Η «περίεργη αυτονομία» της ΑΑΔΕ

Η Αρχή λειτουργεί ως κράτος εν κράτει, υπό τις «διαταγές» μόνο των δανειστών

 

Μέρος 10ο

Η ίδρυση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ψηφίστηκε στην Ελλάδα των Μνημονίων το 2012, με στόχο σταδιακά να γίνει ανεξάρτητη Αρχή, όπως είναι σήμερα. Οπερ και εγένετο, με νόμο που τέθηκε σε εφαρμογή από 1/1/2017, ημέρα κατά την οποία καταργήθηκε η ΓΓΔΕ και συστήθηκε πλέον η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων). Αρχικά ο διοικητής διοριζόταν από την εκάστοτε κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη, βέβαια, των θεσμών.

Σήμερα, που η Αρχή ανεξαρτητοποιήθηκε, τα διοικητικά όργανα της ΑΑΔΕ επιλέγονται από την «Επιτροπή Επιλογής», στη σύνθεση της οποίας συμμετέχουν δύο εκπρόσωποι που υποδεικνύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για να το πούμε πιο απλά, λοιπόν, όταν λέμε ανεξάρτητη, εννοούμε ότι κουμάντο κάνουν οι δανειστές μας. Να τονίσουμε ότι ο διοικητής δεν παύεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Εξαντλεί την πενταετή θητεία του, ειδάλλως παραιτείται. 

Πρώτος διοικητής ορίστηκε ο Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος διετέλεσε αντιπρόεδρος στη Lehman Brothers. Για την ιστορία, η Lehman Brothers κατέρρευσε το 2008, γεγονός που πυροδότησε την παγκόσμια οικονομική κρίση. Ο Χάρης Θεοχάρης διετέλεσε επίσης διευθυντής Μηχανογράφησης της Ασπίς Πρόνοια. Για την ιστορία, η Ασπίς Πρόνοια κατέρρευσε το 2009. 

Επόμενη διοικήτρια ορίστηκε η Κατερίνα Σαββαΐδου, η οποία έμεινε στη θέση ως τον Οκτώβριο του 2015. Πριν από τη θέση αυτή η κυρία Σαββαΐδου ήταν ανώτερο στέλεχος στον ελληνικό βραχίονα της PriceWaterhouseCoopers, μιας εταιρίας που εν ολίγοις βοηθούσε μεγάλες εταιρίες στη φοροαποφυγή. 

Και κάπως έτσι φτάνουμε στον Γιώργο Πιτσιλή, ο οποίος τοποθετήθηκε επίσημα στη θέση του τον Ιανουάριο του 2016. Οπως αναφέρεται στο βιογραφικό του, ο κ. Πιτσιλής είναι δικηγόρος, ειδικός επί φορολογικών θεμάτων. Επί σειράν ετών είχε διατελέσει σύμβουλος στο γραφείο του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θόδωρου Φορτσάκη, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.Δ. στις εκλογές του 2015, ενώ ήταν και σύμβουλος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Παλιοί εφοριακοί τον θυμούνται να επισκέπτεται τακτικά με πελάτες του την «Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων του άρθρου 70Α». Η επιτροπή αυτή, που καταργήθηκε το 2013, ήταν υπεύθυνη για τη διαγραφή ή μείωση φορολογικών προστίμων και είχε βρεθεί πολλές φορές στο μικροσκόπιο για παραγραφές προστίμων μεγαλοεκδοτών, επιχειρηματιών, εφοπλιστών και εταιριών-κολοσσών. Εν ολίγοις, βοηθούσε «μεγαλοκαρχαρίες» να τη γλιτώσουν με λιγότερους φόρους.

Περιπτώσεις μειώσεων «μαμούθ» από τη ΔΕΔ σε πρόστιμα

Σήμερα οι φορολογούμενοι, που θεωρούν ότι τους έχει καταλογιστεί αδικαιολόγητα αυξημένος φόρος, μπορούν να καταφύγουν στη ΔΕΔ (Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, που ανήκει στην ΑΑΔΕ). 
Οπως γράψαμε και χθες, το καλοκαίρι του 2016 ο τότε οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου παρήγγειλε τη λίστα με τις διαγραφές της ΔΕΔ από 1/8/2013 έως 31/7/2016, όταν διαπίστωσε μία διαγραφή καταλογισμένου φόρου χωρίς επαρκή δικαιολογητικά. 

Η λίστα αυτή είναι πραγματικά πλούσια σε ονόματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ το 2013, στην αρχή δηλαδή της λειτουργίας της, οι διαγραφές είναι ελάχιστες, όσο περνούν οι μήνες και φτάνουμε στο έτος 2015 και ακόμη περισσότερο στο 2016 οι διαγραφές πληθαίνουν εντυπωσιακά. Εκτός από αυτά που αναφέραμε χθες, αξίζει ακόμη να επισημάνουμε τις εξής περιπτώσεις:
• Κτηματικής εταιρίας στην οποία έγινε τρεις φορές ολική διαγραφή φόρου. Τη μία φορά διεγράφη ποσό ύψους 1.176.780.80 ευρώ, τη δεύτερη ύψους 1.090.411,57 ευρώ και την τρίτη ύψους 1.004,34 ευρώ.
• Γνωστής και παλαιάς τραγουδίστριας, που της έγινε μείωση 231.673,26 ευρώ με αποτέλεσμα να χρωστά 110.407,64 ευρώ αντί για 332.079,90 ευρώ, που ήταν ο αρχικός καταλογισμός φόρου. 
• Εκδότη ημερήσιας πολιτικής εφημερίδας, ο οποίος γλίτωσε σε φόρους 289.898.71 ευρώ.
• Μεγαλοεπενδυτή, ο οποίος είναι συνεργάτης και κουμπάρος ενός από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο, που γλίτωσε 601.447,47 ευρώ και του έμεναν να πληρώσει μόλις 3.747,70 ευρώ. 
• Πρώην ιδιοκτήτη αλυσίδας τροφίμων, του οποίου διεγράφη ο συνολικός φόρος, ύψους 1.132.393,20 ευρώ.
• Δικηγορικού συλλόγου της χώρας, του οποίου ο φόρος μειώθηκε κατά 314.557,55 ευρώ κι έτσι ενώ χρωστούσε 754.125,55 ευρώ βρέθηκε να χρωστά 439.568 ευρώ.
• Μεγαλοδικηγόρου, που χρωστούσε 683.051,21 ευρώ και του έγινε μείωση ύψους 220.613,47 ευρώ.

Τα ερωτήματα και η «ένοχη» σιωπή από όλες τις πλευρές

Η λίστα με τις διαγραφές και μειώσεις προστίμων από τη ΔΕΔ διαβιβάστηκε από τον τότε οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου στην τότε εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου. Επειδή κάποιες από τις διαγραφές ή τις μειώσεις φόρων που αναφέρονταν στη λίστα θα μπορούσαν να ήταν απολύτως αιτιολογημένες, έπρεπε να γίνει έλεγχος, για να διαπιστωθεί ποιες είχαν γίνει με επαρκή δικαιολογητικά και ποιες με ανεπαρκή.

Στη συνέχεια η υπόθεση διαβιβάστηκε στη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, στα πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας. Η «δημοκρατία»επικοινώνησε με τη γενική επιθεωρήτρια, η οποία μας είπε ότι έχει την υπόθεση μόλις από το 2017, από τον κ. Αθανασίου, και ότι μόλις αυτές τις ημέρες παρέλαβε σχετικό πόρισμα από την ΑΑΔΕ. Μερικά από τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα ακόλουθα:

1 Αναρωτιόμαστε εάν η κυρία επιθεωρήτρια θυμάται καλά πότε παρέλαβε την υπόθεση. Ο κ. Αθανασίου έφυγε τον Ιούνιο του 2017, ενώ πολύ νωρίτερα είχε παραδώσει τον φάκελο στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Πόσο καιρό τελικά η υπόθεση βρίσκεται προς διερεύνηση στην υπηρεσία της;

2 Σύμφωνα με την κυρία Παπασπύρου, η υπηρεσία της μόλις παρέλαβε ένα πόρισμα από την ΑΑΔΕ. Σε αυτό θα στηριχθούν; Δηλαδή αυτός που ελέγχεται για περίεργες διαγραφές θα βγάλει συμπέρασμα εάν οι διαγραφές αυτές είναι δικαιολογημένες ή όχι;

3 Και, τέλος, μήπως πρέπει να δοθεί νέα εισαγγελική παραγγελία για να παραδώσει η ΔΕΔ στις αρμόδιες Αρχές όλες τις διαγραφές που έχουν γίνει από το 2016 και μετά; Θα αρκεστούμε στην ήδη υπάρχουσα; Πόσες διαγραφές έγιναν τα επόμενα χρόνια;

4 Γιατί δεν έχουν πάρει θέση ακόμη για το θέμα ούτε ο κ. Πιτσιλής ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αντιπολίτευση; Δείχνει κάποια ενοχή η σιωπή τους; Εχει λόγους η πολιτική ηγεσία να καλύπτει τον διοικητή της ΑΑΔΕ;

Ερευνα:
Μαρία Παναγιώτου
Ντίνα Ιωακειμίδου

Dimokratianews.gr