Olli Rehn:Αρχές Σεπτεμβρίου έτοιμο το ευρωπαϊκό σχέδιο

Olli Rehn:Αρχές Σεπτεμβρίου έτοιμο το ευρωπαϊκό σχέδιο

 

Τις έντονες διεργασίες που λαμβάνουν χώρα εντός της ευρωζώνης προκειμένου να οριστικοποιηθούν μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου στο οποίο συμφώνησαν οι ευρωπαίοι ηγέτες την 21η Ιουλίου, υπογράμμισε ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν.

«Οι ειδικοί των κρατών-μελών, οι οποίοι έχουν την υποστήριξη των υπηρεσιών μου, καθώς και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εργάζονται ημέρα και νύχτα για να δώσουν "σάρκα και οστά" στη συμφωνία η οποία είχε επιτευχθεί την 21η Ιουλίου», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο επίτροπος της ΕΕ για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις.

Παράλληλα, έθεσε θέμα επαναπροσδιορισμού των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η ευρωζώνη για την αντιμετώπιση των κρίσεων στα κράτη-μέλη, μετά την αντίστοιχη εισήγηση του προέδρου της Κομισιόν Συγκεκριμένα, ο Όλι Ρεν εκτίμησε πως θα πρέπει να ενισχυθεί η πραγματική ικανότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να παράσχει δάνεια.

 

Αναφερόμενος στις αναταραχές των τελευταίων ημερών, ο Ρεν τόνισε πως οι αγορές δεν αντέδρασαν «όπως αναμέναμε ή ελπίζαμε» στα μέτρα που έλαβαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στις 21 Ιουλίου. Ο ευρωπαίος επίτροπος εκτίμησε εξάλλου ότι «το εύρος των αναταραχών στις αγορές ομολόγων σε ολόκληρη την ευρωζώνη δεν δικαιολογείται από τα οικονομικά και νομισματική θεμελιώδη» και χαρακτήρισε «ακατανόητες» τις επιθέσεις των αγορών σε Ιταλία και Ισπανία.

Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, ορισμένες από τις αιτίες των αναταραχών αυτών σχετίζονται με τις εξελίξεις εκτός ευρωζώνης. «Το επενδυτικό κλίμα έχει επηρεαστεί αρνητικά από τον αντίκτυπο των διαπραγματεύσεων για την αύξηση του ορίου δανεισμού στις ΗΠΑ και από τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε.

Τόνισε επίσης ότι δεν θα πρέπει να υποτιμάται η πολιτική βούληση για την υπεράσπιση του ευρώ. «Από την αρχή της κρίσης οι ηγέτες της ευρωζώνης αποδείκνυαν πάντα ότι μπορούν να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις και να το πράξουν σε μια συνεχόμενη, εξελισσόμενη κατάσταση», ανέφερε.

Έκθεση για το ευρωομόλογο το φθινόπωρο

Νωρίτερα, ο Όλι Ρεν είχε ανακοινώσει τη δημοσίευση εντός του φθινοπώρου μιας έκθεσης, η οποία θα εξετάζει τη δυνατότητα έκδοσης ομολόγων από μεμονωμένες χώρες με τη στήριξη ολόκληρης της ευρωζώνης.

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC, ο Ρεν ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει μια μελέτη σκοπιμότητας για την έκδοση τέτοιου είδους «ευρωομολόγων», μόλις τα κράτη μέλη καταλήξουν σε συμφωνία - το Σεπτέμβριο - για «σοβαρές μεταρρυθμίσεις» στην οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο, η έκθεση αυτή θα επικεντρώνεται στο κατά πόσο τα ευρωομόλογα μπορούν να βελτιώσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία και να ενισχύσουν τη ρευστότητα στις αγορές.

Ερωτηθείς για το εάν το EFSF χρειάζεται να έχει σημαντικά μεγαλύτερη χρηματοδοτική ικανότητα από τη σημερινή προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές, ο Ρεν είπε ότι δεν θέλει να αναφερθεί σε συγκεκριμένα νούμερα.

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «για να είναι αποτελεσματικό, το EFSF χρειάζεται να είναι αξιόπιστο και σεβαστό από τις αγορές». «Κατά συνέπεια» είπε, «χρειάζεται να το αξιολογούμε συνεχώς, μόλις συσταθεί και αρχίσει να λειτουργεί, στην αντικειμενική του μορφή έχοντας υπόψη αυτούς τους στόχους».

Πηγή:isotimia