Καλώς ήρθατε στον Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης

Σκοπός του Συλλόγου είναι η συσπείρωση των συναδέλφων με στόχο την κατοχύρωση, προαγωγή και προστασία των οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων τους, η ανάπτυξη πνεύματος συναδελφικής αλληλεγγύης και αμοιβαίας υποστήριξης, ο καθορισμός κανόνων επαγγελματικής δεοντολογίας και συμπεριφοράς, η ανύψωση του κύρους των οικονομολόγων – λογιστών - φοροτεχνικών καθώς και η επιμόρφωσή τους.

Εδώ θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν το επάγγελμα μας και θα ενημερώνεστε για όλες τις δραστηριότητες και ενέργειες του Συλλόγου.

Επικοινωνία
Σύλλογος Οικονομολόγων
Ο Δ. Αβραμόπουλος διαφωνεί με το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή»

 

Ο Δ. Αβραμόπουλος διαφωνεί με το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή»
Λάθος θεωρεί ο Δ. Αβραμόπουλος το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», εκτιμώντας ότι ευνοεί κερδοσκοπικά συμφέροντα του εξωτερικού. Ο Αβραμόπουλος έδωσε συνέντευξη στη «Real News» στην οποία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προειδοποιεί ότι η ανακίνηση του ζητήματος ευρώ ή δραχμή βλάπτει τη χώρα.
«Να τελειώνουμε με οριστικά με την αναπαραγωγή ενός ψεύτικου διλήμματος που χρησιμοποιείται στον εσωτερικό κομματικό ανταγωνισμό, αναπαράγεται στο εξωτερικό από συμφέροντα που κερδοσκοπούν και τελικώς βλάπτει τη χώρα», τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: « Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, σύντομα δε θα ανακτήσει τη θέση της ως ισότιμου και σημαντικού μέλους της Ε.Ε. Τα κόμματα που αντιπροσωπεύουν την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι ταγμένα υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Οι δε πρόσφατες δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων επιβεβαιώνουν τη σταθερή θέση της χώρας μας στην ευρωζώνη (Γιούνκερ 15/5/12)».
Ο Δ. Αβραμόπουλος διαφωνεί με το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή»
Λάθος θεωρεί ο Δ. Αβραμόπουλος το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», εκτιμώντας ότι ευνοεί κερδοσκοπικά συμφέροντα του εξωτερικού. Ο Αβραμόπουλος έδωσε συνέντευξη στη «Real News» στην οποία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προειδοποιεί ότι η ανακίνηση του ζητήματος ευρώ ή δραχμή βλάπτει τη χώρα.
 
 
Στην Ελλάδα κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης

 

Στην Ελλάδα κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης
Είναι μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση στο λίκνο της δημοκρατίας, αλλά μπορεί να αλλάξει το μέλλον της Ευρώπης. Ο ελληνικός λαός είναι τώρα αντιμέτωπος με μια άκαμπτη επιλογή:
μέσα ή έξω;
Την ώρα που ο Φρανσουά Ολάντ είχε την πρώτη συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ κάτω από βροντές και αστραπές, κεφάλαια έφευγαν από την Ελλάδα (περισσότερα από 5 δισ. ευρώ μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου), φόβος και τρόμος κατελάμβανε τις αγορές, δεν είχαν τέλος οι συζητήσεις για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, και άλλος ένας μήνας αβεβαιότητας μας περίμενε όλους, ως τις επόμενες εκλογές στην Αθήνα.
Αλλά στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κηρύσσει ακόμη το ευαγγέλιο της λιτότητας ωσάν να είναι η εξ Αποκαλύψεως αλήθεια. Και παντού, συνεχώς, υπάρχει αυτή η κουραστική παλαιά ελληνική εφεύρεση που λέγεται δημοκρατία.
Ακουσα πρόσφατα μια φράση που αποδίδεται στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον επικεφαλής του Eurogroup. Φέρεται να είπε ότι «γνωρίζουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε, αλλά δεν γνωρίζουμε πώς θα εκλεγούμε πάλι, αν το κάνουμε».
Δεν είναι εντελώς σαφές ότι η Μέρκελ και ο Σόιμπλε ξέρουν τι χρειάζεται, γιατί το οικονομικό δόγμα τους είναι ελαττωματικό.
Αλλά ακόμη και αν ήξεραν, θα υπήρχε ακόμη το πρόβλημα κάποιων επικείμενων εκλογών κάπου στην Ευρώπη και της χρόνιας δυσκολίας που έχουν οι πολιτικοί να πουν αλήθειες για τη χώρα τους στον λαό από τον οποίο ζητούν να τους ψηφίσει.
Σε κάθε κράτος υπάρχει μια αλήθεια για τη χώρα, την οποία δεν τη λένε οι πολιτικοί. Η αλήθεια που δεν λέγεται στη Βρετανία είναι ότι δεν μπορεί να έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο, ως ημι-αποσπώμενο μέλος της ΕΕ, ενώ συνεχίζει να απολαμβάνει όλα τα οικονομικά οφέλη από την ένταξη. Η αλήθεια που δεν λέγεται στη Γαλλία είναι ότι η χώρα δεν είναι πλέον ισότιμος εταίρος με τη Γερμανία.
Στη Γερμανία η αλήθεια που δεν λέγεται είναι ότι το Βερολίνο θα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη έτσι κι αλλιώς, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Πολλά ελληνικά χρέη ήδη έχουν κοινωνικοποιηθεί μέσω του EFSF, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θεσμούς στους οποίους συμβάλλει με κονδύλια η Γερμανία.
Η αλήθεια που δεν λέγεται, ή λέγεται μισή, στην Ελλάδα είναι ότι οι μόνες εναλλακτικές λύσεις που έχει τώρα η χώρα είναι κακές, χειρότερες ή χείριστες.
Η χειρίστη λύση είναι σαφώς μια άτακτη, χαώδης έξοδος από το ευρώ. Κάτι τέτοιο μπορεί ακόμη να συμβεί. Αν δεν συμβεί, τότε οι έλληνες ψηφοφόροι έχουν έναν μήνα για να σκεφθούν ποιο θα είναι το κακό και ποιο θα είναι το χειρότερο: Μια ελεγχόμενη, προσεκτική αποχώρηση από το ευρώ; 'Η μήπως η παραμονή εντός, με τους καλύτερους όρους που θα τους βοηθήσει ο Ολάντ να αποσπάσουν από τη Γερμανία;
Δεν είμαι έτοιμος να μπω στον χορό των σχολιαστών που με μεγάλη αυτοπεποίθηση παροτρύνουν τους Ελληνες να διαλέξουν τη μία ή την άλλη λύση. Πραγματικά δεν ξέρω ποια θα ήταν καλύτερη για την Ελλάδα. Δεν είμαι οικονομολόγος - αν και ούτε οι οικονομολόγοι ξέρουν.
Αλλά δεν είμαι έτοιμος και επειδή δεν είμαι Ελληνας. Δημοκρατία σημαίνει να αποφασίζει ο λαός ποια κυβέρνηση και ποια πολιτική είναι η καλύτερη για αυτόν. Δεν υπάρχει ευρωπαϊκός δήμος, επομένως ούτε πραγματική ευρωπαϊκή δημοκρατία, έτσι οι Ελληνες πρέπει να αποφασίσουν τι είναι καλό για τους Ελληνες.
Οι εκλογές τους στις 6 Μαΐου ήταν μια κραυγή αγωνίας για τα βάσανα που υφίσταται η χώρα. Η πλειοψηφία απέρριψε τα δύο κόμματα που κυριάρχησαν στην πολιτική σκηνή επί δεκαετίες και την υποστήριξη αυτών των κομμάτων προς το «μνημόνιο» - την επιβολή της λιτότητας σε αντάλλαγμα για τα ευρωπαϊκά δάνεια.
Οι επόμενες εκλογές θα είναι η στιγμή της αλήθειας: μέσα ή έξω. Θα πρέπει άραγε η χώρα να τζογάρει στο ότι μετά το πρώτο σοκ και τις απώλειες της εξόδου από το ευρώ η οικονομία της θα μπορούσε να αναπτυχθεί πάλι με τη βοήθεια της υποτίμησης; Ή θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να διαπραγματευθεί την καλύτερη συμφωνία που μπορεί να διασφαλίσει εντός ευρωζώνης; Ωστόσο ακόμη και η καλύτερη δυνατή συμφωνία θα σημαίνει παρατεταμένες και οδυνηρές θυσίες.
Αυτές οι εναλλακτικές πρέπει να παρουσιαστούν με τη μεγαλύτερη δυνατή ειλικρίνεια στους έλληνες ψηφοφόρους. Μετά πρέπει να αποφασίσουν. Αυτή ήταν η εξαιρετική ιδέα που είχαν οι άνθρωποι στην Αθήνα πριν από 2.500 χρόνια. Οι ελεύθεροι πολίτες συγκεντρώνονταν στην Εκκλησία του Δήμου. «Τις αγορεύειν βούλεται;» φώναζε ο κήρυκας. Η δημοκρατία και η ελευθερία του λόγου ήταν οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος.
Το μέλλον της ευρωζώνης εξαρτάται τώρα από την επιλογή που θα γίνει στην Ελλάδα, το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από το μέλλον της ευρωζώνης, και το μέλλον της Δύσης εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το μέλλον της Ευρώπης - έτσι, με μια ελαφρά υπερβολή, μπορούμε να πούμε ότι το μέλλον της Δύσης εξαρτάται τώρα από το λίκνο της Δύσης.
Είναι υπερβολή να ελπίσουμε ότι, σε μια τέτοια στιγμή, η ελληνική πολιτική θα ανακαλύψει πάλι κάτι από το μεγαλείο και την απλότητα που υπήρχε στην Αθήνα όταν γεννήθηκε η δημοκρατία; Μάλλον είναι υπερβολή...
Του Τίμοθι Γκάρτον
Πηγή:tovima.gr
Στην Ελλάδα κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης
Είναι μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση στο λίκνο της δημοκρατίας, αλλά μπορεί να αλλάξει το μέλλον της Ευρώπης. Ο ελληνικός λαός είναι τώρα αντιμέτωπος με μια άκαμπτη επιλογή: 
 
Αχτίδες αισιοδοξίας

 

Αχτίδες αισιοδοξίας
Eνώ βρισκόμαστε ακόμα σε βαθιά οικονομική ύφεση και παρά το δεδομένο ότι τον προσεχή Iούνιο θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα ύψους περίπου 11,5 δισ. για να μπορέσουμε περί τα μέσα του προσεχούς έτους 2013 να φτάσουμε στην αρχή του δρόμου της -τόσο ποθητής ανάκαμψης- η έλευση της Άνοιξης μετά από ένα βαρύ χειμώνα και το μήνυμα της Aνάστασης του Kυρίου, μας ωθούν στο να προβάλουμε κάποιες αχτίδες αισιοδοξίας που φαίνονται στον ορίζοντα. Kαι αυτές οφείλονται στα παρακάτω:
α’. Προσδοκίες για τον Tουρισμό μας
Σε διεθνή ημερίδα που έγινε στις 28/3 στο Mουσείο της Aκρόπολης με την ευκαιρία συμπλήρωσης 60 χρόνων από την ίδρυση του Eλληνικού Oργανισμού Tουρισμού - E.O.T. και στην οποία παρέστησαν ο Γ.Γ. του Παγκόσμιου Oργανισμού Tουρισμού του O.H.E. κ. Tαλέμπ Pιφάι και ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Tαξιδιού και Tουρισμού κ. Nτέιβιντ Σόουσιλ, διατυπώθηκαν ευνοϊκές προβλέψεις, που γεννούν ευοίωνες προσδοκίες για τη μεγάλη μας Tουριστική Bιομηχανία. Aναμένεται αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας, ιδιαίτερα μετά την προβλεπόμενη ρύθμιση του προβλήματος της «βίζας» που επιβάλλει η Συνθήκη Σένγκεν για την είσοδο στη χώρα μας ορισμένων ξένων τουριστών από χώρες, όπως, π.χ., η Pωσία και η Tουρκία, οι οποίοι τώρα εμποδίζονται να επισκεφθούν την Eλλάδα.
β’. Pιφάι: Πετρελαιοπηγή ο Tουρισμός σας. Eλπίδες από τον τομέα των υδρογονανθράκων
Σε συνέδριο για επενδύσεις στην Eλλάδα που οργάνωσε στην Aθήνα ο Economist, μεταξύ των άλλων παρέστησαν ο Πρόεδρος της Iσραηλινής εταιρείας Delek κ. Γκ. Tαντμόρ και ο Πρόεδρος της Aμερικανικής εταιρείας Nooble Energy. Πρόκειται για τις δύο εταιρείες που ανακάλυψαν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Iσραήλ και στην Kύπρο και οι οποίες θα πραγματοποιήσουν έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη θάλασσα νότια της Kρήτης. Mιλώντας ο κ. Tαντμόρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η «λεκάνη της Λεβαντίνης» όπου βρέθηκαν τα Kυπριακά κοιτάσματα, επεκτείνεται και στην Eλλάδα. H βεβαιότητα του έμπειρου Iσραηλινού, μας επιτρέπει να τρέφουμε ελπίδες για σημαντική συνεισφορά στην ταλαιπωρημένη Eλληνική Oικονομία.
γ’. Φως για πρόοδο των έργων από κονδύλια του EΣΠA
Eίναι γνωστό ότι η απορρόφηση των κονδυλίων του EΣΠA γίνεται με πολύ βραδύ ρυθμό. Aυτή η διαπίστωση ανάγκασε τον πραγματικό φίλο της Eλλάδας Πρόεδρο της Eπιτροπής E.E. κ. Mανουέλ Mπαρόζο και τον Eπίτροπο για την περιφερειακή ανάπτυξη κ. Γιοχάνες Xαν να θέσουν υπό στενή παρακολούθηση 181 «έργα προτεραιότητας» για τα οποία το ύψος δαπάνης ανέρχεται σε 11,5 δισ. .
Aπό αυτά έχουν ολοκληρωθεί μόνο 5 ύψους δαπάνης 148,4 εκατ. . Για άλλα 57 έργα απαιτούνται πρόσθετες παρεμβάσεις και 4 έργα βρίσκονται σε «καθεστώς κινδύνου» και είναι: α) Tο Kτηματολόγιο, 2) O οδικός άξονας Bέροιας - Nάουσας - Σκύδρας, 3) Aποπεράτωση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Aττικής και 4) Tμήμα Πειραιώς (Tρεις Γέφυρες).
H θέση των 176 υπολειπόμενων έργων υπό τη «στενή παρακολούθηση» της Eπιτροπής δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για την πρόοδο και την αποπεράτωσή τους.
δ’. Πρόβλεψη για αύξηση των καναδικών επενδύσεων στη χώρα μας
H πρόσφατη καναδική επένδυση ύψους 2,3 δισ. από την εταιρεία El Dorado και η πληροφορία ότι εξετάζονται και περιπτώσεις νέων καναδικών επενδύσεων στη χώρα μας, επιτρέπουν την πρόβλεψη ότι μπορούμε να υπολογίζουμε στην πραγματοποίησή τους.
ε’. Tαμείο Eγγύησης για τις M.M.E.
Iδρύεται από την Eυρωπαϊκή Tράπεζα Eπενδύσεων για την ενίσχυση των Mικρομεσαίων Eπιχειρήσεων με 1 δισ. μέχρι τέλους του 2013 και με επιπλέον δάνεια 400 εκατ. μέχρι τέλους του 2015. Tα κονδύλια αυτά, σε συνδυασμό με τη μείωση της γραφειοκρατίας και την εξυγίανση του κράτους ­που τίθενται ως στόχοι­ υπολογίζεται ότι θα συμβάλουν σημαντικά στην αναθέρμανση της αγοράς και μέσω αυτής στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Bασική προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελεί η ενεργοποίηση των τραπεζών που θα μεσολαβούν στην αξιοποίηση των διατιθέμενων κονδυλίων. Tο ιδρυόμενο Tαμείο θα παρέχει εγγυήσεις προς τις τράπεζες που θα χορηγούν κεφάλαια προς τα MME.
Eξάλλου, η χρηματοδότηση του προγράμματος «Διαρθρωτική Προσαρμογή εργαζομένων μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν από 20 έως 49 άτομα προσωπικό» αυξήθηκε σε 74 εκατ. . Έγινε γνωστό ότι για τη συμμετοχή στο παραπάνω πρόγραμμα έχουν υποβληθεί περί τις 1.000 αιτήσεις.
στ’. H «καινοτομία» στην Eλλάδα
Eίναι πασίγνωστο ότι η «καινοτομία» στο χώρο της εθνικής οικονομίας, αποτελεί άμεσο στόχο για όλα τα σύγχρονα κράτη. Στη χώρα μας, ειδικά στην περίοδο κρίσης που περνούμε, δεν διαπιστώνουμε ως προς αυτή, καμία αξιόλογη πρόοδο.
Σχετικά με το θέμα αυτό, ο Λάρι Kίλεϊ, Πρόεδρος της εταιρείας επιχειρηματικών συμβουλών Doblin, σε ομιλία του στην Tedx Academy, στην Aθήνα, υπέδειξε 8 τομείς στους οποίους μπορεί να καινοτομήσει η Eλλάδα, που είναι οι εξής: 1) και 2) οικολογικός και ιστορικός Tουρισμός, 3) η ανάπτυξη γης, 4) και 5) τα δίκτυα εμπορευμάτων και εκπαίδευσης, 6) οι αγροτικές εξαγωγές, 7) η παραγωγή ενέργειας και 8) οι υβριδικές πόλεις (που προέρχονται από τη συνένωση δύο διαφορετικών πόλεων).
Συμφωνούμε στα περισσότερα από τα παραπάνω και ευχόμαστε να πραγματοποιηθούν.
ζ’. O θησαυρός του ορυκτού μας πλούτου
Ξένοι και Έλληνες ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η Eλλάδα διαθέτει ένα θησαυρό ορυκτού πλούτου, τον οποίο υπολογίζουν σε 78 δισ. . Aυτός, δυστυχώς, παραμένει αναξιοποίητος και επέστη ο χρόνος ­επιτέλους­ για την αξιοποίησή του.
Eνδεικτικά αναφέρονται οι εξής ποσότητες για τις περιοχές που βρίσκονται: 1) 420 τόνοι χρυσού (Mακεδονία - Θράκη), 2) 20.000 τόνοι ασήμι (Xαλκιδική), 3) 6,5 εκ. τόνοι νικελίου (Kαβάλα), 4) 2 εκ. τόνοι χρωμίου (Kοζάνη), 5) 1 εκ. τόνοι χρωμίου (Γρεβενά).
Eντύπωση κάνει το ότι όλος αυτός ο θησαυρός βρίσκεται στη Bόρεια Eλλάδα, μεγάλο μέρος από αυτόν ήταν γνωστό από την Aρχαιότητα και μία ποσότητά του είχε αξιοποιηθεί (Φίλιππος, βασιλιάς της Mακεδονίας).
η’. H κυρία Mέρκελ για την Eλλάδα
Aφήσαμε στο τέλος μία σημαντικότατη δήλωση της Kαγκελαρίου κ. Mέρκελ που δικαιώνει απόλυτα την Eλλάδα και τη θέση της στην Eυρωζώνη και αυτή η δήλωση προκαλεί αυτονόητη ικανοποίηση και εύλογη αισιοδοξία στον ελληνικό λαό.
Mιλώντας στο BBC και απαντώντας στο ερώτημα δημοσιογράφου πώς αντιλαμβάνεται την πορεία της Eλλάδας απάντησε: «Aποφασίσαμε να είμαστε νομισματική ένωση. Θα ήταν καταστροφικό αν λέγαμε σ’ ένα κράτος που είναι μέλος ότι δεν είναι πλέον επιθυμητό στο ευρώ. Θα ήταν τεράστιο πολιτικό λάθος η αποχώρηση της Eλλάδας από το ευρώ».
'Αρθρο του Kαθηγητή δρ. Ιωάννη Κ. Χολέβα
τ. Πρύτανη A.B.Σ.Π. (Πανεπιστημίου Πειραιώς)
Πηγή:logistis.gr
Αχτίδες αισιοδοξίας
 
Eνώ βρισκόμαστε ακόμα σε βαθιά οικονομική ύφεση και παρά το δεδομένο ότι τον προσεχή Iούνιο θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα ύψους περίπου 11,5 δισ. για να μπορέσουμε περί τα μέσα του προσεχούς έτους 2013 να φτάσουμε στην αρχή του δρόμου της -τόσο ποθητής ανάκαμψης- η έλευση της Άνοιξης μετά από ένα βαρύ χειμώνα και το μήνυμα της Aνάστασης του Kυρίου, μας ωθούν στο να προβάλουμε κάποιες αχτίδες αισιοδοξίας που φαίνονται στον ορίζοντα. Kαι αυτές οφείλονται στα παρακάτω:
 
 
«“Επίσημο” κούρεμα σε δύο χρόνια»

 

«“Επίσημο” κούρεμα σε δύο χρόνια»
Δύο χρόνια έπειτα από εκείνη τη μελέτη, πιστεύετε ακόμα ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ;
«Πιστεύω ό,τι πιστεύω για πολύ καιρό. Είναι η άποψή μου και δεν μιλώ εκ μέρους του κ. Παπανδρέου. Υποστηρίζω ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ και ότι πρέπει να συνεχίσει να διαπραγματεύεται για τους όρους της βοήθειας που δέχεται. Είναι ανάγκη να υπάρξει αλλαγή του προγράμματος το συντομότερο δυνατόν με σημαντική αύξηση των κονδυλίων για την ανάπτυξη από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παράλληλα πλησιάζετε στο πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού αφορά πλέον αποκλειστικά σχεδόν το παλαιό χρέος και τους τόκους. Πιστεύω ότι μπορεί να οικοδομηθεί ένα σοβαρό πολιτικό επιχείρημα το οποίο θα αξιοποιηθεί από την επόμενη ελληνική κυβέρνηση όχι για την εγκατάλειψη του ευρώ, αλλά για την εξασφάλιση μεγαλύτερης στήριξης για την ανάπτυξη και την περαιτέρω χαλάρωση των όρων της βοήθειας. Ο κ. Παπανδρέου πέτυχε δύο πράγματα. Πρώτον, παρ' ότι το επίπεδο του χρέους παραμένει υψηλό, το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται στα χέρια επίσημων θεσμών και όχι τραπεζών. Βλέπετε πλέον ότι οι αγορές είναι νευρικές με την Ελλάδα αλλά έχουν πάψει να είναι υστερικές. Η δεύτερη σημαντική διευκόλυνση είναι η επιμήκυνση της ωρίμασης του χρέους από έναν μέσο όρο τριών ετών σε έναν μέσο όρο 20 ετών. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι σε δύο-τρία χρόνια, μόλις επιστρέψετε στην ανάπτυξη, όταν θα έχει επανέλθει στην ανάπτυξη και η υπόλοιπη Ευρώπη και θα έχουν ηρεμήσει οι χρηματοοικονομικές αγορές, τότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή για την Ελλάδα να συζητήσει με τους ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους από τον επίσημο τομέα».
Του ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΠΑΡΚΕΡ
Πηγή:tovima.gr
«“Επίσημο” κούρεμα σε δύο χρόνια»
 Δύο χρόνια έπειτα από εκείνη τη μελέτη, πιστεύετε ακόμα ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ;
 
 
Αλλάζει η νομοθεσία για τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων

Αλλάζει η νομοθεσία για τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων

Μέχρι τις 16 Μαρτίου του 2013 είναι υποχρεωμένη η Ελλάδα να προσαρμόσει πλήρως τη νομοθεσία σχετικά με τη διασφάλιση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων.

Έως την εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή Οδηγία, εκείνο που ισχύει είναι η Οδηγία 2000/35/ΕΚ, η οποία έχει μεταφερθεί στο εσωτερικό δίκαιο με το ΠΔ 166/2003 «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2000/35 της 29.6.2000 για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές».

Οι νέες διατάξεις για τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων:

 
Σελίδα 946 από 1138