Οι οίκοι αξιολόγησης πίσω από την κρίση"

Οι οίκοι αξιολόγησης πίσω από την κρίση"

 

"Οι οίκοι αξιολόγησης είναι σαν να σπρώχνουν οικονομικά ασθενέστερες χώρες στον γκρεμό", παραδέχεται ο γενικός γραμματέας και επικεφαλής των οικονομολόγων του ΟΟΣΑ.

Οι οίκοι αξιολόγησης επιδεινώνουν την κρίση, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας και επικεφαλής των οικονομολόγων του ΟΟΣΑ, Πιερ Κάρλο Παντοάν, στην ιταλική εφημερίδα "La Stampa".

Υποστηρίζει ότι το "ευρώ δεν βρίσκεται σε κρίση"

 

Τελευταία οι οίκοι αξιολόγησης επιβεβαίωσαν ότι είναι πολύ φιλοκυκλικοί. Παράγουν προφητείες που αυτοεκπληρώνονται", δηλώνει ο υπεύθυνος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα.

"Δεν είναι αλήθεια ότι διαβιβάζουν πληροφορίες: εκφέρουν κρίσεις, επιφέροντας μια επιτάχυνση των τάσεων που ήδη υφίστανται. Είναι σαν να σπρώχνεις κάποιον που βρίσκεται στην άκρη ενός γκρεμού. Επιδεινώνουν την κρίση", προσθέτει ο Παντοάν.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα δεύτερο σχέδιο στήριξης για την Πορτογαλία, ο Παντοάν απάντησε ότι είναι "πολύ νωρίς για να πει κανείς".

"Οι χώρες χρειάζονται χρόνο ώστε τα σχέδια εξυγίανσης (των δημόσιων οικονομικών τους) να παράξουν αποτελέσματα, οι οικονομίες να ξαναρχίσουν να αναπτύσσονται, τα επιτόκια να χαμηλώσουν. Οι αγορές αντιδρούν αντίθετα μέρα με τη μέρα, έχουν ένα στενό ορίζοντα και δεν φαίνεται να πιστεύουν στις πολιτικές αυτές", υπογραμμίζει.

"Το ευρώ δεν βρίσκεται σε κίνδυνο", διαβεβαιώνει τέλος ο Παντοάν, ο οποίος δηλώνει "πεπεισμένος ότι η κρίση θα επιλυθεί με μια ενίσχυση των ευρωπαϊκών θεσμών".