Η Πολωνία ετοιμάζεται να διεκδικήσει αποζημιώσεις από τη Γερμανία

Πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία είναι έτοιμη να διεκδικήσει η Πολωνία. Η πολωνική κυβέρνηση θέλει με αυτόν τον τρόπο να αποκαταστήσει μια αδικία που κρατά 78 χρόνια, από την 1η Σεπτεμβρίου του 1939, ημέρα που οι Ναζί εισέβαλλαν στη χώρα και τη μετέτρεψαν σε κρεματόριο, προκαλώντας την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Η Πολωνία ζητά δικαιοσύνη, με άλλα λόγια ζητά κάτι που θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει» τονίζει η Πρωθυπουργός της χώρας, Μπεάτα Σίντλο και συνεχίζει: «Είμαστε το θύμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είμαστε το θύμα οι καταστροφές του οποίου δεν έχουν αποζημιωθεί, στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο».

 

Η Πολωνία ήταν η πρώτη χώρα που κατέκτησε η πολεμική μηχανή του Αδόλφου Χίτλερ. Το κόστος σε ζωές ήταν τεράστιο. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 6 εκατομμύρια Πολωνοί, δηλαδή το  1/5 του συνολικού πληθυσμού έχασαν τη ζωή τους από τους Ναζί.

Η Πολωνή Πρωθυπουργός κατηγορεί όσους αντιτίθενται στο αίτημα αυτό και τους καλεί να μελετήσουν την Ιστορία: «Το να μιλάμε για αποζημιώσεις είναι μία έκκληση για δικαιοσύνη για κάτι που μας οφείλεται. Σχετικά με εκείνους που ασκούν κριτική στην τοποθέτησή μας ως κυβέρνηση, πρέπει να καταφύγουν στην πολωνική ιστορία την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και να μελετήσουν προσεχτικά τι συνέβη τότε στο πολωνικό έδαφος», τονίζει η Μπεάτα Σίντλο.  

Το αίτημα για τις πολεμικές αποζημιώσεις που θα διεκδικήσουν οι Πολωνοί από τους Γερμανούς, δεν έχει ακόμα υποβληθεί, ωστόσο, ο σχεδιασμός του αιτήματος έχει ολοκληρωθεί. Τα ποσά που θα κληθεί να καταβάλλει η Γερμανία είναι τεράστια χωρίς να έχουν αναφερθεί ακριβείς αριθμοί μέχρι στιγμής.

Αναθερμαίνονται οι ελληνικές διεκδικήσεις από τους Γερμανούς

Οι πολωνικές αποζημιώσεις αναθερμαίνουν και το ζήτημα των ελληνικών διεκδικήσεων. Αν και η Γερμανία έχει απαντήσει αρκετές φορές πως οι αποζημιώσεις έχουν διευθετηθεί οριστικά, νομικοί εκτιμούν ότι οι πολωνικές αποζημιώσεις μπορούν να συνδυαστούν με τις ελληνικές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, δεν παύει να θέτει το θέμα στους Γερμανούς ενώ στην τελευταία του αναφορά ανέφερε ότι οι γερμανικές αποζημιώσεις δεν έχουν παραγραφεί: «Θεωρούμε ότι οι απαιτήσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις είναι με νομικά κριτήρια ενεργές, δεν έχουν παραγραφεί ουδέποτε και είναι επίσης δικαστικώς επιδιώξιμες».

Οι ελληνικές απαιτήσεις προσεγγίζουν τα 170 δις ευρώ με το κατοχικό δάνειο να αποτιμάται στα 60 δις ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 110 δις ευρώ αφορούν στις πολεμικές αποζημιώσεις.

Στο μαρτυρικό Δίστομο, ο αγώνας αυτός έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια αλλά η απόφαση που δικαιώνει τα εκατοντάδες θύματα δεν έχει εκτελεστεί.  Από το 1995 έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχες νομικές ενέργειες και οι συγγενείς των θυμάτων των Ναζί στο Ρέθυμνο. Υπάρχουν κάποιες αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από το Πρωτοδικείο ενώ η τύχη αρκετών αγωγών αγνοείται.

 Kontranews.gr