Καλώς ήρθατε στον Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης

Σκοπός του Συλλόγου είναι η συσπείρωση των συναδέλφων με στόχο την κατοχύρωση, προαγωγή και προστασία των οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων τους, η ανάπτυξη πνεύματος συναδελφικής αλληλεγγύης και αμοιβαίας υποστήριξης, ο καθορισμός κανόνων επαγγελματικής δεοντολογίας και συμπεριφοράς, η ανύψωση του κύρους των οικονομολόγων – λογιστών - φοροτεχνικών καθώς και η επιμόρφωσή τους.

Εδώ θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν το επάγγελμα μας και θα ενημερώνεστε για όλες τις δραστηριότητες και ενέργειες του Συλλόγου.

Επικοινωνία
Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΟΛΝΘ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator
Κυριακή, 05 Απρίλιος 2020 10:34

Θεσσαλονίκη, 05-04-2020

Προς:

- Υπουργό Οικονομικών κ. Xρήστο Σταικούρα

- Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη

- Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο

- Υφυπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη

Κοινοποίηση:

Διοικητή ΑΑΔΕ κ. Γεώργιο Πιτσιλή

ΘΕΜΑ: ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΣΦΥΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ.

Κύριοι Υπουργοί,

Όπου κι αν κοιτάξουμε γύρω μας βλέπουμε το λογότυπο «Μένουμε Σπίτι» που προωθεί το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας και των μέτρων για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού COVID- 19.

Η καμπάνια αυτή παρακινεί τους πολίτες να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις μετακινήσεις τους και να παραμείνουν σπίτι, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες περαιτέρω εξάπλωσης της επικίνδυνης επιδημίας που ενέσκηψε και στην χώρα μας.

Οι προτροπές και οι οδηγίες της πιο πάνω καμπάνιας όμως δεν ισχύουν για τον επαγγελματικό μας κλάδο. Είναι γνωστό ότι από τα γραφεία μας εξυπηρετείται το 97% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συνεπώς ο ρόλος και η συμβολή μας είναι κομβικής σημασίας για την επιτυχή υλοποίηση όλων των μέτρων στήριξης που λαμβάνονται. Όμως τα αρμόδια Υπουργεία αντί να προσδιορίσουν ένα ευέλικτο χρονοδιάγραμμα καταληκτικών ημερομηνιών για σημαντικές δηλωτικές υποχρεώσεις, έρχονται και επιβαρύνουν την κατάσταση προσθέτοντας συνεχώς και άλλες, χωρίς μάλιστα να εκδίδουν σαφείς οδηγίες και να δίνουν επεξηγήσεις.

Στις ηλεκτρονικές εφαρμογές που «τρέχουν» στην περίοδο αυτή και που πρέπει να συμπληρωθούν με δεδομένα, προστέθηκε μία ακόμη. Είναι η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποδοχή αιτήσεων υπαγωγής των επιχειρήσεων στην ενίσχυση με την μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής (ΚΥΑ Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης Α. 1076/2-4-2020, ΦΕΚ Β ́ 1135).

Με την απόφαση αυτή καλούνται επιχειρήσεις να προβούν σε εκδήλωση ενδιαφέροντος και να υποβάλλουν στοιχεία χωρίς:

  • Nα είναι γνωστοί βασικοί όροι της χρηματοδότησης αυτής, όπως το επιτόκιο, το ύψος που αυτή μπορεί να ανέλθει, οι προυποθέσεις που πρέπει να τηρούνται για τη λήψη της και κατά τη διάρκεια της εξοφλήσεως.
  • Ακόμη και για την αναφερθείσα, σε δελτίο τύπου, ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας, δεν διευκρινίζεται το βάθος χρόνου εφαρμογής της.

Επιπλέον καθορίζεται πέρας χρόνου υποβολής για την εκδήλωση ενδιαφέροντος η 10η Απριλίου 2020, χρονικό διάστημα που είναι εξωπραγματικό στην παρούσα κατάσταση γιατί:

  1. Εντός της επόμενης εβδομάδας λήγουν και άλλες προθεσμίες συμπλήρωσης δεδομένων σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες υλοποίησης μέτρων. Οι προθεσμίες που θέτουν πλέον τα αρμόδια υπουργεία έχουν γίνει βρόγχος στο λαιμό των συναδέλφων επαγγελματιών , οι οποίοι, υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, έχουν φθάσει στα όριά τους δίνοντας όλες αυτές τις μέρες την μάχη για την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.
  2. Ο προσδιορισμός των εσόδων για τις επιχειρήσεις απαιτεί επεξεργασία, καταχώρηση και έλεγχο παραστατικών. Οι επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ υποβάλλουν περιοδική δήλωση έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα, από το τρίμηνο ή μήνα αναφοράς. Σήμερα υπάρχουν επιχειρήσεις κλειστές, επιχειρήσεις που υπολειτουργούν , υφίσταται δυσκολία στις μετακινήσεις και στην διακίνηση, επεξεργασία , καταχώρηση και έλεγχο των σχετικών παραστατικών. Eπιπλέον και με βάση τον Ν4308/2014 οι προθεσμίες ενημέρωσης των βιβλίων δεν συνάδουν με τις απαιτήσεις των προθεσμιών που αναγράφονται στην ΚΥΑ. Για ποιο λόγο νομίζετε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες μέχρι την 10η Απριλίου μπορεί με ασφάλεια να προσδιορίζονται τα φορολογητέα έσοδα των μηνών από Ιανουάριο έως και Μάρτιο; Επίσης γιατί νομίζετε ότι αυτό είναι εφικτό να γίνεται για κάθε μήνα από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο, έως την δέκατη μέρα του επόμενου μήνα;
  3. Ομοίως για τις εκτός ΦΠΑ επιχειρήσεις και για τους ίδιους λόγους είναι ανέφικτο έως τις 10 Απριλίου να συμπληρωθεί δήλωση Ε3 ή να συνταχθούν οικονομικές καταστάσεις. Οι ίδιες δυσχέρειες υφίστανται για τον ακριβή υπολογισμό των ανά μήνα εσόδων εντός του 2020 στις ζητούμενες από την ΚΥΑ προθεσμίες.

Λαμβανομένων υπόψη όλων των παραπάνω δυσκολιών που υπάρχουν εξαιτίας της πρωτόγνωρης καταστάσεως που αντιμετωπίζουμε και με στόχο την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων που επιθυμούν να κάνουν χρήση του μέτρου αυτού, αλλά και των συναδέλφων οικονομολόγων-λογιστών που τις υποστηρίζουν σας καλούμε να ορίσετε ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δηλώσεως που προβλέπει η απόφαση 1076/2-4-2020 την 30η Απριλίου 2020. Επίσης η προθεσμία ανάρτησης των ακαθαρίστων εσόδων για τους μήνες από Απρίλιο έως Δεκέμβριο να τροποποιηθούν και να προσεγγίσουν αυτές του χρόνου ενημέρωσης των βιβλίων των επιχειρήσεων με βάση τον Ν4308/2014.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.                                                                                    Η Γενική Γραμματέας

ΜΗΤΟΛΙΔΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ                                                                              ΑΜΟΙΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 05 Απρίλιος 2020 10:47
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator
Παρασκευή, 03 Απρίλιος 2020 13:11

Ο Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης συμμετέχει στη διοργάνωση επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης με επιταγή (voucher) με τη μέθοδο της τηλεκατάρτισης (e learning) για Δικηγόρους, Γιατρούς, (συμπεριλαμβανομένων των Οδοντιάτρων, Ψυχιάτρων και λοιπού Ιατρικού Προσωπικού), Μηχανικούς/Αρχιτέκτονες, Οικονομολόγοι/Λογιστές, Εκπαιδευτικούς και Ερευνητές που έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού.

Τα προγράμματα αυτά αποσκοπούν μέσω της επιδοτούμενης κατάρτισης καταρχάς στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων με εμπέδωση των νέων τεχνολογικών και ψηφιακών εργαλείων χρήσιμων για το επάγγελμα ή το λειτούργημά τους, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την επαγγελματική εμπειρία των ωφελουμένων καθώς και εντέλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό στον αντίστοιχο κλάδο.

Ειδικότερα οι όροι του προγράμματος έχουν ως εξής:

- Οι ώρες της τηλεκατάρτισης είναι 100.
- Το εκπαιδευτικό επίδομα είναι συνολικού ύψους 600 ευρώ για κάθε ωφελούμενο.
- Η υλοποίηση του προγράμματος καθώς και η καταβολή του εκπαιδευτικού επιδόματος θα ολοκληρωθούν εντός του Απριλίου.

Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα λάβουν και πιστοποίηση για τα αντικείμενα κατάρτισης.

Οι ενδιαφερόμενοι συνάδελφοι και πελάτες αυτών που επιθυμούν να πάρουν μέρος θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το Σύλλογο είτε στέλνοντας mail στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ή τηλεφωνικά στη γραμματεία στον αριθμό 2310513875 έως την Παρασκευή 3/4.

Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν στις 10/4 για την έναρξη του προγράμματος. Στις 14/4 θα κατατεθούν στους λογαριασμούς τους τα 400 ευρώ της επιδότησης και με την ολοκλήρωση της παρακολούθησης στις 30/4 τα υπόλοιπα 200 ευρώ. Το συνολικό ποσό των 600 ευρώ είναι καθαρό και δεν υπάρχει καμία άλλου είδους επιβάρυνση για τον συμμετέχοντα.

 
ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator
Πέμπτη, 02 Απρίλιος 2020 11:17

Θεσσαλονίκη, 02-04-2020

Προς:

- Υπουργό Οικονομικών κ. Xρήστο Σταικούρα

- Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ιωάννη Βρούτση

ΘΕΜΑ: ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ.

Κύριοι Υπουργοί,

Στα πλαίσια λήψεως μέτρων στήριξης από τις επιπτώσεις του κορωνοιού covid-19 προσδιορίσθηκαν, βάσει ΚΑΔ, οι πληττόμενες σημαντικά οικονομικές δραστηριότητες και παράλληλα λήφθηκαν μέτρα προστασίας επιχειρήσεων και εργαζομένων που δραστηριοποιούνται και απασχολούνται αντίστοιχα στα επαγγέλματα αυτά.

Σε εφαρμογή των αποφάσεων αυτών οι σημαντικά πληττόμενες επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα να δηλώσουν αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε αυτές, ενώ οι εργαζόμενοι των οποίων αναστέλλεται η σύμβαση είναι δικαιούχοι αποζημιώσεως ειδικού σκοπού.

Οι ως άνω επιχειρήσεις που επιθυμούν να κάνουν χρήση της ρύθμισης αυτής υποβάλλουν από 24-3-2020 έως και 20-04-2020 σχετική δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, προσδιορίζοντας κάθε φορά τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή. Η επιχείρηση μπορεί να εφαρμόσει το μέτρο αυτό από την 21-03-2020.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ δόθηκε σε παραγωγική λειτουργία το βράδυ της 24-03-2020. Το γεγονός αυτό δεν θα είχε καμία σημασία αν υπήρχε η δυνατότητα να καταχωρεί η επιχείρηση την ημερομηνία που θέτει σε αναστολή την σύμβαση εργασίας σε όποιον εργαζόμενο επιλέγει. Να σημειωθεί εδώ πως η επιχείρηση μπορεί να κάνει τμηματική χρήση αυτού του μέτρου.

Ωστόσο τέτοια ευχέρεια δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ να καταχωρεί ως χρόνο έναρξης της αναστολής την ημερομηνία υποβολής της δηλώσεως.

Τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι σημαντικά και προφανή:

Θα υπάρξουν θέματα ταυτοποίησης μεταξύ των δηλώσεων εργοδοτών και εργαζομένων.

Υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν δηλώσεις γιατί ανέμεναν την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου.

Δημιουργούνται μεγάλα ζητήματα στην μισθοδοσία των επιχειρήσεων σχετικά με την απεικόνιση και τον χειρισμό των ημερών από την 21-03-2020 έως και την ημέρα υποβολής από τον εργοδότη της δηλώσεως αναστολής, όταν αυτός επιθυμεί αναστολή σε προγενέστερο της υποβολής χρόνο, όπως έχει την δυνατότητα από τον νόμο.

Προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα αυτά προτείνουμε να διορθωθεί η τεχνική αυτή αβλεψία και να δοθεί και δυνατότητα και χρόνος ώστε όσες επιχειρήσεις υπέβαλλαν δήλωση να την διορθώσουν .

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.                                                                               Η Γενική Γραμματέας

ΜΗΤΟΛΙΔΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ                                                                          ΑΜΟΙΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

 
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΟΛΝΘ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΛΗΦΘΕΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator
Δευτέρα, 30 Μάρτιος 2020 19:46

Θεσσαλονίκη, 30-03-2020

 


1. Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταικούρα
2. Υπουργό Εργασίας και Κοινονικών Υποθέσεων κ. Ιωάννη Βρούτση
3. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνη Γεωργιάδη


ΘΕΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ.


Κύριοι Υπουργοί,
Ο ΣΟΛΝΘ εκφράζοντας αιτήματα τόσο των μελών του, όσο και της αγοράς
(επιχειρήσεων και εργαζομένων) και με στόχο ομαλοποίηση της υπάρχουσας
καταστάσεως, λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο όγκο των εργασιών που καλούνται να
φέρουν σε πέρας τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα λογιστικά γραφεία, σε
συνδυασμό με τον ρυθμό έκδοσης των εφαρμοστικών αποφάσεων, θεωρεί απόλυτα
αιτιολογήμενο, εύλογο, δίκαιο και επιβεβλημένο να προβείτε άμεσα στις
παρακάτω ενέργειες :
1) Να δώσετε άμεση παράταση στην ασφυκτική προθεσμία της 31-03-2020
προκειμένου να δηλωθεί η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων που
ανέστειλαν αυτή κατόπιν κρατικής εντολής.
2) Να δημιουργήσετε ένα γραφείο για υποβολή ερωτημάτων και λήψη
απαντήσεων (help desk) με στόχο να δίνονται κατευθύνσεις για την επίλυση
των όποιων αποριών και την διαχείριση των όποιων κενών προκύπτουν από τις
εφαρμοστικές αποφάσεις που εκδίδονται.
3) Να προχωρήσετε στην διοικητική κωδικοποίηση των νόμων (ΠΝΠ) και των
αποφάσεων που έχουν εκδοθεί και θα εκδοθούν, σε ένα ενιαίο κείμενο , προς
χρήση τόσο των υπηρεσιών του κράτους, όσο και των ωφελουμένων από τα
λαμβανόμενα μέτρα ενίσχυσης επιχειρήσεων και πολιτών .
Η εκ μέρους υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων είναι βέβαιο πως θα δώσει την
δυνατότητα να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν και σε όσα
μελλοντικά ανακοινωθούν του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού επιχειρήσεων,
εργαζομένων και πολιτών, το οποίο αποτελεί και τον στόχο των υπουργείων που
προϊστασθε.

 

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.                                                     Η Γενική Γραμματέας
ΜΗΤΟΛΙΔΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ                                                  ΑΜΟΙΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 30 Μάρτιος 2020 19:51
 
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ
PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator
Παρασκευή, 27 Μάρτιος 2020 21:42

Κυρίες και Κύριοι καλησπέρα σας.


Με δεδομένη τη νέα κατάσταση λόγω κορωνοϊού και κατόπιν σημερινής απόφασης του Δ.Σ. του ΣΟΛΝΘ, θα συλλεχθούν ερωτήματα που αφορούν σε κάθε διεκπεραίωση διαδικασιών σε σχέση με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας από τους συναδέλφους. Στη συνέχεια, τα ερωτήματα θα σταλούν στα αρμόδια υπουργεία ώστε να ζητήσουμε απαντήσεις, διευκρινίσεις και σαφείς κατευθύνσεις για τον χειρισμό των θεμάτων αυτών.
Ο Σύλλογος καλεί τα μέλη και όλους τους συναδέλφους, να συντάξουν ορθά και εμπεριστατωμένα τα ερωτήματα τους και να τα στείλουν στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. .


Καλή δύναμη σε όλους.

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 27 Μάρτιος 2020 21:45
 
Σελίδα 8 από 1135