Συμφωνία για νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας χωρίς τον Παπανδρέου

Συμφωνία για νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας χωρίς τον Παπανδρέου

 

Σε συμφωνία για τη συγκρότηση μιας νέας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας κατέληξε η τριμερής συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά, υπό τον Κάρολο Παπούλια, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, συμφωνήθηκε η συγκρότηση νέας κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές, μετά την υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας για την υλοποίηση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου, στην οποία δεν θα ηγηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου.

 

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν νέα συνάντηση τη Δευτέρα, προκειμένου να καθορίσουν το πρόσωπο που θα ηγείται της νέας κυβέρνησης, καθώς και τα μέλη του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο κ. Παπούλιας ανακοίνωσε αρχικά ότι θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η οποία όμως τελικά ματαιώθηκε εξαιτίας της άρνησης των κομμάτων της Αριστεράς να συμμετάσχουν.

Τα οικονομικά επιτελεία των δύο κομμάτων είχαν όλη τη νύχτα εντατικές διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στο γραφείου του Ευάγγελου Βενιζέλου. Στις συζητήσεις από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας συμμετέχουν οι σύμβουλοι του κ.Σαμαρά, Δημήτρης Σταμάτης και Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας, Χρήστος Σταϊκούρας.

Η ανακοίνωση της Προεδρίας

«Υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια συναντήθηκαν σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαράς. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μια νέα κυβέρνηση με στόχο να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου.

Για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων που απορρέουν για την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και το χρονικό πλαίσιο που απαιτείται θα γίνει άμεσα συνάντηση εκπροσώπων των δυο πλευρών. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης.

Αύριο θα υπάρξει νέα επικοινωνία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης. Αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων».