Επικαιρότητα
Η μεγαλύτερη ιστορικά μετακύλιση δημόσιου χρέους σε ιδιωτικό

Στις 21 Αυγούστου έληξε το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στον Έλληνα Πρωθυπουργό να πανηγυρίσει την «καθαρή έξοδο από τα μνημόνια» και να επιχαίρει για την «ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας της χώρας». Αν όμως δει κανείς προσεκτικά τα οικονομικά στοιχεία, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική και δικαιολογεί κατήφεια μάλλον παρά θριαμβολογία. Από το 2010 έως το 2018, η Ελλάδα έλαβε μέτρα λιτότητας 80 δις για να πετύχει δημοσιονομικό αποτέλεσμα περίπου 35 δις, ενώ τα υπολειπόμενα περίπου 45 δις κυριολεκτικά χάθηκαν στην οικονομική ύφεση. Με οποιοδήποτε μέτρο και να το κρίνει κανείς, το αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό. Βεβαίως, τα λεγόμενα «δίδυμα ελλείμματα» της αρχής της κρίσης (δημοσιονομικό έλλειμμα και έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών) είτε εξαλείφθηκαν (δημοσιονομικό έλλειμμα) είτε διορθώθηκαν (έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών). Όμως αυτό δεν επιτεύχθηκε με μια πραγματική ανάκαμψη και επανεκκίνηση της οικονομίας, όπως είχε συμβεί μετά τη Μεγάλη Σύνθλιψη στην Αμερική κατά τη δεκαετία του 1930 ως αποτέλεσμα συνδυασμού ισχυρής αναδιάρθρωσης των τραπεζών και του ιδιωτικού χρέους, αντικυκλικής αύξησης των δημόσιων επενδύσεων και ενίσχυσης της ρυθμιστικής διακυβέρνησης με τον διαχωρισμό μεταξύ εμπορικών και επενδυτικών τραπεζών και τη θέσπιση ανεξάρτητων διοικητικών αρχών. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η προσαρμογή επιτεύχθηκε με τη μετακύλιση του δημόσιου χρέους στον ιδιωτικό τομέα, παγιδεύοντας την οικονομία σε ένα έλος στασιμότητας για πολλά χρόνια.  

 
Η Ελλάδα είναι τώρα ποιο βαθειά χρεωμένη απο ότι στην αρχή της κρίσης

Στους πέντε μύθους και στα πέντε λάθη που αφορούν και που έγιναν στην περίπτωση της Ελλάδας, αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».

Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς ο οποίος τονίζει: «Η ολοκλήρωση του προγράμματος της Ελλάδας είναι μια επιτυχία. Οι ζοφερές προγνώσεις των προφητών της καταστροφής δεν επαληθεύτηκαν. Αυτό είναι καλό. Οι πολίτες της Ελλάδας κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες, για τις οποίες αξίζουν σεβασμό».

«Η διάσωση της Ελλάδας αποτελεί επίσης ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, διότι απέδειξε στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι από κοινού είμαστε ισχυρότεροι από ό,τι μόνοι μας. Θεωρώ όμως ότι η διάσωση της Ελλάδας θα πρέπει να μας ενθαρρύνει να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά τα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο κ. Σολτς στην «Handelsblatt».

Στη συνέχεια η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στους πέντε μύθους και τα πέντε λάθη όσον αφορά τη διάσωση της Ελλάδας:

Οι πέντε μύθοι:

 
Η έξοδος από την ΕΕ
Η σύγκριση της Νορβηγίας με τη Σουηδία τεκμηριώνει ότι, η εξέλιξη μίας χώρας που δεν είναι μέλος της Ενωμένης Ευρώπης είναι πολύ καλύτερη για την πλειοψηφία των απλών ανθρώπων – χειρότερη όμως για τις μειοψηφικές ελίτ που έχουν κάθε λόγο να τάσσονται εναντίον.

 
H Eλλάδα δεν θα αποπληρώσει ποτέ το χρέος της,ολιγάρχες και ανίκανοι στη ΝΔ

Χαίρομαι που η Ελλάδα βγαίνει από το τρίτο Μνημόνιο. Όμως η πιο ταιριαστή μεταφορά που μπορώ να σκεφτώ είναι η περίπτωση ενός ανθρώπου που βγαίνει από τη φυλακή και επιστρέφει στο περιβάλλον που τον έκανε να εγκληματήσει, και περιστοιχίζεται αμέσως από εμπόρους ναρκωτικών και μαφιόζους που προσφέρονται να τον βοηθήσουν.

Η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει ποτέ το χρέος της. Παρότι το βάρος της εξυπηρέτησης του χρέους έχει μειωθεί, οι άλλες κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ αποφάσισαν τελικά να σώσουν τις ιδιωτικές τράπεζες και να αναλάβουν χρέος: το χρέος θα έπρεπε να αναδιαρθρωθεί ουσιαστικά και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ξαναξεκινήσει τις προσπάθειες να κηρυχθεί ένα μέρος του χρέους επαχθές. 

Στο μεταξύ οι βορειοευρωπαϊκές εταιρείες, των οποίων οι κυβερνήσεις απαίτησαν τις ιδιωτικοποιήσεις, μαζεύονται πάνω από τα βασικά περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας. Έρχεται χρήμα από την Κίνα, τη Ρωσία και άλλες χώρες με χαλαρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο, και όχι πάντοτε από διαφανή κανάλια. 

 
Το δημοσίευμα της Koelner Stadt-Anzeiger με αφορμή την έξοδο από το πρόγραμμα

Το δημοσίευμα της Koelner Stadt-Anzeiger με αφορμή την έξοδο από το πρόγραμμα

 Με αφορμή την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, η γερμανική Koelner Stadt-Anzeiger αναφέρει ότι «ένας νέος κορσές λιτότητας είναι το τελευταίο που χρειάζεται» η χώρα, για την οποία -σύμφωνα με το άρθρο γνώμη- απαιτείται «ένα είδος Σχεδίου Μάρσαλ».

 

 
Σελίδα 8 από 983