Καλώς ήρθατε στον Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης

Σκοπός του Συλλόγου είναι η συσπείρωση των συναδέλφων με στόχο την κατοχύρωση, προαγωγή και προστασία των οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων τους, η ανάπτυξη πνεύματος συναδελφικής αλληλεγγύης και αμοιβαίας υποστήριξης, ο καθορισμός κανόνων επαγγελματικής δεοντολογίας και συμπεριφοράς, η ανύψωση του κύρους των οικονομολόγων – λογιστών - φοροτεχνικών καθώς και η επιμόρφωσή τους.

Εδώ θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν το επάγγελμα μας και θα ενημερώνεστε για όλες τις δραστηριότητες και ενέργειες του Συλλόγου.

Επικοινωνία
Σύλλογος Οικονομολόγων
Γιατί φεύγουν Ελληνες επιχειρηματίες από την Τουρκία

Γιατί φεύγουν Ελληνες επιχειρηματίες από την Τουρκία

Εμπορικές αποτυχίες και προβλήματα στην συνεργασία οδήγησαν στον άδοξο τερματισμό επενδυτικών συνεργασιών

Πολλοί Ελληνες επιχειρηματίες έχουν επιλέξει την Τουρκία για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και να επενδύσουν αλλά σε μερικές περιπτώσεις, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την επένδυση ολόκληρη ή να ρευστοποιήσουν ένα τμήμα της, είτε γιατί το εγχείρημα δεν πέτυχε,

 
η φοροκάρτα – Πως θα "δουλεύει"

η φοροκάρτα – Πως θα "δουλεύει"

 

Πρεμιέρα στις 3 Οκτωβρίου για ευκολότερη καταγραφή δαπανών που χτίζουν το αφορολόγητο. Πως θα "δουλεύει" η φοροκάρτα και τι πρέπει να γνωρίζουμε.

Πρεμιέρα στις 3 Οκτωβρίου κάνει η φοροκάρτα των αποδείξεων έπειτα από πολλές αναβολές και ενώ το αφορολόγητο όριο μειώθηκε από τα 12.000 στα 8.000 ευρώ και το μπόνους της έκπτωσης φόρου για τη συγκέντρωση περισσότερων αποδείξεων από τις απαιτούμενες αποσύρθηκε, υπό το βάρος των....
αυξημένων επιστροφών φόρου.

Η φοροκάρτα θα περιμένει τους φορολογουμένους που θα επιλέξουν να τη χρησιμοποιήσουν για να απαλλαγούν από το χαρτοβασίλειο των αποδείξεων σε 27 τράπεζες, από όπου θα την προμηθεύονται χωρίς κόστος.
Για φέτος θα λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τις χάρτινες αποδείξεις που συλλέγουν οι φορολογούμενοι από τις αρχές του έτους, ενώ η χρήση της είναι απολύτως προαιρετική.

Δέκα απαντήσεις. Οι φορολογούμενοι που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τη φοροκάρτα, πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

 
Αναβαθμίστηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων η υπηρεσία προσωρινής δήλωσης απόδοσης φόρου.

Αναβαθμίστηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων η υπηρεσία προσωρινής δήλωσης απόδοσης φόρου.

Περιλαμβάνει τις εξής υπηρεσίες:

 Εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις: μισθοί μελών διοικητικού συμβουλίου ΑΕ και εταίρων ΕΠΕ που δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, παρακράτηση φόρου για προμήθειες μεσιτείες, αμοιβές σε μη επιτηδευματίες, παρακράτηση φόρου για αμοιβές που καταβάλλουν δημόσιες υπηρεσίες,  παρακράτηση φόρου για αμοιβές διαμεσολάβησης πωλήσεων αμοιβαίων κεφαλαίων και παρακράτηση φόρου στα κέρδη που εισπράττει φορολογούμενος, κάτοικος Ελλάδας, από αλλοδαπή εταιρεία περιορισμένης ευθύνης.

 Εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες

 Εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα: παρακράτηση φόρου από αμοιβές ελευθέριου επαγγέλματος και προκαταβολή φόρου επί των ποσών αναφοράς των εργολαβικών και μερισμάτων των δικηγόρων.

 Λοιπά Εισοδήματα: παρακράτηση φόρου σε αμοιβές  τρίτων όταν εκδίδεται απόδειξη επαγγελματικής  δαπάνης, παρακράτηση φόρου από εκμεταλλευτή ΤΑΧΙ και παρακράτηση φόρου και τελών χαρτοσήμου σε εισοδήματα.

 
Δεύτερη «ευκαιρία» για τις δηλώσεις

Δεύτερη «ευκαιρία» για τις δηλώσεις

        

Δεύτερη «ευκαιρία» σε όσους δεν είχαν υποβάλει στο παρελθόν φορολογικές δηλώσεις ή οι δηλώσεις που είχαν υποβάλει στην εφορία ήταν ανακριβείς να υποβάλουν τώρα αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις, καταβάλλοντας από 3% έως 10% πρόσθετο φόρο, χωρίς άλλα πρόστιμα, δίνει έως το τέλος Σεπτεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών.


Με τη συγκεκριμένη «πρόσκληση» το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι θα είναι αρκετοί οι υπόχρεοι οι οποίοι θα θελήσουν να «εκμεταλλευτούν» την εν λόγω ευνοϊκή ρύθμιση για να κλείσουν εκκρεμότητες του παρελθόντος χωρίς ουσιαστική επιβάρυνση.

 
Είναι πιθανή μια κατάρρευση της Δύσης;

Είναι πιθανή μια κατάρρευση της Δύσης; 

Το ερώτημα αν η Δύση μπορεί ακόμα να συνέλθει από την υπερχρέωση και την έλλειψη δυναμισμού απασχολεί, πλέον, μεγάλο μέρος της δυτικής ελίτ. Αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ που ακολουθεί, από το οποίο ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Στα μέσα της δεκαετίας τού 1980, είχα την ευκαιρία να επιμεληθώ ένα θαυμάσιο βιβλίο, γραμμένο από τους Ν. Ρόζενμπεργκ και Λ. Μπρίτζελ, με τίτλο «Πώς πλούτισε η Δύση» (εκδ. Ροές, 1987). Στο πολύ τεκμηριωμένο έργο τους, οι δύο συγγραφείς κατέληξαν -με την παράθεση άφθονων ιστορικών στοιχείων- στο συμπέρασμα ότι η υπεροχή της Δύσης οφείλεται στην ικανότητά της να πειραματίζεται πέρα από θρησκευτικές αγκυλώσεις, να καινοτομεί και να προωθεί τον πολιτικό πλουραλισμό, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της επιχείρησης και του πνεύματος του επιχειρείν.

Με τους δύο συγγραφείς, που τότε δίδασκαν σε αμερικανικά πανεπιστήμια, είχαμε τακτικές ανταλλαγές απόψεων και θυμάμαι μία παρατήρησή τους στις αρχές της δεκαετίας τού 1990:

«Η Δύση», μας είχε πει ο Ρόζενμπεργκ, «βιώνει ένα βαθύ μετασχηματισμό. Αυτόν της υπεροχής της χρηματοοικονομικής οικονομίας έναντι της πραγματικής. Ο μετασχηματισμός αυτός οφείλεται στο γεγονός ότι οι μεγάλες δυτικές επιχειρήσεις έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τους ανθρώπους που τις δημιουργούν.

 
Σελίδα 1037 από 1067