300 δισεκατομμύρια ευρώ απαιτεί η Ελλάδα από τους Γερμανούς

Ρηματική Διακοίνωση από το ελληνικό ΥΠΕΞ στο Βερολίνο

Για πολεμικές αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο

ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ χρέος που φτάνει σχεδόν τα 300 δις ευρώ, είναι ζωντανό και νομικώς διεκδικήσιμο! Ιστορική απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα σε ρηματική διακοίνωση προς την Γερμανία, για την διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων.

Μπορεί στα χρόνια των μνημονίων, ο κύριος Σόιμπλε να απαιτούσε βάρβαρους όρους αποπληρωμής του ελληνικού χρέους προς τους δανειστές, όμως τώρα, οι Γερμανοί καλούνται να απαντήσουν για το χρέος της ντροπής.

 

 

Κατά καιρούς, υπήρξαν υποκινούμενες φωνές που έκαναν λόγο για θέμα που έχει κλείσει. Όμως η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων αποτελεί πρωτίστως ιστορικό και ηθικό χρέος.

Η Ελλάδα, δεν παραιτήθηκε ποτέ από τις αξιώσεις, και τώρα έχουν δρομολογηθεί σειρά κινήσεων για να αποκατασταθεί η Δικαιοσύνη και οι απόγονοι όσων έφεραν τον εφιάλτη στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, να πληρώσουν για τις φρικαλεότητες που έχουν στοιχειώσει τις σελίδες της Ιστορίας.

Το Βερολίνο και όσοι βρίσκονται στην σφαίρα επιρροής του, απορρίπτουν τις ελληνικές διεκδικήσεις, υποστηρίζοντας πως το θέμα έληξε με τις συμφωνίες μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν μπορεί ν' ανοίξει ποτέ ξανά. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα δεν αποκλείει ακόμη και την προσφυγή στα διεθνή διαιτητικά δικαστήρια, για να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Σύμφωνα και με το πόρισμα της Βουλής, οι αποζημιώσεις αφορούν αποζημιώσεις για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο 9.189.270.837 ευρώ. Για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στη βάση της Συνδιάσκεψης των Παρισίων καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι καθαρές απαιτήσεις της Ελλάδας από τη Γερμανία ανέρχονται στα 309.498.827.179,51 ευρώ. Ποσό, που δεν περιλαμβάνει το κατοχικό δάνειο.

Σε μία εναλλακτική προσέγγιση με βάσει το αρχειακό υλικό, το ΓΛΚ εκτιμά ότι οι αποζημιώσεις φτάνουν τα 171.442.057.838 ευρώ. Εδώ περιλαμβάνονται και 10.344.859.092 ευρώ για το κατοχικό δάνειο. Το υπόλοιπο ποσό, αφορά τις αποθετικές ζημίες 33.873.928.462 ευρώ την απαίτηση από μείωση παραγόμενου προϊόντος στα 53.886.160.462 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση η συνολική οφειλή ανέρχεται στα 269.547.005.854 ευρώ. Αν προστεθούν και οι απαιτήσεις από απώλεια ανθρωπίνων ζωών ή αναπηριών από πολεμικές ενέργειες (22.120.000.000 ευρώ χωρίς τους τόκους) και τα θύματα της Κατοχής, τότε το ποσό ανεβαίνει σημαντικά.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στη Βουλή, ότι η απαραίτητη αμοιβαιότητα από όλες τις πλευρές στην αναγνώριση των εγκλημάτων του ναζισμού σε καμία περίπτωση δεν είναι συνώνυμη του συμψηφισμού. Όπως είπε, «δεν μπορούν θύτες και θύματα να εξισωθούν» και ότι «αποτελεί αποκρουστική ιδέα που χαρακτηρίζει μόνο εκείνους που την συνέλαβαν ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις αξιώσεις της από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας για να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους το χρέος και τη θέση της στην Ενωμένη Ευρώπη».

 Kontranews.gr