Επικαιρότητα
Θα καταφέρουν οι Βρυξέλλες να επιβάλλουν χούντα της παγκοσμιοποίησης στην Πολωνία;

Έντονες αντιδράσεις επικρατούν τις τελευταίες μέρες στην Πολωνία, με αφορμή νέο νόμο που προβλέπει πως η θητεία ενός τρίτου των δικαστών (27 σε σύνολο 72) του Ανώτατου Δικαστηρίου, ηλικίας άνω των 65 ετών, έληξε προχθές την Τρίτη.

Στο επίκεντρο των αντιδράσεων βρέθηκε η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, Μαλγκορζάτα Γκέρσντορφ, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έρχεται σεέντονη αντιπαράθεση με την πολωνική κυβέρνηση.

 
Ιστορίες πλεονασμάτων: Οι πρωταθλητές, οι χώρες- έκπληξη και τα κίνητρά τους

Πόσο ρεαλιστικό είναι το σενάριο των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για περισσότερο από 40 χρόνια (3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% έως το 2060); Υπάρχουν στην ιστορία του καπιταλισμού παραδείγματα χωρών που να πέτυχαν να διατηρήσουν υψηλά πλεονάσματα για τόσο μεγάλο διάστημα;

Η εμπειρία δείχνει ότι είναι εξαιρετικά απίθανο μία χώρα να εμφανίζει σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2% για περισσότερο από 10-15 χρόνια. Και αποκαλύπτει επίσης ότι αυτό καμία εγγύηση δεν αποτελεί για το μέλλον της. Οι «πρωταθλητές» των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν είναι τα μέλη του ΟΠΕΚ. Η λίστα κρύβει εκπλήξεις. Το προφίλ των χωρών, τα κίνητρά τους και γιατί είναι οι αριστερές κυβερνήσεις εκείνες, που εμφανίζουν πιο συχνά υψηλά πλεονάσματα.

 
Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΠΟΛ.1126 3/7/2018

ΘΕΜΑ: α) Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 45 έως 55 του N . 4549/2018 (ΦΕΚ Α΄105/14-6-2018) «Τροποποιήσεις του N . 4469/2017 (Α΄62)» και β) παροχή οδηγιών για την εφαρμογή των νέων διατάξεων των παραγράφων 11 και 21 του άρθρου 15 του N . 4469/2017.

 
Ηλεκτρονικοί έλεγχοι για αδήλωτα εισοδήματα Airbnb

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων

 

Μια νέα επενδυτική αγορά για κατοικίες στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει ο τομέας των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών (π.χ. Airbnb). Την ίδια στιγμή αρχίζει να σφίγγει ο φορο - ελεγκτικός κλοιός γύρω από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν τα ακίνητα τους μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Οι έλεγχοι έχουν ήδη ξεκινήσει στις περιοχές που κυριαρχεί το φαινόμενο Airbnb με τους φοροελεγκτές να προσεγγίζουν τους ιδιοκτήτες ή τους διαχειριστές των κατοικιών παριστάνοντας τους πελάτες. Για όσους υπάρχουν ενδείξεις ότι κρύβουν τα εισοδήματα που εισπράττουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση των ακινήτων τους ο έλεγχος συνεχίζεται με τη διασταύρωση των στοιχείων της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και στα εμβάσματα που έχουν πληρωθεί.

Στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες των ακινήτων καλούνται από την εφορία προκειμένου να δικαιολογήσουν τα ποσά των εμβασμάτων που απέκτησαν από την Airbnb για την τουριστική εκμετάλλευση των ακινήτων τους.

 

 
Τρία χρόνια από το δημοψήφισμα του 2015

Σαν σήμερα πριν τρία χρόνια πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα (5 Ιουλίου 2015) που προκηρύχθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στις 28 Ιουνίου του 2015 (ΦΕΚ Α΄ 63) και διεξήχθη μία εβδομάδα αργότερα με ερώτημα αν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας των τριών θεσμών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.), που προτάθηκε στην Ελλάδα στις 25 Ιουνίου. 

 
Σελίδα 6 από 963