Κατώτατος μισθός: Δέκα ερωτήσεις-απαντήσεις για την αύξησή του

Η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει μόνον τους μισθούς;
Όχι, επηρεάζει και τις κατώτατες εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων, οι οποίες θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν με βάση το νέο μισθό

 

 

 

Πότε θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός;
Από 1η Φεβρουαρίου. 

Για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύει ο νέος κατώτατος μισθός;
Μέχρι το καλοκαίρι του 2020. 

Πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός; 
Από 5% έως 10%, με πιθανότερα ποσοστά από 8% έως 10%. Δηλαδή, από 586 ευρώ θα πάει περίπου 640 ευρώ.  

Πόσο θα αυξηθεί ο μέσος μισθός από την αύξηση του κατώτατου μισθού;
Αν αυξηθεί 10% ο κατώτατος μισθός, ο μέσος θα αυξηθεί 2,86%. 

Θα αυξηθεί και το επίδομα ανεργίας;
Ναι, θα αυξηθούν και τα επιδόματα ανεργίας. Το επίδομα ανεργίας σχετίζεται με το κατώτατο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη. Το ημερήσιο επίδομα ανεργίας είναι το 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. 

Θα αυξηθούν και άλλα επιδόματα;
Ναι, εκτός από το επίδομα ανεργίας, θα αυξηθούν άλλα 11 επιδόματα, παροχές και βοηθήματα που χορηγεί κυρίως ο ΟΑΕΔ. Ένα από αυτά είναι το επίδομα μητρότητας, το ειδικό εποχικό βοήθημα που εισπράττουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, οι οικοδόμοι κ.λπ.

Οι νέοι έως 24 ετών θα συνεχίσουν να εισπράττουν τον υποκατώτατο μισθό;
Όχι, ο υποκατώτατος θα καταργηθεί ταυτόχρονα με την αύξηση του κατώτατου και με την ίδια υπουργική απόφαση. Έτσι, οι νέοι έως 24 ετών θα έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση πάνω από 100 ευρώ. 

Πώς αναμένεται να επηρεάσει την ανεργία η αύξηση του κατώτατου; 
Το πόρισμα της επιτροπής πέντε εμπειρογνωμόνων καθηγητών που συστάθηκε για να μελετήσει τις δυνατότητες προσαρμογής του κατώτατου μισθού αποφάνθηκε πως μια αύξηση 5% έως 10% δεν θα ανακόψει την πορεία μείωσης της ανεργίας και αύξησης της απασχόλησης. 

Θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση για την αύξηση του κατώτατου μισθού; 
Όχι, η διαδικασία προβλέπει πως η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το νέο ύψος του μισθού λαμβάνοντας υπόψη το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων και ακολούθως η αύξηση θα γίνει με υπουργική απόφαση. 

Ethnos.gr