Οι λεηλασίες που βαπτίστηκαν... σουβενίρ από τους Γερμανούς

Με τον τίτλο «Σφαγές και μερικά όμορφα σουβενίρ» η Sueddeutsche Zeitung δημοσιεύσει ένα σκληρό άρθρο κατά των καταστροφών και λεηλασιών που πραγματοποίησαν Γερμανοί αρχαιολόγοι στην Ελλάδα κατά την περίοδο της ναζιστικής Κατοχής.

Η γερμανική εφημερίδα, στο πολιτιστικό της ένθετο, τηρεί κριτική στάση, καθώς εκπρόσωποι του αρχαιολογικού τομέα προσπάθησαν τα προηγούμενα χρόνια να ωραιοποιήσουν τα όσα συνέβησαν την περίοδο της Κατοχής.

 

 

Όπως επισημαίνει «Παρά το υποτιθέμενο ενδιαφέρον για τα αρχαιολογικά ευρήματα, Γερμανοί στρατιώτες λεηλάτησαν μουσεία, πραγματοποιήθηκαν παράνομες ανασκαφές και ευρήματα μεταφέρθηκαν στη Γερμανία. Οι επιπτώσεις της γερμανικής κατοχής στην ελληνική αρχαιολογική επιστήμη είναι ορατές μέχρι σήμερα. Την τελευταία περίοδο επιστήμονες προσπαθούν να ρίξουν φως στην πολύπλοκη υπόθεση και όποτε είναι εφικτό επιστρέφονται αρχαιολογικά ευρήματα. (…) Η ερευνήτρια Αλεξάνδρα Κάνκελαϊτ συντάσσει αυτή την εποχή μια μονογραφία για τις επιπτώσεις της Κατοχής στην αρχαιολογία. (…)

Παράλληλα στην παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σημειώθηκαν ζημιές, λεηλασίες και κλοπές. Γερμανοί αρχαιολόγοι προσπάθησαν ωστόσο μετά τον πόλεμο να ωραιοποιήσουν την περίοδο της Κατοχής.

Ως παράδειγμα η SZ φέρνει τον αναγνωρισμένο Γερμανό αρχαιολόγο Ρόναλντ Χάμπε, ο οποίος έγραφε το 1950 ότι σχεδόν για όλες τις ζημιές και τις λεηλασίες ευθύνονται Βρετανοί και Ιταλοί και πως ο αριθμός των κλοπών που περιλαμβάνεται σε ένα βρετανικό κατάλογο είναι υπερβολικός.

Και μετά έρχεται η πρόταση που σε αφήνει άφωνο όταν προέρχεται από αρχαιολόγο, γράφει η εφημερίδα του Μονάχου: «Μα δεν επρόκειτο για κλοπές, αλλά για σουβενίρ, όπως λυχνάρια, μπουκαλάκια, θραύσματα από μάρμαρα ή μωσαϊκά, τα οποία ο κόσμος λαχταρά και εν καιρώ ειρήνης».

Efsyn.gr