Επικαιρότητα
Ανισότητες και οικονομική ανάπτυξη
ΤΟΥ Κ. ΖΟΠΟΥΝΙΔΗ

Η Ελλάδα μπορεί να χαρακτηριστεί ως το κράτος όπου κυριαρχούν οι μεγαλύτερες ανισότητες. Μερικά παραδείγματα μπορούν να μας δείξουν του λόγου το αληθές:
1. Αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας μας το Κοινοβούλιό μας έχει μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες με μεγαλύτερο πληθυσμό.
2. Αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας μας, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων ξεπερνά τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων άλλων ευρωπαϊκών χωρών με μεγαλύτερο πληθυσμό.
3. Αναλογικά με την έκταση της χώρας και τον πληθυσμό, η χώρα μας έχει περισσότερα ΑΕΙ και ΤΕΙ από άλλες ευρωπαϊκές χώρες με μεγαλύτερη έκταση και πληθυσμό.
4. Στον τομέα των τηλεοπτικών μέσων και του έντυπου Τύπου, πάλι η χώρα μας έχει εξέχουσα θέση με πολλά τηλεοπτικά κανάλια και πολλές εφημερίδες πολιτικές, οικονομικές και αθλητικές.
5. Στο μισθολόγιο του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, παρατηρούνται θεαματικές ανισότητες. Για παράδειγμα
 
Οι ξεροκέφαλοι ηγέτες του ευρώ
Του Kenneth Rogoff

Η Ευρώπη τελεί σε συνταγματική κρίση. Κανείς δεν δείχνει να έχει τη δύναμη να επιβάλλει μία λογική λύση στην κρίση δανεισμού των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης. Αντί για μία αναδιάρθρωση των καταφανώς μη βιώσιμων δανειακών φορτίων της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας, πολιτικοί και κυβερνώντες πιέζουν για ακόμα μεγαλύτερα πακέτα διάσωσης με ακόμα λιγότερο ρεαλιστικούς όρους λιτότητας. Δυστυχώς δεν «κλωτσάνε απλώς την μπάλα στον κατήφορο», αλλά μία χιονοστιβάδα στην πλαγιά ενός βουνού.

Η αλήθεια είναι ότι προς το παρόν το πρόβλημα είναι ακόμα οικονομικά διαχειρίσιμο. Η ανάπτυξη της ευρωζώνης κινείται σε σεβαστά επίπεδα και οι χώρες της ομάδας PIGS (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ελλάδα) αντιπροσωπεύουν μόνο το 6% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Ομως επιμένοντας στην άποψη ότι οι χώρες αυτές πάσχουν από κρίση ρευστότητας κι όχι φερεγγυότητας, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρο το σύστημα.
 
Σκληρότερη διαχείριση των οικονομικών υποθέσεων
Του Νικόλαου Αντωνακάκη, λέκτορα του International Macroeconomics Institute for International Economics στο Vienna University of Economics and Business


Παρακολουθούμε καθημερινά τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους χρηματοδότες εταίρους της, συγκεκριμένα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφορικά με την αντιμετώπιση της δυσμενούς κατάστασης και των τρόπων αποφυγής της. Διαπραγματεύσεις που τους όρους των οποίων η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να μην μπορεί να διαχειριστεί στο βέλτιστο των περιπτώσεων ως προς το συμφέρον της Ελλάδας. Εδώ είναι το γιατί.
· Πρώτον, επειδή μεγάλο ποσοστό ελληνικών ομολόγων διακρατείται και από ευρωπαϊκές τράπεζες και ως εκ τούτου οι κάτοχοι των ομολόγων αυτών διαφωνούν καθέτως σε οποιαδήποτε μορφή χρεοκοπίας της Ελλάδας είτε αυτή εκλαμβάνεται ως πλήρης χρεοκοπία είτε ως ήπια αναδιάρθρωση, καθώς με αυτή την έκβαση θα χάσουν όλη ή ποσοστό, αντίστοιχα, της χρηματοδότησής τους. Για παράδειγμα, η Γερμανία και η Γαλλία που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ και 20 δισ. ευρώ, αντίστοιχα, σε περίπτωση μιας αναδιάρθρωσης 50% θα καταγράψουν ζημιές ύψους 30 δισ. ευρώ συλλογικά. Μία έκβαση την οποία και ασφαλώς δεν επιθυμούν σε σύγκριση με την περαιτέρω χρηματοδότηση (εκταμίευση της 5ης δόσης) ύψους 12 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε πρόσφατα.
 
ΘΕΜΑ:Παράταση προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

Διευθ. Δωδεκανήσου 7 τηλ. 2310-513875 fax 2310-534463 email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Θεσσαλονίκη, 14-6-2011

ΠΡΟΣ

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

κ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟ

ΘΕΜΑ: Παράταση προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων    φυσικών και νομικών προσώπων

 Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

 Οι αδειούχοι Λογιστές – Φοροτέχνες απέδειξαν ότι είναι πρόθυμοι να συμβάλλουν στην επίτευξη της προσπάθειας που γίνεται από το Υπουργείο Οικονομικών και ιδιαίτερα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Επαναλαμβάνουμε όμως ότι έχουμε  υπερβεί τα όρια της αντοχής μας. Πιστεύουμε ότι η τακτική του Υπουργείου Οικονομικών δεν πρέπει να περιλαμβάνει μόνο απαιτήσεις από τους Λογιστές – Φοροτέχνες αλλά και μία κατανόηση προς το δύσκολο έργο που επωμίζονται και με την  πρώτη εφαρμογή της ολοκληρωτικής υποβολής όλων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματοςτων επιτηδευματιών ηλεκτρονικά.

 Κύριε Υπουργέ,

Πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθεί παράταση μέχρι τις 30/06/2011 όλων των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων, του οικονομικού έτους 2011, συμβάλλοντας έτσι στην ομαλή διεκπεραίωση της όλης διαδικασίας από τους Λογιστές – Φοροτέχνες.

           Με εκτίμηση,                

       Ο Γενικός Γραμματέας                                  Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

 

           Θ. ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ                                       Β. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

 
Άρθρο Προέδρου ΒΕΑ κου Παύλου Ραβάνη: Και όμως υπάρχει λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας

Άρθρο Προέδρου ΒΕΑ κου Παύλου Ραβάνη: Και όμως υπάρχει λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας

 

Η μεταπολίτευση, δομήθηκε ανεξέλεγκτα ένα πελατειακό κράτος, σε όλα τα πεδία όπου εμπλέκεται η Πολιτική και ο Δημόσιος τομέας, το οποίο άπλωσε τα πλοκάμια του σε ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία που το γνώριζε και το συντηρούσε. Ο εξυπηρετούμενος ιδιωτικός τομέας το ενίσχυε, ενώ οι ευρισκόμενοι εκτός συστήματος μη μπορώντας να το ανατρέψουν, αναζητούσαν τρόπους να ενταχθούν σε αυτό. Καταστράφηκε έτσι το σύστημα αξιών και διαβρώθηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας μας.

Το υποκειμενικό στοιχείο και συμφέρον αντικατέστησε το αντικειμενικό και το συλλογικό συμφέρον. Τα δικαιώματα σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασαν τα όρια και έφθασαν στην κατάχρηση. Ο συνδικαλισμός λειτούργησε επικίνδυνα. Η δικαστική εξουσία δεν θέλησε να παίξει ολοκληρωτικά τον ρόλο της και τα Media ενεπλάκησαν σε γρανάζια κατευθυνόμενης πληροφόρησης.
Σήμερα βρισκόμαστε όλοι, υπεύθυνοι και ανεύθυνοι για την παρούσα κατάσταση να πρέπει να αναλάβουμε το τεράστιο φορτίο μιας οικονομικής κρίσης αλλά και κρίσης θεσμών και πολιτικής.
Υπάρχει λύση; και που βρίσκεται αυτή; σε σχέση με τις εσωτερικές μας δυνάμεις και δυνατότητες.

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 561 562 563 564 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 563 από 564