APPLEBY, NEO ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

O εφιάλτης των «Panama Papers» «ξυπνά» για τους πλούσιους και ισχυρούς του πλανήτη που «ξεκουράζουν» τα χρήματά τους σε υπεράκτιους, εξωτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, μετά το «χακάρισμα» των πληροφοριακών συστημάτων της γιγαντιαίας εταιρίας παροχής νομικών υπεράκτιων «συμβουλών», «Appleby», που εδρεύει στις Βερμούδες νήσους.

 

Σύμφωνα με την «Daily Telegraph», οι «χάκερ» έχουν ήδη μεταβιβάσει τις «καυτές» πληροφορίες σε δημοσιογράφους, με αποτέλεσμα, μερικοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου να βρίσκονται μπροστά στο εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο να δουν τα οικονομικά τους μυστικά κρεμασμένα στα μανταλάκια των περιπτέρων. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Βρετανίας ήδη δίνουν οδηγίες σε δικηγορικά γραφεία και ειδικούς στον τομέα των δημοσίων σχέσεων, να προετοιμάσουν σχέδια για την προστασία της φήμης τους.

Το δημοσίευμα «φωτογραφίζει» και πολιτικούς χώρους που φέρονται να έτοιμοι να εκμεταλλευθούν την παραβίαση, σημειώνοντας ότι μια «παγκόσμια κοινοπραξία από αριστερής κλίσης (σσ.sic!) δημοσιογραφικούς οργανισμούς ετοιμάζονται να δημοσιοποιήσουν τις πληροφορίες μέσα στις επόμενες μέρες».

Αυτή η διαρροή έρχεται ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη του κρυμμένου πλούτου ορισμένων από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του κόσμου, πολιτικών και διασημοτήτων, μέσω των Panama Papers.

Τα  Panama Papers είχαν ως αποτέλεσμα σοβαρές και μακροχρόνιες ζημιές για πολλά σημαίνοντα πρόσωπα, όπως ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας, ο οποίος παραιτήθηκε μετά από προτάσεις που έκανε για επενδύσεις στις τράπεζες της Ισλανδίας οι οποίες τελικά κατέρρευσαν.

Τι ισχυρίζεται η εταιρεία

Η Appleby, σε ανακοίνωσή της σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι έλαβε κάποες έρευνες από την Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists - ICIJ) και από συνεργαζόμενους, με την ICIJ, δημοσιογραφικούς οργανισμούς, οι οποίες προέκυψαν από ντοκουμέντα τα οποία οι δημοσιογράφοι ισχυρίζονται ότι διαθέτουν και «περιλαμβάνουν καταγγελίες που έγιναν κατά της επιχείρησής μας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας που διεξάγουν ορισμένοι πελάτες μας».

Η Appleby «διερεύνησε διεξοδικά και έντονα τους ισχυρισμούς και είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις αδικοπραγίας εκ μέρους μας ή εκ μέρους των πελατών μας». Ετσι, «καταγγέλλουμε τυχόν ισχυρισμούς που ενδέχεται να υποδηλώνουν κάτι διαφορετικό και θα χαρούμε να συνεργαστούμε πλήρως για κάθε νόμιμη και εξουσιοδοτημένη διερεύνηση των ισχυρισμών αυτών από τις αρμόδιες σχετικές αρχές».

Η εταιρεία αυτοσυστήνεται ως «μια υπεράκτια δικηγορική εταιρεία που συμβουλεύει τους πελάτες με νόμιμους και θεμιτούς τρόπους να διεξάγουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους. Δεν ανεχόμαστε την παράνομη συμπεριφορά. Είναι αλήθεια ότι δεν είμαστε αλάνθαστοι. Όταν διαπιστώνουμε ότι έχουν συμβεί λάθη, ενεργούμε γρήγορα για να κάνουμε τα πράγματα σωστά και προχωράμε στις απαραίτητες ενημερώσεις των αρμόδιων αρχών».

Σε άλλο σημείο η εταιρία εκφράζει την «απογοήτευσή» της, «που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μπορεί να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν πληροφορίες που θα μπορούσαν να προέλθουν από υλικό το οποίο αποκτήθηκε παράνομα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην έκθεση αθώων μερών σε παραβιάσεις προστασίας δεδομένων». «Αφού ερευνήσαμε τους ισχυρισμούς της ICIJ, θεωρούμε ότι είναι αβάσιμοι και βασίζονται στην έλλειψη κατανόησης των νόμιμων και θεμιτών δομών που χρησιμοποιούνται στον υπεράκτιο τομέα».

Προσθέτει, ότι η ίδια η ICIJ «αναγνωρίζει τη νομιμότητα του υπεράκτιου τομέα με την ακόλουθη δήλωση στην ιστοσελίδα της: "Υπάρχουν νόμιμες χρήσεις για υπεράκτιες εταιρείες και τραστ. Δεν σκοπεύουμε να υποδείξουμε ή να υπονοήσουμε ότι κάποιοι άνθρωποι, εταιρείες ή άλλες οντότητες που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων ICIJ Offshore Leaks δεν έχουν συμμορφωθεί με τον νόμο ή ενήργησαν εσφαλμένα με άλλο τρόπο”».

Tvxs.gr