Ακόμα 40 χρόνια λιτότητας για την Ελλάδα, μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές αποτυχίες

Υστερα από οκτώ χρόνια προγραμμάτων διάσωσης, δυσχερειών και άλλων προγραμμάτων διάσωσης, η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να σταθεί ξανά στα πόδια της - ή, τουλάχιστον, ό,τι έχει απομείνει από αυτήν. Αυτό αναφέρει σε άρθρο της η «Washington Post», η οποία χαρακτηρίζει την Ελλάδα μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές αποτυχίες, παραλληλίζοντας την κατάσταση με αυτήν που θα συναντούσαμε ύστερα από έναν πόλεμο ή από μια επανάσταση. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, μόνο τέσσερις χώρες είχαν λιγότερη ανάπτυξη από ό,τι η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, η Λιβύη, η Υεμένη, η Βενεζουέλα και η Ισημερινή Γουινέα, ενώ, όπως αναφέρει, το ΔΝΤ δεν διαθέτει στοιχεία για τη Συρία, η οποία πιθανότατα θα ανήκε σε αυτή τη λίστα.

Οι δύο πρώτες χώρες στο μεγαλύτερο διάστημα αυτής της δεκαετίας ρημάχτηκαν από εμφύλιο πόλεμο, ενώ η Βενεζουέλα και η Ισημερινή Γουινέα είναι δύο «πετρελαιοδικτατορίες», βουτηγμένες στη διαφθορά. Ακόμα και η Ουκρανία, της οποίας η οικονομία χτυπήθηκε πολύ σκληρά το 2009 και το 2014 ενεπλάκη σε μια πολεμική σύγκρουση δι’ αντιπροσώπων με τη Ρωσία, τα πήγε καλύτερα από την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στην εν λόγω χρονική περίοδο η ουκρανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 17,8%, ενώ η ελληνική κατά 23,6%. Η «Washington Post» αναφέρει ότι, με βάση την τελευταία συμφωνία για την έξοδο από το πρόγραμμα, η Ελλάδα υποτίθεται ότι θα πρέπει να έχει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους τουλάχιστον 2,2% του ΑΕΠ έως το 2060. «Και, ναι, αυτό σημαίνει ακόμα τέσσερις δεκαετίες λιτότητας. Οπότε δεν είναι περίεργο ότι η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στα επίπεδα του 2008 έως το 2030».

«Αυτό η Ευρώπη το θεωρεί επιτυχία: Μια οικονομία που έχει συρρικνωθεί τόσο, ώστε να μοιάζει σαν να έχει περάσει από πόλεμο» αναφέρει το άρθρο στον επίλογό του. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που βγαίνει από Μνημόνια έχοντας αναλάβει επώδυνες δεσμεύσεις για τη μεταμνημονιακή περίοδο, όπως η περικοπή των συντάξεων από το 2019 και η μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2020.

Dimokratianews.gr