Ηλεκτρονικό "πόθεν" για καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα

Ηλεκτρονικό "πόθεν" για καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα

 Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών καταθέσεις στις τράπεζες, τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, συμμετοχές σε εταιρίες οποιασδήποτε νομικής μορφής, ακίνητα, πισίνες, ΙΧ αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη αναψυχής, έσοδα που εισπράχθηκαν από τη ρευστοποίηση επενδύσεων θα πρέπει να δηλώνονται αναλυτικά από κάθε φορολογούμενο.

 

 Ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες» ρίχνει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με το σχέδιο που προωθεί ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος κάθε φυσικό πρόσωπο, μαζί με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος θα πρέπει να υποβάλλει ηλεκτρονικά και «πόθεν έσχες» όπου θα περιγράφεται αναλυτικά όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία του και θα δηλώνονται ακόμη και τα ποσά των καταθέσεων που έχει στις τράπεζες. Το μέτρο θα προβλέπεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών καταθέσεις στις τράπεζες, τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, συμμετοχές σε εταιρίες οποιασδήποτε νομικής μορφής, ακίνητα, πισίνες, ΙΧ αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη αναψυχής, έργα τέχνης μεγάλης αξίας, δαπάνες για την απόκτηση όλων αυτών των περιουσιακών στοιχείων, έσοδα που εισπράχθηκαν από τη ρευστοποίηση επενδύσεων ή την πώληση περιουσιακών στοιχείων, καθώς και έξοδα διαβίωσης θα πρέπει να δηλώνονται αναλυτικά από κάθε φορολογούμενο, στο έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που θα συνυποβάλλει με τη δήλωση εισοδήματος, κάθε χρόνο.

Στόχος είναι η διενέργεια αυτόματου ελέγχου στους φορολογούμενους προκειμένου να διαπιστώνεται εάν το συνολικό ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων και εσόδων τους και είναι τέτοιο που να δικαιολογεί τις αποταμιεύσεις τους, τις δαπάνες απόκτησης των περιουσιακών τους στοιχείων και το επίπεδο διαβίωσής τους.

 Πηγή: imerisia