Ανασφάλιστος στο ΕΦΚΑ, αν και πληρώνει 23.870 ευρώ τον χρόνο!

Πως γίνεται να έχει πληρώσει κάποιος 23.870 ευρώ στον ΕΦΚΑ και να μην έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Στην Ελλάδα γίνεται! Διαβάστε πως γίνεται να πληρώνονται από τον κόπο σας δύο συνταξιούχοι και την ίδια ώρα να μην έχετε το δικαίωμα να πάρετε με τα δικά σας χρήματα ούτε μία ασπιρίνη.

Το πρόβλημα δημιουργείται στις περιπτώσεις εκείνες που κάποιος πληρώνεται με αμοιβές του διοικητικού συμβουλίου. Ας πούμε, λοιπόν, ότι το διοικητικό συμβούλιο μιας εταιρείας συνεδριάζει δύο φορές τον μήνα (μάλλον υπερβολικό) και το μέλος αμείβεται με 70.000 ευρώ τον χρόνο. Για το ποσό αυτό θα κληθεί να πληρώσει ΕΦΚΑ 23.870 ευρώ ή αλλιώς 34,1%. Το ταμείο, όμως, υπολογίζει ένα ένσημο για κάθε συνεδρίαση! Έτσι, ο «ασφαλισμένος» συγκεντρώνει μέσα στον χρόνο 24 ένσημα, όταν χρειάζεται 50 για να αποκτήσει ασφαλιστική ικανότητα. Θα πρέπει, δηλαδή, το διοικητικό συμβούλιο να συνέρχεται κάθε εβδομάδα για να μπορεί να πάει ο ταλαίπωρος έπειτα από έναν χρόνο στο ταμείο του για να πάρει την άδεια για να πηγαίνει στον γιατρό και να αγοράζει φάρμακα με την κάλυψη του ταμείου.

Αυτή είναι η Ελλάδα. Προσπαθούν να λύσουν το Μακεδονικό που είναι άλυτο από την εποχή της Πηνελόπης Δέλτα, όταν δεν μπορούν να λύσουν ένα τόσο απλό θέμα: Πως γίνεται να μη ξαναγίνει να έχει πληρώσει κάποιος 23.870 ευρώ στο ΕΦΚΑ και να μην δικαιούται πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Δεν σας είπαμε το πιο σπουδαίο! Ο άνθρωπος αυτός δεν πρόκειται να πάρει σύνταξη, εκτός κι αν τον λένε Μαθουσάλα. Για την σύνταξη χρειάζεται 4.500 ένσημα. Δηλαδή, 180 χρόνια αν συμμετέχει σε δύο διοικητικά συμβούλια τον μήνα και 86 χρόνια αν συμμετέχει σε ένα διοικητικό συμβούλιο την εβδομάδα...

Θα πει κάποιος ότι πρόκειται για μία εξαίρεση. Ότι αφορά λίγους ανθρώπους. Το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί πέφτουν θύματα ληστείας περνάει απαρατήρητο. Δεν έχει σημασία αν ένα θέμα αφορά 1.000.000 ανθρώπους ή μόνο έναν. Σημασία έχει το σύστημα να είναι δίκαιο. Κι αυτό που ήδη σας είπαμε είναι ο ορισμός της αδικίας. Μία ακόμη απόδειξη γιατί αυτό το κράτος πρέπει κανείς να το ξηλώσει και να μην ασχοληθεί άλλη φορά μαζί του...

Θανάσης Μαυρίδης

Liberal.gr