλιστικών και άλλων υποχρεώσεων για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και κάθε άλλης μορφής οντότητες.

Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την κρίση που ενέσκηψε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ανακοίνωσε ήδη την λήψη οικονομικών μέτρων και είναι βέβαιο πως θα ανακοινώσει και άλλα στις επόμενες μέρες.

Οι ανακοινώσεις αυτές (ορισμένες εκ των οποίων περιεβλήθησαν τον τύπο της Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου) κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση πλην όμως είναι γενικόλογες και αποσπασματικές με αποτέλεσμα να δημιουργείται σωρεία εύλογων αποριών για τον τρόπο εφαρμογής τους και για το εύρος της έκτασης που αυτές καλύπτουν.

Η ομοσπονδία μας ως φορέας οικονομολόγων-λογιστών αντιλαμβανόμενη την εξαιρετικά δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στην χώρα μας προτείνει στους συναρμόδιους υπουργούς:

- Tην άμεση εξειδίκευση, με την έκδοση των αναγκαίων αποφάσεων, όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί ήδη.

- Την τροποποίηση άμεσα των ανακοινώσεων και τυχόν νομοθετημάτων ώστε να περιληφθούν στους ωφελούμενους από τα μέτρα αυτά και άλλοι κλάδοι που πλήττονται είτε άμεσα, είτε έμμεσα από την υπάρχουσα κρίση. Θεωρούμε ως ομοσπονδία οικονομολόγων λογιστών απαράδεκτη την εξαίρεση του κλάδου μας από τον κατάλογο των επιχειρήσεων που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης.

- Την άμεση άσκηση της επιρροής που διαθέτει η Κυβέρνηση προς τον τραπεζικό τομέα προκειμένου αυτός να στηρίξει αποφασιστικά και αποτελεσματικά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις με χρηματοδοτήσεις, ρυθμίσεις, αναστολή καταβολής δόσεων και αποφυγή λήψης μέτρων είσπραξης οφειλών.

- Την κωδικοποίηση των αποφάσεων για τα μέτρα στήριξης, ώστε να υπάρχει σε κάθε στιγμή ένα έγκυρο και συνεκτικό κείμενο με τα όσα έχουν αποφασισθεί. Η κωδικοποίηση αυτή θα αποτελεί ασφαλή οδηγό για τις ενέργειες τόσο των υπηρεσιών, όσο και των πολιτών και επιχειρήσεων.

- Την άμεση αναστολή υποχρεώσεων (παράταση) που προκύπτουν από την φορολογική και ασφαλιστική νομοθεσία για ικανό χρονικό διάστημα. Η παράταση αυτή να καλύψει και τις υποχρεώσεις που υπάρχουν από την νομοθεσία αρμοδιότητας άλλων υπουργείων πχ. του Υπουργείου Ανάπτυξης. Στα πλαίσια αυτής της αναστολής υποχρεώσεων να ληφθεί μέριμνα για την μη επιβολή προστίμων κατά την υποβολή εκπροθέσμων δηλώσεων.

Ο Πρόεδρος
Σωτήριος Μητολίδης

Ο Γενικός Γραμματέας
Δημήτριος Λογοθέτης