Βουλή-Αναπτυξιακό ν/σ: Ψηφίστηκε με 165 ψήφους από ΝΔ και Ελληνική Λύση

Με αυξημένη πλειοψηφία 165 ψήφων, από Ν.Δ. και Ελληνική Λύση, σε σύνολο 287 ψηφισάντων βουλευτών, ψηφίστηκε επί της αρχής το αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζήτησε και ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, σε άρθρα και στην υπουργική τροπολογία για τους ΟΤΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ 25.

 

- Στο άρθρο 1, ναι ψήφισαν 165, όχι 103, 19 παρών
- Στο άρθρο 3, ναι ψήφισαν 165, όχι 103 και 19 παρών
- Στο άρθρο 5, ναι ψήφισαν 184, όχι 103
- Στο άρθρο 7, ναι ψήφισαν 184, όχι 103
- Στο άρθρο 11, ναι ψήφισαν 165, όχι 103, παρών 19
- Στο άρθρο 15, ναι ψήφισαν 156, όχι 131
- Στο άρθρο 53, ναι ψήφισαν 156, όχι 131,
- Στο άρθρο 54, ναι ψήφισαν 165, όχι 122
- Στο άρθρο 55, ναι ψήφισαν 165, όχι122
- Στο άρθρο 56, ναι ψήφισαν 156, όχι 122, παρών 9
- Στο άρθρο 57, ναι ψήφισαν 165, όχι 122
- Στο άρθρο 157, ναι ψήφισαν 165, όχι 103, παρών 19
- Στο άρθρο 161, ναι ψήφισαν 165, όχι 122
- Στο άρθρο 178, ναι ψήφισαν 155, όχι 132
- Στο άρθρο 184, ναι ψήφισαν 155, όχι 132
- Στο άρθρο 205, ναι ψήφισαν 165, όχι 121, παρών 1
- Στο άρθρο 210, ναι ψήφισαν 165, όχι 122
Στην τροπολογία 64 (επί άρθρου 1 & 7) ναι ψήφισαν 156, όχι 113 και 18 παρών.
Αδ. Γεωργιάδης: «Οι πολίτες μας θα ταλαιπωρούνται λιγότερο»
«Το νομοσχέδιο αυτό θα κάνει τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη και ευκολότερη» είπε νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
«Θα την κάνει τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη, γιατί περιορίζει τους χρόνους που έχαναν όταν έκαναν μια επένδυση και ήθελαν να πάρουν μια άδεια, όταν ήθελαν να ξεπεράσουν το σκόπελο της ελληνικής γραφειοκρατίας. Είναι βέβαιο ότι μετά την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου οι συμπολίτες μας θα ταλαιπωρούνται λιγότερο, θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν την περιουσία τους περισσότερο, να δημιουργήσουν τα όνειρά τους, να φτιάξουν περιουσίες στην Ελλάδα, να έρθουν ξένοι επενδυτές» είπε.
Ο κ. Γεωργιάδης παρατήρησε ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο αν αυτό το νομοσχέδιο είχε δεχθεί σοβαρή κριτική επί των άρθρων και αν γινόταν δυνατό να πάρει η κυβέρνηση ιδέες από την αντιπολίτευση για να διορθώσει άρθρα. Πρόσθεσε δε πως «όποιος βουλευτής δεν το ψηφίσει, είναι σαν να λέει στους συμπολίτες του ότι προτιμά να μένουν στο έλεος της γραφειοκρατίας, γιατί εκείνος θέλει να κάνει αντιπολίτευση».
Ο υπουργός κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι στην ομιλία του στη Βουλή είπε ψεύδη και ανακρίβειες. «Ακούσαμε τον κ. Τσίπρα ότι δήθεν η έκθεση της ΤτΕ προβλέπει μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα και εξ αυτού προβλέπει την αύξηση του ΑΕΠ, αλλά η έκθεση της ΤτΕ λέει το εντελώς αντίθετο» είπε ο κ. Γεωργιάδης και σχολίασε: «Ακούσαμε και ότι η κυβέρνησή μας δέχθηκε τις πρώτες ρωγμές δημοκρατικής νομιμοποίησης. Έλα, Χριστέ και Παναγιά! Εκλογές κάναμε πριν τρεις μήνες. Μέσα στο 2019 έχετε χάσει σε όλες τις κάλπες που συναντηθήκαμε! Και τώρα μιλάτε για τον ελληνικό λαό! Χωνέψτε το, για να κάνετε αντιπολίτευση της προκοπής. Ο ελληνικός λαός, που βλέπει και κρίνει, επέλεξε μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρωθυπουργό της Ελλάδος! Αυτό δεν σας αρέσει, αλλά θα αναγκαστείτε να ζήσετε με αυτό, τα επόμενα τέσσερα» τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Αλ. Τσίπρας: «Πλυντήριο επιχειρηματικών συμφερόντων»
Να αποδομήσει συνολικά το αναπτυξιακό νομοσχέδιο θέλησε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι είναι «πλυντήριο επιχειρηματικών συμφερόντων» και υποστηρίζοντας ότι «διαπνέεται από μια φιλοσοφία ακραία νεοφιλελεύθερη, αντιλαϊκή και αντεργατική που στο τέλος της ημέρας θα αποδειχθεί και αντιαναπτυξιακή».
Κρίνοντας τη διαδικασία της κατάθεσης του νομοσχεδίου, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά είναι τόσο ακραίο αυτό που επιχειρείτε σήμερα, σε ένα νομοσχέδιο που ξεκίνησε με 85 άρθρα, κατατέθηκε με 213 και μέσα σε λίγες ώρες έφτασε με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, φωτογραφικές οι περισσότερες, τα 234 άρθρα. Που δε ξέρει κανείς από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει. Σήμερα πρέπει να έχετε σπάσει κάθε ρεκόρ ευτελισμού της νομοθετικής διαδικασίας στο ελληνικό κοινοβούλιο» είπε.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για μια σειρά «εξυπηρετήσεις» που, όπως υποστήριξε, κάνει η κυβέρνηση σε φίλους της, μέσω του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, έναντι ανταλλαγμάτων.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως στο νομοσχέδιο υπάρχει κρυμένο ένα άλλο νομοσχέδιο «σκληρό, αντεργατικό, ταξικό και κυνικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Ένα νομοσχέδιο-νοσταλγός του ΔΝΤ... Εδώ έχουμε την πλήρη άλωση των εργασιακών δικαιωμάτων για τα οποία αγωνίστηκε - σε δύσκολες συνθήκες - και νομοθέτησε με σθένος η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτό το νομοσχέδιο στέλνετε και τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη στον εργασιακό παράδεισο του δεύτερου Μνημονίου. Και να λεγε κανείς ότι όλα αυτά γίνονται στο όνομα της ανάπτυξης… Ανοησίες. Όμως η διαστροφή ότι μπορείτε, μειώνοντας τους μισθούς, να φέρετε ανάπτυξη, είναι βαθιά ριζωμένη μέσα σας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για τρία αρνητικά ρεκόρ: ρεκόρ απολύσεων τον Ιούλιο, ρεκόρ μερικής απασχόλησης τον Αύγουστο, ρεκόρ μείωσης νέων θέσεων εργασίας τον Σεπτέμβριο. Της καταλόγισε, επίσης, ότι οικειοποιείται επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και οι συντάξεις χηρείας. Επικαλέστηκε την Τράπεζα της Ελλάδας για τις μειώσεις μισθών που φέρνει το νομοσχέδιο: "Άμεση επίδραση του νομοσχεδίου είναι η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και η μείωση της κάλυψης των εργαζομένων από τις συλλογικές συμβάσεις". Δικός σας φίλος δεν είναι κύριοι της Ν.Δ. ο κ. Στουρνάρας; Αυτός τα λέει στην έκθεσή του. Να τον χαίρεστε» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Έκλεισε την ομιλία του με προειδοποίηση για την αντιπολιτευτική του τακτική: «Οι 100 μέρες τελείωσαν. Η περίοδος χάριτος τελείωσε. Από εμάς τελείωσαν και οι ευγένειες και οι καθωσπρεπισμοί. Από τους πολίτες τελείωσε και η ασυλία. Και δεσμεύομαι, απέναντι στη νέα εργασιακή λαίλαπα, απέναντι στο νέο αστυνομικό κράτος, κανένας πολίτης δεν θα είναι μόνος».
Δ. Κουτσούμπας: «Γη και ύδωρ στους λίγους»
Από την πλευρά του, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, είπε ότι «δε μπορεί να κρυφτεί η προσπάθεια δημιουργίας ευνοϊκού πεδίου για το μεγάλο κεφάλαιο σε βάρος των εργαζομένων και του ελληνικού λαού».
Σημείωσε ότι ο εκσυγχρονισμός της κρατικής λειτουργίας που διακηρύσσει η κυβέρνηση αφορά την πιο αποτελεσματική στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου.
Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά διατάξεων που μπορούν να χαρακτηρισθούν ως «περιβαλλοντικές βόμβες», ενώ η κυβέρνηση της Ν.Δ., «συνεχίζοντας το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης, προωθεί διατάξεις που θρυμματίζουν ό,τι λιγοστό είχε μείνει όρθιο από τους μηχανισμούς περιβαλλοντικού ελέγχου των επενδύσεων».
«Αυτός είναι ο χαρακτήρας της ανάπτυξης που προωθείτε τόσο εσείς, όσο και το "υπουργείο αντιπολίτευσης". Γη και ύδωρ στους λίγους» είπε.
Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, επισήμανε ότι «η πίεση της fast track αδειοδότησης δε γίνεται για να μειώσετε τον χρόνο της αδειοδοτικής διαδικασίας, αλλά για να διασφαλίσετε πως οι εντολείς σας, το μεγάλο κεφάλαιο, θα έχει πάντα θετική απάντηση», ενώ στόχος είναι να γίνονται όλες οι επενδύσεις «χωρίς ούτε κάν τους σημερινούς στοιχειώδεις ελέγχους».
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση διαμορφώνει ένα πλαίσιο λειτουργίας του κράτους, όπου «πρακτικά απαγορεύεται οποιαδήποτε καθυστέρηση θετικής απάντησης σε έναν μεγαλοεπιχειρηματία».
Τόνισε ότι το πολυνομοσχέδιο έχει μέτρα ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων και μέτρα που χτυπούν όσα εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις είχαν απομείνει από τα χρόνια της κρίσης, αλλά και μια νέα μορφή καταστολής του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος με ωμή παρέμβαση του κράτους στη ζωή και τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
«Κάθε φύλλο συκής που είχε απομείνει στο εργατικό δίκαιο, το καταργείτε» τόνισε, απευθυνόμενος στη κυβέρνηση.
Ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «οι ενώσεις προσώπων, αυτό το κρατικό εργαλείο στην υπηρεσία των εργοδοτών, αναβαθμίζεται, παίρνουν ρόλο στο τσάκισμα μισθών, στην γενίκευση της ευελιξίας, στη δημιουργία όρων μεγαλύτερης κερδοφορίας με όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων».
Πρόσθεσε ότι «η εμπειρία από την όχι και τόσο μακρινή περίοδο του 2012 αποτυπώνει τον ξεκάθαρο ρόλο των ενώσεων προσώπων ως συμπιεστή μισθών και εργατικών δικαιωμάτων, ως "δούρειο ίππο" στο χτύπημα συνδικαλιστικών οργανώσεων, της ίδιας της διεκδικητικής πάλης. Οι συμβάσεις που υπογράφτηκαν από τις ενώσεις προσώπων, από 217 το 2011 πενταπλασιάστηκαν κι έφτασαν τις 976 το 2012. Μαζί με τον νομοθετημένο κατώτερο μισθό, μειωμένο κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, οι ενώσεις προσώπων τσάκισαν το μέσο μισθό σχεδόν σε κάθε κλάδο».
Επισήμανε ακόμα ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση θέτει ασφυκτικούς όρους στη ζωή και στις συλλογικές αποφάσεις των σωματείων, για τις ενώσεις προσώπων «χρειάζονται μόνο τα 3/5 των εργαζομένων, με τη συμμετοχή μέσα, κάθε είδους διευθυντικού στελέχους, ανθρώπων της εργοδοσίας».
Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση έχει φορέσει χειροπέδες στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και πως ο νόμος Βρούτση, που διατήρησε στο ακέραιο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μετατράπηκε σε νόμο Βρούτση-Αχτσιόγλου, είναι ο ίδιος νόμος που ισχύει όλα αυτά τα χρόνια και προβλέπει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από τον υπουργό.
Τόνισε ότι συνολικά με το πολυνομοσχέδιο, δίνεται «εν λευκώ εξουσιοδότηση στον υπουργό Βρούτση να μην αφήσει τίποτε όρθιο», καθώς θα αποφασίζει για τις κλαδικές συμβάσεις, θα μπορεί να παρεμβαίνει και να ξαναγράψει την εργατική νομοθεσία και τον συνδικαλιστικό νόμο, θα μπορεί να εξειδικεύει τα κριτήρια για τις επιχειρήσεις που εξαιρούνται από τις κλαδικές συμβάσεις, θα είναι εξουσιοδοτημένος να διαμορφώνει όρους αμοιβής καθώς και όρους λειτουργίας των συνδικάτων. «Με 10 υπουργικές αποφάσεις θα καθορίζει τα πάντα» ανέφερε.
«Στο ίδιο πολυνομοσχέδιο προσπαθείτε να θωρακίσετε ένα αντεργατικό πλαίσιο, ώστε να μην υπάρχει κανένα ενδεχόμενο απόσπασης δικαιωμάτων, αυξήσεων σε μισθούς, στην υπογραφή συμβάσεων» είπε ο κ. Κουτσούμπας, υποστηρίζοντας ότι το πολυνομοσχέδιο ανοίγει και τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης των τομέων καθαριότητας, πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού στους δήμους και τις Περιφέρειες.
Κυρ. Βελόπουλος: «Συμφωνημένο θέατρο του παραλόγου»
Για «ψευτοαντιδικίες που γίνονται την ώρα των δελτίων ειδήσεων για να παίξουν τις ατάκες στα δελτία ειδήσεων» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ξεκινώντας την παρέμβασή του. «Είναι ένα συμφωνημένο θέατρο του παραλόγου για επικοινωνιακούς λόγους» υποστήριξε.
«Μας λέτε πού διαφωνείτε, αλλά δεν μας λέτε πού συμφωνείτε. Να σας πω πού συμφωνείτε εσείς της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ; Συμφωνείτε σε Σκοπιανό, ελληνοτουρκικά, λαθροεισβολείς και οικονομία. Άρα, συμφωνείτε σε όλα» είπε ο κ. Βελόπουλος αναφερόμενος στις αντιπαραθέσεις που είχαν προηγηθεί.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης σχολίασε την τοποθέτηση Τσίπρα ότι η Ελλάδα βγήκε από την κρίση: «Έξω βρέχει λεφτά. Όποιος θέλει, να πάει να μαζέψει. Κύριοι, η κρίση υπάρχει και θα υπάρχει, γιατί είμαστε υπό επιτροπεία. Χρειαζόμαστε σχέδιο αναπτυξιακό» είπε ο κ. Βελόπουλος.
Για την υπόθεση της NOVARTIS, σημείωσε ότι «οι λέξεις που ακούστηκαν στη Βουλή, είναι "σκευωρία", "απειλές", "εκβιασμοί", "χρηματισμός". Αυτό δεν είναι πολιτικό σύστημα, είναι η Cosa Nostra», είπε και διερωτήθηκε: «Τα λεφτά που χάθηκαν, θα επιστραφούν; Αυτά που πήραν οι γιατροί, θα τα πάρουμε πίσω;».
Ο κ. Βελόπουλος άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τον αριθμό των τροπολογιών που κατατέθηκαν στο σχέδιο νόμου.
«Διακωμωδούμε τη δουλειά μας. Είναι απίστευτο. Εδώ έχει συνολικά 21 τροπολογίες, εκ των οποίων οι 13 είναι εκπρόθεσμες. Έτσι κυβερνάτε; Έτσι νομοθετείτε; Θα κάνουμε δουλειά στο πόδι; Το κάνετε γιατί εξυπηρετείτε κόσμο. Κάνετε ρουσφέτια. Με αυτό τον τρόπο, όμως, παραβιάζουμε τον όρο της Δημοκρατίας, ότι ο βουλευτής πρέπει να είναι μελετημένος όταν έρχεται εδώ. Τροπολογίες επί τροπολογιών» τόνισε και ζήτησε να σταματήσει η κατάθεση άσχετων με τα σχέδια νόμου τροπολογιών.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε μία τροπολογία του υπουργού Οικονομικών, για την οποία υποστήριξε ότι «δίνει συγχωροχάρτι σε εργολάβους» γιατί θεσμοθετείται η αναστολή των ποινικών και διοικητικών μέτρων εναντίον τους. «Τους τιμωρεί η επιτροπή ανταγωνισμού και εσείς του αθωώνετε. Δεν ντρέπεστε; Δίνετε τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς και αυτοί είναι παράνομοι».
Σχολίασε και το θέμα των χρεώσεων των τραπεζών, λέγοντας πως «σήμερα ο πρωθυπουργός κάλεσε τους τραπεζίτες και τους ζήτησε να αλλάξει η πολιτική των χρεώσεων. Τους ζήτησε; Έπρεπε να απαιτήσει. Με τόσες ανακεφαλαιοποιήσεις, έπρεπε να απαιτήσει. Γιατί τα λεφτά είναι του ελληνικού λαού» είπε ο κ. Βελόπουλος.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό και στα πρόσφατα επεισόδια στα Βρασνά: «Επιχειρείτε με κάθε τρόπο να αποκαλέσετε ρατσιστές τους Έλληνες. Όπου αντιδρά ο Έλληνας, είναι ρατσιστής. Επειδή νωρίτερα η κ. Γεννηματά είπε ότι το θέμα των λαθροεισβολέων είναι ευρωπαϊκό, να σας πω ότι το θέμα είναι μόνο ελληνικό. Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να μας βοηθήσουν. Και αυτό είναι θέμα μόνο δικό μας, της Ελλάδας και των Ελλήνων» είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και κατέληξε:
«Ξέρετε ποιες χώρες απαρτίζουν την επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ που την επικαλείστε; Σαουδική Αραβία, Πακιστάν, Σομαλία, Νιγηρία, Κατάρ, Αίγυπτος, Κούβα, Βενεζουέλα, Μαυριατνία, Λιβύη. Χώρες που έχουν τις γυναίκες να κυκλοφορούν με μπούργκα. Αυτοί που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα γίνουν τώρα κήνσορες για να μου πουν εμένα ότι πρέπει να δέχομαι τον κάθε Ιμπραήμ στη χώρα μου».
Πηγή: ΑΜΠΕ