Αλλαγή πλεύσης ή προεκλογικά παιχνίδια;

Πρόταση σύμφωνα με την οποία οι χώρες του νότου της Ευρωζώνης θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας προς ενίσχυση των επενδύσεων φέρεται να ετοιμάζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα, τουλάχιστον, με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild.

Άγνωστο παραμένει εάν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ετοιμάζεται να κάνει σημαντική στροφή στις μέχρι τώρα απόψεις του ή εάν το δημοσίευμα εντάσσεται στο γενικότερο προεκλογικό κλίμα υποσχέσεων που επικρατεί στη χώρα.

 

 

Όπως αναφέρει η Bild, η οποία δεν κατονομάζει τις πηγές της, ο Β. Σόιμπλε ετοιμάζει την εν λόγω πρόταση η οποία θα βοηθήσει χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και ύφεση.

Πάντως, αυτό συνιστά σημαντική στροφή για τον Γερμανό υπουργό, ο οποίος μέχρι τώρα εναντιώνεται στη μεταφορά πόρων από τις πιο πλούσιες χώρες της ευρωζώνης σε λιγότερο εύπορα μέλη, όπως η Ελλάδα. Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Βέβαια, όπως τονίζει η Bild, η πρόταση αυτή θα παρουσιαστεί... μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

Ακόμη κι έτσι το φερόμενο σχέδιο Σόιμπλε έχει και ανταλλάγματα, καθώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιθυμεί να αποκτήσει ο ESM μεγαλύτερο λόγο στα χρέη και τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών.

Efsyn.gr