Η ομηρία των επιχειρήσεων τορπιλίζει την ανάπτυξη

Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ πλειοψηφία  των μεσαίων και των μεγάλων επιχειρήσεων βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ένα φαύλο κύκλο.

ΤΑ δάνεια προς τις τράπεζες, τα χρέη προς την εφορία και τα ταμεία φρενάρουν την αναπτυξιακή τους προοπτική. Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με την ασφυξία στον τραπεζικό τομέα  που έχει σταματήσει να χορηγεί δάνεια, καθιστούν όνειρο θερινής νυκτός την περιβόητη ανάπτυξη.

ΓΙΑ να μπορέσει να πάρει μπροστά η οικονομία θα πρέπει πρώτα από όλα να ξεφορτωθούν οι επιχειρήσεις ένα μέρος από τα δάνεια και τα χρέη προς το δημόσιο και τα ταμεία.

 

ΜΟΝΟ τότε θα διαθέσουν κεφάλαια για ανάπτυξη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα με την ανεργία και μπει σε τροχιά η επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο ΝΕΟΣ νόμος για τις ρυθμίσεις των χρεών στο δημόσιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων αποκλείονται για διάφορους λόγους από τη ρύθμιση των 120 δόσεων, ενώ πολλές είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην παρούσα φάση στην ρύθμιση των δόσεων σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία και παράλληλα να πληρώνουν τραπεζικά δάνεια.

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ των μνημονίων έχει γονατίσει τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΑΥΤΟ που χρειάζεται είναι τολμηρές κινήσεις και όχι ημίμετρα. Μια γενναία διαγραφή των χρεών προς το δημόσιο και τα ταμεία θα έσωζε στην κυριολεξία τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

ΑΝ μάλιστα αυτό συνδυάζονταν με μια μεγάλη διαγραφή των οφειλών προς τις τράπεζες, τότε θα είχαμε έκρηξη ανάπτυξης και θεαματική μείωση της ανεργίας.

ΟΙ μεσοβέζικες λύσεις με τη δοσοποίηση των χρεών προς το δημόσιο και την εκχώρηση των κόκκινων δανείων στα κοράκια είναι καταστροφική.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ αυτή θα οδηγήσει σε εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα και σε διαρκή ύφεση αντί για την πολυπόθητη ανάπτυξη. Οι ξένοι τοκογλύφοι που επιμένουν σε λάθος συνταγές γνωρίζουν τι ακριβώς θα συμβεί.

ΑΛΛΩΣΤΕ το μόνο που επιδιώκουν είναι να πάρουν στο τζάμπα ό,τι απέμεινε από επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, οικόπεδα και σπίτια. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα τους αφήσουμε να λεηλατήσουν ολοκληρωτικά τη χώρα.

«Κ»

Kontranews.gr