Επαφές με Λαγκάρντ - Μοσκοβισί για το χρέος

Το ζήτημα του χρέους και της επόμενης μέρας για την ελληνική οικονομία θα βρεθεί στο επίκεντρο των σημερινών επαφών του πρωθυπουργού με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών, στο περιθώριο του 48ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός.

Σημαντικό είναι και το χρονικό σημείο αυτών των επαφών: μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης και ενώ η χώρα εισέρχεται σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο εξάμηνο - όπως έχει επισημάνει η κυβέρνηση- όσον αφορά την εξεύρεση απαντήσεων για το μεταμνημονιακό καθεστώς εποπτείας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. 

 

 

Στο τετ α τετ Τσίπρα - Λαγκάρντ, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 5 το απόγευμα, θα τεθεί το ζήτημα του χρέους, για το οποίο το ΔΝΤ επανειλημμένα έχει εκφράσει την ανάγκη να υπάρξει μια στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, είναι σημαντικό ότι με τις αποφάσεις και του Eurogroup -από τον περασμένο Ιούνιο και την επιβεβαίωση της σχετικής απόφασης από το τελευταίο Eurogroup- έχει ήδη τεθεί επί τάπητος η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμισή του, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς. 

Η προηγούμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη διευθύντρια του ΔΝΤ ήταν στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

Με τις δηλώσεις τους, τότε, οι δύο πλευρές είχαν εκπέμψει το μήνυμα πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη για την επιτυχή έξοδο από τα προγράμματα στήριξης και την επιστροφή της χώρας σε βιώσιμη ανάπτυξη, αναγνωρίζοντας στη βάση αυτή πως η γ' αξιολόγηση έπρεπε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν (σ.σ. όπως και έγινε), ώστε να δρομολογηθεί αμέσως μετά η συζήτηση για το χρέος.

Σε αντίστοιχο πλαίσιο (χρέος και επόμενη μέρα) αναμένεται και η συνάντηση Τσίπρα - Μοσκοβισί δύο ώρες νωρίτερα (15:00), με τη συζήτηση πλέον να προσανατολίζεται στα επόμενα βήματα που η κυβέρνηση επιθυμεί να «οδηγήσουν στην ασφαλή έξοδο της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης, αλλά και για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας».

Efsyn.gr