Καλώς ήρθατε στον Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης

Σκοπός του Συλλόγου είναι η συσπείρωση των συναδέλφων με στόχο την κατοχύρωση, προαγωγή και προστασία των οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων τους, η ανάπτυξη πνεύματος συναδελφικής αλληλεγγύης και αμοιβαίας υποστήριξης, ο καθορισμός κανόνων επαγγελματικής δεοντολογίας και συμπεριφοράς, η ανύψωση του κύρους των οικονομολόγων – λογιστών - φοροτεχνικών καθώς και η επιμόρφωσή τους.

Εδώ θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν το επάγγελμα μας και θα ενημερώνεστε για όλες τις δραστηριότητες και ενέργειες του Συλλόγου.

Επικοινωνία
Σύλλογος Οικονομολόγων
Ο λάθος φόρος για την Ευρώπη

Ο λάθος φόρος για την Ευρώπη


Η πυρκαγιά στην Ευρώπη έχει ήδη ανάψει, γιατί να μην ρίξουμε λίγο ακόμη λάδι στη φωτιά; Αυτό μοιάζει να είναι το σκεπτικό πίσω από τον φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών (financial transactions tax-FTT) που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μία τελευταία αντίδραση απέναντι στην αναιμική ανάπτυξη της Ευρώπης και τα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει.
Το συναισθηματικό δέλεαρ μίας φορολογίας επί του συνόλου των χρηματιστηριακών συναλλαγών είναι αναντίρρητο. Εφόσον ο μέσος Ευρωπαίος υποχρεώνεται να καταβάλλει φόρο προστιθέμενης αξίας σε περισσότερα από τα αγαθά και τις υπηρεσίες που καταναλώνει, γιατί να μην επιβληθεί ένας φόρος στην απόκτηση μετοχών, ομολόγων και όλων των ειδών τα παράγωγα; Αναμφίβολα ένας τέτοιος φόρος θα πλήξει τους πλούσιους και τις χρηματοοικονομικές εταιρείες περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, ενώ παράλληλα θα οδηγήσει στη συγκέντρωση πολύ μεγάλων εσόδων.

 
Διακανονισμός πολλών δισ. δολ. μεταξύ ελβετικών τραπεζών-ΗΠΑ

Διακανονισμός πολλών δισ. δολ. μεταξύ ελβετικών τραπεζών-ΗΠΑΟι ελβετικές τράπεζες ετοιμάζονται να πληρώσουν πολλά δισ. δολαρίων στο πλαίσιο διακανονισμού με τις ΗΠΑ για υπόθεση offshore φοροδιαφυγής και να αποκαλύψουν τα ονόματα χιλιάδων Αμερικανών που τηρούν μυστικούς λογαριασμούς, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, προσκείμενες στην υπόθεση.

Με τον εξωδικαστικό διακανονισμό λήγουν οι διαπραγματεύσεις αμερικανικών και ελβετικών αρχών κατόπιν έρευνας που διέταξε η αμερικανική δικαιοσύνη σε 11 τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Credit Suisse, ύποπτες για την απόκρυψη καταθέσεων Αμερικανών πολιτών από την αμερικανική IRS.

 
Τι αλλάζει στο νέο Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων

Τι αλλάζει στο νέο Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων


 Σημαντικές αλλαγές θα περιλαμβάνει ο νέος Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείωνο οποίος πλέον θα ονομάζεται ΚΑΣ (Κανόνες Απεικόνισης Συναλλαγών). Ωστόσο δεν καταργείται, όπως αρχικώς είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση, αλλά αλλάζουν αρκετές διατάξεις προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της οικονομίας, δηλαδή της απλοποίησης των διαδικασιών αλλά και περιστολής της φοροδιαφυγής.

Το αν, όμως, θα επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί μέσω των νέων διατάξεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων θα φανεί στην πράξη τα επόμενα χρόνια. Πάντως, στην εισηγητική έκθεση που θα συνοδεύει το νέο ΚΑΣ, θα αναφέρεται ότι «έχει γίνει σημαντική προσπάθεια απλοποίησης εκσυγχρονισμού και καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και ενίσχυσης της διαφάνειας μεταξύ φορολογικής αρχής και φορολογουμένων».

Oι σημαντικότερες αλλαγές στο νέο Κώδικα:

 
ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ “ΕΘΝΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ”

ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ “ΕΘΝΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ”

Αποχαρακτηρίζουν τους «κατά κύριο επάγγελμα» αγρότες, καρατομούν το «αφορολόγητο» για το χαράτσι «αλληλεγγύης», διαλύουν και τους μικροεπαγγελματίες, ανατιμήσεις ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Κατάργηση του «ειδικού φορολογικού καθεστώτος» για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες,

καρατόμηση της «απαλλαγής» στο χαράτσι για την «εισφορά αλληλεγγύης»,

πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς ΕΒΕ και επαγγελματίες,

κατάργηση και των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σε νησιά του Αιγαίου κ.ά.

 περιλαμβάνονται στα νέα μέτρα που «εξετάζει» το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας .

 
Κοινοποίηση διατάξεων του άρθρου 76 του ν. 3994/2011.

ΠΟΛ.1222/18.10.2011
Κοινοποίηση διατάξεων του άρθρου 76 του ν. 3994/2011

Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟIΚΟΝΟΜIΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦOPOΛOΓΙKΩN & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦOPOΛOΓΙKΩN ΕΛΕΓΧΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ

Ταχ. Δ/νση: Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κωδ.: 101 84 ΑΘΗΝΑ
Τηλέφωνο: 210 3375463 - 460 - 046
FAX: 2103375416

ΠΟΛ 1222

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση διατάξεων του άρθρου 76 του ν. 3994/2011.

 
Σελίδα 983 από 1051