Εκατοντάδες τραυματίες στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Ρουμανία
Εκατοντάδες τραυματίες στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Ρουμανία

Πολύ μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή κατά της ρουμανικής κυβέρνησης, ζητώντας παραίτησή της και διεξαγωγή εκλογών. Στο πλαίσιο της διαδήλωσης ομάδες διαδηλωτών συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις καταστολής, όταν προσπάθησαν να σπάσουν τις γραμμές των αστυνομικών που φύλαγαν κυβερνητικό κτήριο. 

Το Σάββατο, οι ρουμανικές αρχές ανακοίνωσαν πως 440 άτομα μεταξύ των οποίων και 12 αστυνομικοί, έλαβαν ιατρική περίθαλψη καθώς τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις.

65 άτομα, συμπεριλαμβανομένων εννέα αστυνομικών, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους.

Σύμφωνα με το Associated Press, μερικοί άνθρωποι υπέστησαν κακώσεις και άλλα τραύματα ενώ πολλοί αντιμετώπισαν προβλήματα από τις ρίψεις δακρυγόνων.

Οι διαδηλώσεις στο Βουκουρέστι και σε άλλες πόλεις της χώρας είχαν αφορμή τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, αλλά και τις καταγγελίες περί διαφθοράς στις τάξεις της κυβέρνησης των Σοσιαλδημοκρατών (PSD).

 

Οι χιλιάδες διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Δικαιοσύνη και όχι διαφθορά» και κουνούσαν σημαίες της Ε.Ε., της Ισπανίας, την Ιταλίας και φυσικά της Ρουμανίας.

Μεταξύ άλλων εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες υπέγραψαν και ένα ψήφισμα με το οποίο ζητούν από τη Βουλή νόμο ο οποίος θα απαγορεύει σε άτομα που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα σχετικά με τη διαφθορά και την κατάχρηση εξουσίας να θέτουν υποψηφιότητα στις εκλογές και συνεπώς να αναλαμβάνουν δημόσια αξιώματα.Βέβαια, με δεδομένο ότι η Βουλή ελέγχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και τους συμμάχους του, το ψήφισμα δεν αναμένεται να εγκριθεί.

Efsyn.gr