ΙΣΧΥΡΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΛΛΑ 10 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΧΡΟΝΙΑ

Για ισχυρό πλαίσιο εποπτείας για την Ελλάδα σε συνδυασμό με τις δήθεν μεταρρυθμίσεις  για τουλάχιστον άλλα δέκα χρόνια προειδοποιεί ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο.  

«Υπάρχουν πραγματικές προκλήσεις σχετικά με το αν θα καταφέρει η Ελλάδα να διασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα» είπε ο κ. Κοστέλο, μιλώντας σε Ολλανδούς βουλευτές στη Χάγη.

Ο Ντέκλαν Κοστέλο σημείωσε ότι η πραγματική πρόκληση είναι «να δημιουργηθεί ένα ισχυρό πλαίσιο μετά τη λήξη του προγράμματος που θα διασφαλίζει τη διαρκή δήθεν εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

Αν και μίλησε για δρομολόγηση αρκετών εκκρεμοτήτων όπως το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους ή η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημείωσε ότι στην περίπτωση των «βαθιών και καίριων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα χρειαστούν πέντε και σε ορισμένες περιπτώσεις δέκα χρόνια σταθερής εφαρμογής για να αποδώσουν».

Όπως τόνισε «η τεχνική εφαρμογή των μέτρων για την αποτελεσματική απόδοση της φορολογικής πολιτικής θα χρειαστεί περίπου πέντε χρόνια για να υλοποιηθεί».

Ο κ. Κοστέλο μίλησε, επίσης, για καθυστερήσεις στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων εκτιμώντας ότι το στρατηγικό σχέδιο για τις αλλαγές σχετικά με το ΤΑΙΠΕΔ «θα χρειαστεί γύρω στα τρία με πέντε χρόνια».

Μιλώντας, τέλος, για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αναφέρθηκε στην ανεργία η οποία, όπως είπε, «συνεχίζει να κινείται σε μη αποδεκτά υψηλά επίπεδα» ενώ για το εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης με 700.000 αποδέκτες είπε ότι «δεν είναι γενναιώδορο».