Μυστικό γερμανικό σχέδιο για την Ελλάδα

Μυστικό γερμανικό σχέδιο για την Ελλάδα

Στη Γερμανία γίνονται διάφορες εισηγήσεις για τη σωτηρία της Ελλάδας. Το τελευταίο διάστημα... 

   εκπονήθηκε από τον Όμιlο Roland Berger που ειδικεύεται στις αποκρατικοποιήσεις, ένα νέο σχέδιο, που υπόσχεται αποτελέσματα.

Γιατί όμως το περιβάλλον της κ. Μέρκελ και η τρόικα, που γνωρίζουν το σχέδιο, δεν το αξιοποιούν;

Αναδημοσιεύουμε από τη γαλλική εφημερίδα "La Tribune"

 

"Πώς θα μπορέσει εκ νέου να απορροφηθεί το ελληνικό χρέος, να ξαναλειτουργήσει η οικονομία της χώρας και να καταστραφούν οι κερδοσκόποι; Η απάντηση βρίσκεται στο σχέδιο «ΕΥΡΗΚΑ» (Eureca) που έχει εκπονηθεί από Γερμανούς συμβούλους – τεχνοκράτες.

Υπάρχει πραγματικά μία εναλλακτική λύση σε σχέση με τα ήδη επεξεργασμένα σχέδια για τη σωτηρία της Ελλάδας, η οποία θα διευθετούσε το πρόβλημα της υπερχρέωσης χωρίς να προκαλέσει πτώχευση και να βγάλει τη χώρα από την μεγάλη ύφεση και την κοινωνική αναταραχή;

Σίγουρα η απάντηση είναι δύσκολη και δεν περιλαμβάνεται σε κανένα σχέδιο από αυτά που συζητιούνται αυτή την περίοδο. Όμως το πλάνο υπάρχει. Το όνομά του είναι «ΕΥΡΗΚΑ» και έχει εκπονηθεί από Γερμανούς συμβούλους οι οποίοι επηρεάζουν το περιβάλλον της Άνγκελα Μέρκελ και καθοδηγούνται από τον MartinWittig, πρόεδρο του Ομίλου RolandBerger. Το σχέδιο μπορεί να εκτυλιχθεί σε έξι βασικές φάσεις οι οποίες περιγράφονται από την γαλλική εφημερίδα «LaTribune» σε σημερινό άρθρο στην online έκδοση:

1.      Η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρατεύσει το σύνολο των δημόσιων ενεργητικών της (τράπεζες, ακίνητα, τηλεφωνία, λιμάνια κ.ά.) με τη μορφή μιας κοινής δομής, όπως συνέβη στη Γερμανία το 1990 με την Treuhandanstalt για την ιδιωτικοποίηση περίπου 8.500 επιχειρήσεων της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Αυτή η δημόσια περιουσία έχει υπολογιστεί γύρω στα 125 δισεκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ήδη έχουν αξιοποιηθεί και περιλαμβάνονται στη λίστα των επίσημων ιδιωτικοποιήσεων.

2.      Αυτή η οργάνωση θα αγορασθεί από έναν Ευρωπαϊκό Οργανισμό, ο οποίος χρηματοδοτείται από τα κράτη της ΕΕ, του οποίου η έδρα θα μπορεί να είναι στο Λουξεμβούργο, πολύ κοντά στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Οικονομικής Σταθερότητας. Αυτή η δομή θα αναλάβει να καθοδηγήσει την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας σ’ ένα βάθος χρόνου καθορισμένο για το 2025, το οποίο θα βοηθήσει να ξεμπλοκάρει η ελληνική οικονομία.

3.      Τα 125 δισεκατομμύρια ευρώ των αποκρατικοποιήσεων θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς την ΕΚΤ και το Μηχανισμό στήριξης, που θα έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα το χρέος να πέσει από το 145 που βρίσκεται σήμερα στο 88%. Η έκθεση της ΕΚΤ στο ελληνικό χρέος θα μηδενιστεί πράγμα το οποίο θα βοηθήσει περαιτέρω στη συνεισφορά των Ευρωπαίων. Τα επιτόκια του ελληνικού χρέους θα πέσουν στο 50% κι αυτό θα επιτρέψει στην Αθήνα να επιστρέψει ενδεχομένως στις αγορές.

4.      Αυτός ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός θα επενδύσει 20 δισεκατομμύρια ευρώ στην αναδιάρθρωση των δημόσιων ενεργητικών με σκοπό να αυξήσει την αξία τους περίπου στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό των επενδύσεων μπορεί να αυξηθεί από 10 έως 15 δισεκατομμύρια που θα προέλθουν από τα ευρωπαϊκά ταμεία τα οποία η Ελλάδα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη στιγμή. Αυτή η χρηματική «ένεση» της οικονομίας η οποία θα αντιστοιχεί στο 8% του ΑΕΠ θα «χαλαρώσει τη θηλιά» γύρω από την ελληνική οικονομία και θα ξαναβάλει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, περίπου 5% το χρόνο, στο πλαίσιο των επόμενων τριών τεσσάρων χρόνων σε αντίθεση με το 5% της ύφεσης που η χώρα αντιμετωπίζει σήμερα. Σε συνδυασμό με την αύξηση των εσόδων από τους φόρους, η Ελλάδα θα μπορέσει να περάσει σε μια επαναγορά του χρέους της της τάξης του 1% του ΑΕΠ για κάθε χρονιά, το οποίο θα βοηθήσει έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να ξαναπεράσει το 2018 κάτω από το όριο του 60% του ΑΕΠ.

5.      Οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης θα τελειώσουν το 2025. Εάν από αυτές προκύψει κάποια υπεραξία αυτή θα επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τα επιτόκια και για τα έξοδα της διοίκησης. Στην περίπτωση που δεν υπάρξουν τα αναμενόμενα κέρδη τότε η Ελλάδα θα επωμισθεί το υπόλοιπο, αλλά οι οικονομολόγοι της RollandBerger υπολόγισαν ότι ακόμα κι αν δεν γίνει καμία αποκρατικοποίηση, πράγμα απίθανο, το χρέος της Ελλάδας θα ξανακατέβει αυτόματα κάτω από το 70% του ΑΕΠ, κάτι που αποτελεί μια αξιοσημείωτη βελτίωση σε σχέση με την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα.

6.      Αυτό το πλάνο θα εκμηδενίσει τα κέρδη των κερδοσκόπων, οι οποίοι δεν πιστεύουν στη σωτηρία της Ελλάδας και της Ευρωζώνης και οι οποίοι επενδύουν στη αναστολή της εξυπηρέτησης των ελληνικών υποχρεώσεων όπως επίσης και των ισπανικών, των ιταλικών και των ιρλανδικών.

Η αντίθεση των τραπεζών

Ποια θα είναι όμως η τύχη ενός τέτοιου προγράμματος αν υιοθετηθεί από την Ελλάδα και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τη στιγμή που αυτές κινούνται σε άλλη κατεύθυνση; Αυτό αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα: Δηλαδή να συγκεντρώσεις ό,τι πιο σημαντικό υπάρχει από την ελληνική δημόσια περιουσία, δηλαδή μια πιο μεγαλύτερη λίστα απ’ αυτή που έχει δημοσιεύσει η Ελλάδα για το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων των 50 δις ευρώ, που έχει συμφωνηθεί στις 21 Ιουλίου. Το σχέδιο των Γερμανών οικονομολόγων υπόσχεται ότι οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης, οι οποίες θα λάβουν χώρα εκτός Ελλάδας, θα μπορέσουν να αποφύγουν το κίνδυνο της διαφθοράς και της αδιαφάνειας.

Το σχέδιο προτείνει ένα διαφορετικό δρόμο τη στιγμή που όλη η Ευρώπη στροβιλίζεται από τον Ιούλιο στη δίνη της σωτηρία της Ελλάδος. Βοηθάει την Αθήνα να αποφύγει ακόμα περισσότερα μέτρα λιτότητας και να δώσει το χρόνο να υλοποιήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί. Δημιουργεί άμεση ανάπτυξη και επιτρέπει στην  Ελλάδα να μπει εκ νέου στις αγορές. Απομακρύνει την προοπτική μιας συστημικής κρίσης στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη και απαξιώνει τους κερδοσκόπους. «Το πλάνο που έχουμε εκπονήσει για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας έχει ένα βασικό σκοπό: να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα να ισορροπήσει τον ισολογισμό της και να περάσει σε μια διαρκή ανάπτυξη» εξηγεί ο MartinWittig, πρόεδρος της RolandBerger."

Πηγή:epipaira