Καμιά χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να επιβιώσει

με τις εξοντωτικές αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα

Πολύ συζήτηση γίνεται τελευταία για πιθανή ελέφρυνση τους χρέους μέσα από διαδικασίες επιμήκυνσης, μείωσης των επιτοκίων και σύνδεσή του με την ανάπτυξη. Τέτοιες ρυθμίσεις, αν ποτέ γίνουν, θα μοιάζουν με χορήγηση ασπιρίνης σε βαρειά ασθενούντα. Η μόνη λύση για την επαναφορά της χώρας στην κανονικότητα, είναι το γενναίο κούρεμα του χρέους σε επίπεδα της τάξης του 70% όπως έγινε και με τα τεράστια αιματοβαμένα χρέη της Γερμανίας και η σύνδεση του υπολοίπου 30% με την ανάπτυξη.

 

Έτσι και αλιώς, το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους έχει δημιουργηθεί μέσα στην ευρωζώνη. Υπενθυμίζεται ότι, το χρέος της χώρας μας ήταν 150 δις το 2002 όταν μπήκαμε στο ευρώ και σήμερα ξεπερνά τα 320 δις. Και με το συνυπολογισμό των 52 περίπου δις του PSI του 2012, του κουρέματος δηλ. του χρέους κυρίως μέσα από ελληνικά δημόσια και ιδιωτικά ομόλογα, το σημερινό χρέος σήμερα υπολογίζεται σε περισσότερα από 370 δις σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Παρ’ όλα αυτά, το κούρεμα του χρέους ούτε συζητείται, ούτε προβλέπεται μέσα στην ευρωζώνη, αφού οι καταστατικές της διατάξεις το απαγορεύουν. Και επι πλέον, αν γινόταν “κούρεμα” για την Ελλάδα, θα έπρεπε να ακολουθήσει το ίδιο και για άλλες χώρες και ειδικότερα για την Ιταλία,Ισπανία, Πορτογαλία,Ιρλανδία, Κύπρο, των οποίων το χρέος έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 7-8 χρόνια, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, η ή ίδια η φύση της ευρωζώνης γεννά χρέη ειδικότερα στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Oi εξοντωτικές ρυθμίσεις του Eurogroup

Είναι αυαταπόδεικτο  ότι, καμιά χώρα στον κόσμο, ούτε η ίδια η Γερμανία, δεν μπορεί να επιβιώσει με τις εξοντωτικές για την Ελλάδα ρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί στη σύνοδο του Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017 και επικυρώνονται και επιβαρύνονται με νέες συμπληρωματικές αποφάσεις μέχρι σήμερα.Και τίποτα δεν προδικάζει ότι, η βάση αυτής της εξοντωτικής ρύθμισης θα αλλάξει ριζικά.

Με την τερατώδη αυτή βασική απόφαση του Eurogroup, η Ελλάδα υποχρεώνεται να καταβάλλει στους δανειστές για την εξυπηρέτηση του χρέους κάθε χρόνο 27 δις (15% του ΑΕΠ)  μέχρι το 2023 και 36 δις από το 2023 μέχρι το 2060 !

Η χώρα μπαίνει στο γύψο για 43 ολόκληρα χρόνια και καμιά εικονική αισιοδοξία περί ανάπτυξης δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στην απίστευτη και όμως αληθινή αυτή πραγματικότητα. Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε εδώ τη σχετική παράγραφο του επίσημου κειμένου στην Αγγλική της απόφασης του Eurogroup:

«The Eurogroup welcomes the commitment of Greece to maintain a primary surplus of 3.5% of GDP until 2022 and thereafter a fiscal trajectory that is consistent with its commitments under the European fiscal framework, which would be achieved according to the analysis of the European Commission with a primary surplus of equal to or above but close to 2% of GDP in the period from 2023 to 2060. The Eurogroup concluded that debt sustainability should be attained within the framework of the debt measures envisaged by the Eurogroup in May 2016. In this regard, the Eurogroup recalled the assessment of debt sustainability with reference to the agreed benchmarks for gross financing needs: GFN should remain below 15% of GDP in the medium term and below 20% of GDP thereafter so as to ensure that debt remains on a sustained downward path.»

Από την τελευταία ως άνω παράγραφο διατυπώνεται με κομψό ομολογουμένως τρόπο ότι, «οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα παραμείνουν κάτω του (ή μέχρι το )15% του ΑΕΠ σε βραχυπρόθεσμο διάστημα και κάτω του ( ή μέχρι το) 20% από εκεί και πέρα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος παραμένει σε σταθερή καθοδική πορεία»!Υπέροχα.

Αυτήν την εξωφρενική ρύθμιση δέχτηκε η κυβέρνηση με τη σιωπηλή συναίνεση της επίσης ευρωμνημονιακής αντιπολίτευσης για να εισπράξουν τη δόση τους των 8,5 δις που θα επιστρέψουν ολόκληρη και με πανωτόκια  στους δανειστές για προηγούμενα χρέη.

Και έπεται συνέχεια της τραγωδίας, παρ’ όλα όσα διαδίδουν οι κυβερνώντες για την ανάπτυξη που δήθεν έρχεται και που δεν θα έρθει ποτέ με αυτούς ή ελάχιστα καλύτερα όρους και συνθήκες. Απο τη μεριά μας ευχόμαστε να κάνουμε λάθος. Αλλά δυστυχώς δεν κάνουμε λάθος. Και η  πικρή αλήθεια θα φανεί για άλλη μια φορά στο τέλος και αυτού του χρόνου,Μιας ακόμα χαμένης χρονιάς για την πατρίδα μας.