Έρχεται ρύθμιση 120 δόσεων για μισθωτούς-συνταξιούχους;

Προ των πυλών φαίνεται να βρίσκεται η θέσπιση νέας ευνοϊκής ρύθμισης σε έως και 120 δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν προς την εφορία, αυτή τη φορά, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι..

H εφαρμογή της ρύθμισης για μισθωτούς και συνταξιούχους, αυτή σχεδιάζεται προκειμένου να πάρουν «ανάσα» εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που χρωστούν μικρά ποσά στην εφορία, παρ’ όλα αυτά όμως δεν έχουν τη δυνατότητα να τα εξοφλήσουν.

 

 Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σήμερα περίπου 2,9 εκατ. φορολογούμενοι χρωστούν πάνω από 2 δισ. ευρώ, με τους περισσότερους μισθωτούς και συνταξιούχους να έχουν οφειλές έως και 3.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση,εξετάζεται όπως περιληφθεί στο νέο πρόγραμμα που θα καταρτίσει το οικονομικό επιτελείο με τους θεσμούς και το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Θα πρέπει δε να αναφερθεί ότι με βάση τις εισηγήσεις που υπάρχουν προς το υπουργείο Οικονομικών και η νέα αυτή ρύθμιση μπορεί να κινείται στο ίδιο πλαίσιο με αυτό που ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες με χρέη προς την εφορία έως και 50.000 ευρώ, που προβλέπει:

  • Eάν υπάρχουν οφειλές σε περισσότερες από μία ΔΟΥ, για κάθε ΔΟΥ πρέπει να υποβληθεί ξεχωριστή αίτηση επιλέγοντας τη ΔΟΥ από τη λίστα «Επιλογή Δ.Ο.Υ. οφειλής», στη σχετική εφαρμογή του TAXISnet.

Με την υποβολή της αίτησης, η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί εντός τριών ημερών. Εάν η πληρωμή δεν γίνει εντός της προθεσμίας, τότε ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να υποβάλει νέα αίτηση.