Καλώς ήρθατε στον Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης

Σκοπός του Συλλόγου είναι η συσπείρωση των συναδέλφων με στόχο την κατοχύρωση, προαγωγή και προστασία των οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων τους, η ανάπτυξη πνεύματος συναδελφικής αλληλεγγύης και αμοιβαίας υποστήριξης, ο καθορισμός κανόνων επαγγελματικής δεοντολογίας και συμπεριφοράς, η ανύψωση του κύρους των οικονομολόγων – λογιστών - φοροτεχνικών καθώς και η επιμόρφωσή τους.

Εδώ θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν το επάγγελμα μας και θα ενημερώνεστε για όλες τις δραστηριότητες και ενέργειες του Συλλόγου.

Επικοινωνία
Σύλλογος Οικονομολόγων
Πόση... ανάπτυξη θέλει ο πρωθυπουργός ενόψει ΔΕΘ

"Μυστική" θα παραμείνει η πορεία του ΑΕΠ στο β' τρίμηνο μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου

Στη θετική πορεία του ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς σε ποσοστό τουλάχιστον 0,8% ή και περισσότερο προσβλέπουν στην κυβέρνηση προκειμένου να ισχυροποιηθεί το επιχείρημα ότι η «χώρα επιστρέφει στην ανάπτυξη» αλλά και για να δημιουργηθούν οι βάσεις προκειμένου η χρονιά να κλείσει με θετική μεταβολή της τάξεως του 1,8% τουλάχιστον. Χθες, το δελτίο της Eurostat για τη πορεία της οικονομίας των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το β’ τρίμηνο του 2017 δημοσιεύτηκε χωρίς στοιχεία για την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη έλλειψη δεν αποτέλεσε έκπληξη καθώς η ΕΛΣΤΑΤ είχε προαναγγείλει από τις αρχές Αυγούστου ότι θα ασκήσει το δικαίωμά της να μην δώσει στη δημοσιότητα τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ. Τα «αποκαλυπτήρια» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, θα γίνουν την 1η Σεπτεμβρίου λίγες ημέρες πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

 

 
Γίγαντες με πήλινα πόδια οι γερμανικές τράπεζες

Αδύναμοι κρίκοι του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος Deutsche Bank και Commerzbank

Την ώρα που τα αμερικανικά αλλά και τα περισσότερα από τα ευρωπαϊκά ονόματα καταφέρνουν να αφήσουν πίσω τους το κεφάλαιο της κρίσης, Deutsche Bank και Commerzbank αναδεικνύονται στους μεγάλους ασθενείς του διεθνούς banking.

 

 

 
“Συγγνώμη! Είμαι Γερμανός”:

 Ένα βιβλίο πιο τολμηρό από τις δηλώσεις Μέρκελ για τεμπέληδες και εργατικούς Γερμανούς

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ ότι τεμπέληδες και εργατικοί υπάρχουν και στη Γερμανία, παρουσιάζω το βιβλίο ενός Γερμανού με συναφές περιεχόμενο, αλλά σαφή απολογητικό τόνο: Ο Detlef Gürtler στο βιβλίο του με τίτλο «Συγγνώμη! Είμαι Γερμανός» που κυκλοφόρησε το 2011, έχει για υπότιτλους τις εξής φράσεις που είναι ενδεικτικές για το περιεχόμενο που ακολουθεί: «Γιατί εμείς οι Γερμανοί, είμαστε αυτό που είμαστε», «Πώς καταστρέφουμε έτσι την Ευρώπη», «Τι μπορείτε ακόμη να κάνετε για να το αποτρέψετε αυτό». Στον πρόλογο απευθύνεται απολογητικά προς όλους τους Ευρωπαίους. «Πρώτα απ’ όλα θέλω ν’ απολογηθώ για τον εαυτό μου. Έχω μερίδιο της ευθύνης για την καταστροφή που προκαλεί τώρα η Γερμανία στην Ευρώπη».

 

 
ΧΑΜΕΝΗ ΣΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ

Πως οι εταί­ροι αθέτησαν ακόμη μία φορά την δέσμευση τους

Στην «αποϊδεολογικοποιημένη» εποχή μας θριαμβεύουν όσο πο­τέ άλλοτε ιδεολογικοί μύθοι και προκαταλήψεις. Οι «αφηγήσεις» έχουν αντικαταστήσει τις «ιδεολογίες». Ενώ υποτίθεται ότι έχουν καταρρεύσει οι μεγάλες «αφηγήσεις», εντούτοις όχι λιγότερο με­γάλες «αντϊ-αφηγήσεις», με όχι λιγότερες τερατολογίες, συνεχί­ζουν να διαπερνούν τις κοινωνίες και την διαχείριση των οικονο­μικών προβλημάτων. Αυτό που άλλοτε ονομαζόταν «ιδεολογία» σήμερα βαπτίζεται «ωμή πραγματικότητα», αυτό που άλλοτε εθεωρείτο ζήτημα πολυτέλειας και επιλογής σήμερα παρουσιά­ζεται ως «μονόδρομος». Όμως, αυτό ακριβώς δεν ήταν ανέκαθεν το διακυβευμα κάθε ιδεολογίας; Να βαπτίζει «πραγματικότητα» τις φαντασιώσεις της, δαιμονοποιώντας κάθε απόκλιση από αυ­τές.

 
Το παραμύθι για τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις και οι "σωτήρες" μας....

Το κεντρικό επιχείρημα των υποστηρικτών της παραμονής μας στην ευρωζώνη είναι ότι, το πρόβλημα της χώρας θα λυθεί αν προχωρήσουμε σε διοικητικές μεταρρυθμίσεις με την προώθηση του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, την κατάργηση επαγγελματικών προνομίων, μονοπωλίων και όποιων εργασιακών προνομίων έχουν παραμείνει, με την ορθολογική λειτουργία και αποτελεσματική διαχείριση του ευρύτερου κράτους.Αναμφίβολα, ο εξορθολογισμός της δημόσιας διοίκησης είναι αναγκαίος για την πρόοδο της χώρας. Όμως, ακόμα και με τις πλέον επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις για διοικητικό εκσυγχρονισμό, και πάλι δεν σώζεται η χώρα αν δεν λυθεί το πρόβλημα του χρέους και της ακραίας υφεσιακής πολιτικής με ένα υπερτιμημένο νόμισμα όπως είναι το ευρώ. Και σε τελευταία ανάλυση, αν δεν υπάρχει έλεγχος στην ασκούμενη νομισματική πολιτική προς όφελος της χώρας.

 
Σελίδα 7 από 923