Φοροκάρτα μια νέα πραγματικότητα

forokartaΌλα όσα πρέπει να ξέρετε για την φοροκάρτα η οποία από τις αρχές Ιουνίου μπαίνει στην ζωή μας.

Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου της «φοροκάρτας», στην οποία θα καταγράφονται οι αποδείξεις δαπανών των φορολογούμενων για την προσμέτρηση του αφορολόγητου αποδείξεων. Όπως προβλέπεται σε απόφαση του υπουργού Οικονομικών, η χρήση της φοροκάρτας θα είναι...προαιρετική και δεν θα περιέχει κανένα προσωπικό στοιχείο των φορολογούμενων ώστε να τηρούνται οι διατάξεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.


 

Για τον κάθε φορολογούμενο θα προβλέπεται ότι θα μπορεί να ενεργοποιήσει το πολύ μέχρι 3 κάρτες, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών του.

Η φοροκάρτα θα καταγράφει απευθείας όλες τις αγορές των φορολογούμενων και θα δίνει τη δυνατότητα στην εφορία να ελέγχει online τον τζίρο των επιχειρήσεων και τον ΦΠΑ που οφείλουν να αποδίδουν. Διευκρινίζεται ότι η φοροκάρτα θα είναι ανώνυμη ενώ θα έχει τις διαστάσεις μια συνηθισμένης μαγνητικής πιστωτικής κάρτας.

Η κάρτα θα έχει έναν δεκαψήφιο κωδικό, θα αναγράφει “Κάρτα Αποδείξεων”, το εθνόσημο, “Ελληνική Δημοκρατία”, “Υπουργείο Οικονομικών” και τη φράση “Δίνω την κάρτα, συλλέγω τα έξοδα”.

Όταν o καταναλωτής  κάνει κάποια αγορά είτε με μετρητά είτε με πιστωτική κάρτα  θα δίνει στην επιχείρηση την φοροκάρτα, ώστε να περαστεί σε αυτή – μέσω του τερματικού – το ποσό της απόδειξης. Η συναλλαγή αυτή εγγράφεται στο κέντρο επεξεργασίας του φορέα εκκαθάρισης (π.χ. τράπεζα), και στη συνέχεια αποστέλλεται στο ΚΕΠΥΟ.

Έτσι θα επιτυγχάνεται το ηλεκτρονικό "φακέλωμα" . Τα υπόλοιπα στην πράξη ...