Επικαιρότητα
ΕΛΛΑΔΑ , 5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Η κατάρρευση της παραγωγής μας οδήγησε σε εξάρτηση από τους ξένους. Η εξάρτηση οδήγησε στην υποταγή σε αυτούς. Η υποταγή σε αυτούς θα οδηγήσει σταδιακά στην υποδούλωση, ενώ η υποδούλωση στον αφανισμό.

 
Προαπαιτούμενο της ανάπτυξης οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις

Το 2019 που ανατέλλει πρέπει να είναι η χρονιά που θα αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας. Όμως η ανάκαμψη και στη συνέχεια η ανάπτυξη απαιτεί τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος έτσι ώστε να καταστεί εφικτή και η προσέλκυση νέων και αποδοτικών επενδύσεων στη χώρα, συνεπώς απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό.

 

 
To Πείραμα Συνεχίζεται...

Φαίνεται ότι οι πειραματισμοί με την ελληνική περίπτωση δεν έχουν τελειωμό. Παρόλο που μετά από εκατό και πλέον μήνες το κεντρικό δίδαγμα είναι ότι τα πειράματα στην οικονομία κοστίζουν ακριβά φαίνεται να μην έχει γίνει αντιληπτό.  Έτσι συνεχίζουμε να πειραματιζόμαστε τόσο εμείς όσο και οι ευρωπαίοι εταίροι με την ελληνική οικονομία. Αυτή την φορά το βασικό πείραμα  σχετίζεται με την έξοδο στις αγορές και την δυνατότητα της Ελλάδος να δανείζετε με ένα λογικό επιτόκιο όσο καθώς και με την ικανότητα της οικονομίας να παράγει υψηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα μέχρι το 2060. Και στα δύο θέματα συνεχίζεται  η πολιτική της υιοθέτησης ανέφικτων και εξωπραγματικών στόχων κυρίως όμως πειραματισμών. Και το χειρότερο είναι ότι αυτή  η υπερβατική οικονομική πολιτική   εκλαμβάνεται ως κάτι φυσιολογικό.  Και στα δύο κεντρικά θέματα της ελληνικής οικονομίας, δημοσιονομικός στόχος και χρέος υπάρχει μια άτυπη συμφωνία αποδοχής του  υπερφυσικό. Όπως και στην αρχή των μνημονίων  έτσι και τώρα κατασκευάζουμε ένα αφήγημα που σχετίζεται περισσότερο με τις ευχές μας και τις προσδοκίες μας.

 

 
Γιατί σπρώχνει την Ελλάδα εκτός ευρώ η ΕΚΤ;

Ουσιαστικά υπεύθυνη για το νεκροζωντανό τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα, το οποίο εμποδίζει την ανάπτυξη, είναι κυρίως η ΕΚΤ ως επί της ουσίας υπεύθυνη για να διασφαλίζει την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των τραπεζικών συστημάτων των χωρών μελών της ευρωζώνης, η οποία όμως έχει θέσει την Ελλάδα εκτός της μεγαλύτερης ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρώπη και έχει αρνηθεί τη δημιουργία των λεγόμενων "Bad Banks” που επέτρεψε στην Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία να φτιάξουν, συμμετέχοντας μάλιστα στην Ποσοτική Χαλάρωση των €2,5 τρισεκατομμυρίων!!! –

 

 
Παράταση για τον χαμηλό ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου

Για ένα ακόμα εξάμηνο μέχρι τον Ιούνιο διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, που είχαν παραμείνει σε ευνοϊκό καθεστώς λόγω των προσφυγικών ροών.

Η παράταση έχει ως αποτέλεσμα οι συντελεστές στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου να μείνουν στα ίδια επίπεδα. Δηλαδή, στο 5% για φάρμακα, βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες, στο 9% για βασικά είδη διατροφής και στο 17% για συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, λοιπά μη αλκοολούχα ποτά και όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

 
Σελίδα 9 από 1017