Ακατάσχετο», 120 δόσεις και μείωση φόρων ζητούν οι έμποροι από την κυβέρνηση

Την Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου γιορτάζουν σήμερα η  ΕΣΕΕ και ο Εμπορικός Κόσμος της χώρας. Όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Συνομοσπονδία, από τα γραφεία της στο Σύνταγμα, παραμένουν ζωντανά τα αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου, για τη δημιουργία ενός ειδικού «ακατάσχετου» λογαριασμού εξόδων για τις επιχειρήσεις, την εφαρμογή τού πλαισίου τού νέου εξωδικαστικού συμβιβασμού, ώστε οι μικρομεσαίοι να ρυθμίσουν σε 120 δόσεις τις οφειλές στα πρώην ασφαλιστικά ταμεία (23,3 δις ευρώ) και τον περιορισμό της υπερ-φορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

 

 

 

Θέτονταν  τις προτεραιότητες της επιχειρηματικότητας, το προεδρείο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορείου και Επιχειρηματικότητας, τόνισε ότι το ελληνικό εμπόριο εξακολουθεί να είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας και ένας από τους σημαντικότερους εργοδότες στην ελληνική αγορά εργασίας. Όπως αναφέρθηκε από την ΕΣΕΕ, για ακόμα μία χρονιά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κρίση συνεχίζουν να ταλανίζουν τους Έλληνες μικρομεσαίους. Για μία ακόμα χρονιά το επίδικο της ανάκαμψης της οικονομίας είναι ο συλλογικός στόχος που δίνει ελπίδα σε εμπόρους και επιχειρηματίες.

 

Τι ζητούν οι έμποροι από την κυβέρνηση

 

Η ΕΣΕΕ, με αφορμή την εφετινή Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου, επιθυμεί να  διατυπώσει εκ νέου τις τρεις πολύ σημαντικές πολιτειακές «οφειλές» προς τους μικρομεσαίους, τα τρία περυσινά «χρωστούμενα» της Κυβέρνησης, τα οποία επαναφέραμε και φέτος στις συναντήσεις ενόψει ΔΕΘ  και επιμένουμε, γιατί τις θεωρούμε ως τα τρία προαπαιτούμενα των ΜμΕ για την επιβίωσή μας.

Η πρώτη οφειλή αφορά τη θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού «ακατάσχετου» αλλά, ουσιαστικά, «τροφοδότη λογαριασμού» δημοσίου και λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης. Η δεύτερη οφειλή αφορά το αίτημά μας για  την εφαρμογή τού πλαισίου τού νέου εξωδικαστικού συμβιβασμού και συγκεκριμένα του άρθρου 15 του νόμου, ώστε ευθέως και με ελαστικά κριτήρια, να μπορούν οι συνάδελφοί μας να ρυθμίσουν σε 120 δόσεις αποκλειστικά τις οφειλές στα πρώην ασφαλιστικά ταμεία και νυν στον ΕΦΚΑ που έχουν εκχωρηθεί στο ΚΕΑΟ και ανέρχονται σε τουλάχιστον 23,3 δις ευρώ.  Η τρίτη εκκρεμότητα και ίσως η βασικότερη είναι ο περιορισμός της υπερβολικής φορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η ΕΣΕΕ ζητά η μείωση των φορολογικών συντελεστών να συνδυαστεί με την φορολογική και εργοδοτική συνέπεια.