Επικαιρότητα
Νέοι υπουργοί, ποιοι μετακινούνται, ποιοι φεύγουν

Νέοι υπουργοί, ποιοι μετακινούνται, ποιοι φεύγουν

 Για το υπουργείο Οικονομικών ακούγονται τα ονόματα των κ. Γ, Φλωρίδη, Α.Λοβέρδου, Μ. Χρυσοχοϊδη αλλά και Α. Διαμαντοπούλου και Ευ.Βενιζέλου. Επίσης, όπως γράφεται, αναμένεται να τεθούν εκτός κυβέρνησης οι μισοί υφυπουργοί

"Η" Online 16/6 09:41

Τα ονόματα του κ. Λουκά Παπαδήμου αλλά και του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου, αλλά και των βουλευτών Χρήστου Πρωτόπαπα του Πέτρου Ευθυμίου και άλλων εξωκοινοβουλευτικών προσώπων αναμένεται να ακουστούν κατά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό που αναμένεται σήμερα με στόχο τη δημιουργία ενός ολιγομελούς κυβερνητικού σχήματος που θα ανανεώνει την εικόνα της κυβέρνησης.

Στη νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα θα χρησιμοποιηθούν και άλλα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα όπως, πιθανότατα, ο πρώην επικεφαλής της FORTHNET Παντελής Τζωρτζάκης, ίσως ο κ. Τάσος Γιαννίτσης, πιθανόν δε και ο κ. Γιώργος Ζορμπάς και ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος (Chipita).
Στη νέα κυβέρνηση αναμένεται να συμμετάσχουν οι Πέτρος Ευθυμίου, Ηλίας Μόσσιαλο, Χρήστςο Πρωτόπαπα και Μάρκος Μπόλαρη, που ενδέχεται να είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 
«Πράσινο φως» για την αναγνώριση έως 4 πλασματικών χρόνων

«Πράσινο φως» για την εξαγορά έως 4 χρόνων ασφάλισης για τη συνταξιοδότηση «ανάβει» το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το ΣΕΠΕ και τις άλλες ασφαλιστικές διατάξεις. Όσοι αναγνωρίζουν χρόνο ασφάλισης, ωστόσο, δεν θα μπορούν να εισπράξουν εντός 45 - 75 ημερών την προσωρινή σύνταξη που υποχρεούνται να εκδίδουν στο εξής τα Ταμεία αν δεν έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν την οριστική σύνταξη μέσα σε 3 μήνες από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης και των δικαιολογητικών ή σε 6 μήνες, αν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση. Με βάση τον ήδη ισχύοντα ασφαλιστικό νόμο όσοι θεμελιώνουν το 2012 συνταξιοδοτικό δικαίωμα θα μπορούν να αναγνωρίσουν 5 έτη, 6 έτη το 2013 και 7 έτη από το 2014 και μετά.


Οι «πηγές» των αναγνωρίσεων αυξήθηκαν και, με βάση το τελικό σχέδιο του νόμου είναι:

 
Μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική στον τουρισμό
Του Νότη Μαρτάκη*

Η τουριστική πολιτική σε εθνικό επίπεδο πέρασε τα τελευταία 35 χρόνια από πολλά στάδια. Ξεκίνησε το 1975 με συγκεκριμένη στόχευση. Εκείνη την εποχή οργανώθηκαν οι παραδοσιακοί οικισμοί της χώρας, εγκαινιάσθηκε το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού και «ξετυλίχθηκε» μια ολόκληρη καμπάνια με τίτλο «Γνώρισε την άγνωστη Ελλάδα» από την οποία αναδείχθηκαν, σταδιακά, πολλές περιοχές που σήμερα αποτελούν τουριστικούς προορισμούς.
Τότε τέθηκαν οι βάσεις. Εκτοτε, η προσωρινότητα των πολιτικών ηγεσιών, οι αλλαγές πλεύσης των εκάστοτε επικεφαλής, ακόμη και όσων προέρχονταν από τις ίδιες κυβερνήσεις, δημιούργησαν μια παθογένεια με κύριο χαρακτηριστικό την έλλειψη μακροπρόθεσμης στρατηγικής.
Το ζητούμενο, συνεπώς, είναι:
- Πρώτον να υπάρξει πολιτική, άρα στρατηγική και
- Δεύτερον να έχει βάθος χρόνου, άρα αποτελεσματικότητα
 
Ανισότητες και οικονομική ανάπτυξη
ΤΟΥ Κ. ΖΟΠΟΥΝΙΔΗ

Η Ελλάδα μπορεί να χαρακτηριστεί ως το κράτος όπου κυριαρχούν οι μεγαλύτερες ανισότητες. Μερικά παραδείγματα μπορούν να μας δείξουν του λόγου το αληθές:
1. Αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας μας το Κοινοβούλιό μας έχει μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες με μεγαλύτερο πληθυσμό.
2. Αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας μας, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων ξεπερνά τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων άλλων ευρωπαϊκών χωρών με μεγαλύτερο πληθυσμό.
3. Αναλογικά με την έκταση της χώρας και τον πληθυσμό, η χώρα μας έχει περισσότερα ΑΕΙ και ΤΕΙ από άλλες ευρωπαϊκές χώρες με μεγαλύτερη έκταση και πληθυσμό.
4. Στον τομέα των τηλεοπτικών μέσων και του έντυπου Τύπου, πάλι η χώρα μας έχει εξέχουσα θέση με πολλά τηλεοπτικά κανάλια και πολλές εφημερίδες πολιτικές, οικονομικές και αθλητικές.
5. Στο μισθολόγιο του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, παρατηρούνται θεαματικές ανισότητες. Για παράδειγμα
 
Οι ξεροκέφαλοι ηγέτες του ευρώ
Του Kenneth Rogoff

Η Ευρώπη τελεί σε συνταγματική κρίση. Κανείς δεν δείχνει να έχει τη δύναμη να επιβάλλει μία λογική λύση στην κρίση δανεισμού των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης. Αντί για μία αναδιάρθρωση των καταφανώς μη βιώσιμων δανειακών φορτίων της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας, πολιτικοί και κυβερνώντες πιέζουν για ακόμα μεγαλύτερα πακέτα διάσωσης με ακόμα λιγότερο ρεαλιστικούς όρους λιτότητας. Δυστυχώς δεν «κλωτσάνε απλώς την μπάλα στον κατήφορο», αλλά μία χιονοστιβάδα στην πλαγιά ενός βουνού.

Η αλήθεια είναι ότι προς το παρόν το πρόβλημα είναι ακόμα οικονομικά διαχειρίσιμο. Η ανάπτυξη της ευρωζώνης κινείται σε σεβαστά επίπεδα και οι χώρες της ομάδας PIGS (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ελλάδα) αντιπροσωπεύουν μόνο το 6% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Ομως επιμένοντας στην άποψη ότι οι χώρες αυτές πάσχουν από κρίση ρευστότητας κι όχι φερεγγυότητας, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρο το σύστημα.
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 521 522 523 524 525 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 523 από 525