Καλώς ήρθατε στον Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης

Σκοπός του Συλλόγου είναι η συσπείρωση των συναδέλφων με στόχο την κατοχύρωση, προαγωγή και προστασία των οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων τους, η ανάπτυξη πνεύματος συναδελφικής αλληλεγγύης και αμοιβαίας υποστήριξης, ο καθορισμός κανόνων επαγγελματικής δεοντολογίας και συμπεριφοράς, η ανύψωση του κύρους των οικονομολόγων – λογιστών - φοροτεχνικών καθώς και η επιμόρφωσή τους.

Εδώ θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν το επάγγελμα μας και θα ενημερώνεστε για όλες τις δραστηριότητες και ενέργειες του Συλλόγου.

Επικοινωνία
Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης
Το πρόβλημα είναι τα προνόμια και η αρπαχτή»
PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator
Κυριακή, 21 Αύγουστος 2011 16:32

Το πρόβλημα είναι τα προνόμια και η αρπαχτή»

 Εχει δίκιο ο Μπάφετ να εξανίσταται όταν οι «υπερ-πλούσιοι» των ΗΠΑ καταλήγουν να πληρώνουν φόρο 15% και τα κολοσσιαία κέρδη από χρηματοοικονομικές συναλλαγές στην Αμερική ακόμη λιγότερο. Αν ζούσε σε μια πολύ φτωχότερη και ευρωπαϊκή χώρα όπως η δική μας, χωρίς υπερ-πλούσιους δισεκατομμυριούχους, με τον ανώτατο συντελεστή φόρου εισοδήματος και μερισμάτων στο 45%, τον φόρο στις συναλλαγές και στα εισοδήματα από καταθέσεις να προεισπράττονται στην πηγή, με φόρους ακίνητης περιουσίας συνεχώς αυξανόμενους και αλλεπάλληλες έκτακτες εισφορές, ίσως δεν θα είχε λόγο να αισθάνεται έτσι.

Δύο πραγματικότητες: Ολα τα φορολογικά συστήματα είναι- και σωστά- αναδιανεμητικά. Παίρνουν αναλογικά (και βεβαίως και σε απόλυτους αριθμούς) πολύ περισσότερα από τα ανώτερα εισοδήματα για να χρηματοδοτούν τα δημόσια αγαθά.

 
Ενας νέος καπιταλισμός αναδύεται
PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator
Κυριακή, 21 Αύγουστος 2011 16:30

Ενας νέος καπιταλισμός αναδύεται

Δεν χωρά καμία αμφιβολία. Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έφεραν στην επιφάνεια και φώτισαν ταυτοχρόνως ενδογενή ελαττώματα του καπιταλισμού της αγοράς -του οποίου, ωστόσο, η αποτελεσματικότητα δεν αμφισβητείται.

Μάς εγκαλεί, όμως, η σημερινή κάμψη της ανάπτυξης, η οποία, από την άλλη πλευρά, δεν φαίνεται να θίγει τη λογική του κέρδους ως κινητήριας δύναμης του καπιταλισμού. Και κάθε άλλο παρά εμποδίζει τις υψηλές κερδοφορίες στο χρηματοοικονομικό κλάδο, αλλά και την επιστροφή σε αμοιβές που από κάθε άποψη είναι προκλητικές.

Τα ερωτήματα λοιπόν που τίθενται είναι: Πόσο καιρό μπορούμε ακόμα να ζούμε με την ψευδαίσθηση ότι τίποτε δεν αλλάζει; Πόσο θα αντέξει η δημοκρατία, στο μέτρο που ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός δεν μπορεί να ρυθμιστεί; Τελικά, μήπως η κρίση που βιώνουμε σήμερα είναι αυτή της ανάδυσης ενός νέου τύπου καπιταλισμού, προσαρμοσμένου στις νέες προκλήσεις της εποχής μας;

 
Μήπως θα ήμασταν καλύτερα χωρίς τη Γερμανία;
PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator
Κυριακή, 21 Αύγουστος 2011 09:38

Μήπως θα ήμασταν καλύτερα χωρίς τη Γερμανία;

Αιρετικές απόψεις για την Ευρώπη από τον νομπελίστα Τζόζεφ Στίγκλιτζ

 Οταν πριν από λίγες ημέρες ένα από τα καλύτερα οικονομικά- και όχι μόνο- μυαλά του καιρού μας, ο Τζόζεφ Στίγκλιτζ, είπε στο ΒΒC ότι «θα ήταν στην πραγματικότητα καλύτερα για το ευρώ αν το εγκατέλειπε η Γερμανία, επειδή οι συνέπειες από την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, της Πορτογαλίας ή της Ιρλανδίας θα ήταν πολύ μεγαλύτερες», πολλοί προβληματίστηκαν: Μήπως ο καθηγητής έκανε κάποιο λάθος; Μήπως έγινε κάποιο λάθος στη μετάφραση; Ωστόσο δεν είχε γίνει κανένα λάθος. Ο νομπελίστας οικονομολόγος ήξερε πολύ καλά τι έλεγε. Στη βαρυσήμαντη συνέντευξή του ο κ. Στίγκλιτζ υπογράμμισε ότι η έλλειψη περιθωρίων δημοσιονομικών ελιγμών στις χώρες της ευρωζώνης που πλήττονται περισσότερο από την κρίση χρέους, όπως η δική μας, μόνο να εντείνει μπορεί το πρόβλημα. «Αν η Ευρώπη αποφασίσει ότι ο μόνος τρόπος για να συνεχίσει περνά μέσα από κάποιο ταμείο σταθεροποίησης ή ταμείο αλληλεγγύης, με τη μορφή ευρωομολόγωντα οποία η Γερμανία δεν θέλει,αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία θα πρέπει να αποχωρήσει» είπε ο Τζόζεφ Στίγκλιτζ - χαρακτηρίζοντας «άτεγκτη» και «επικίνδυνη» τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης.

 
Η εφορία ξαναχτυπά με τρεις εισφορές
PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator
Κυριακή, 21 Αύγουστος 2011 05:42

Η εφορία ξαναχτυπά με τρεις εισφορές

Πάνω από 3.000.000 φορολογούμενοι θα βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη για να εξοφλήσουν τρεις εισφορές που θα λάβουν στη συσκευασία του ενός εκκαθαριστικού

Πάνω από 3.000.000 φορολογούμενοι θα βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη για να εξοφλήσουν τρεις εισφορές που θα λάβουν στη συσκευασία του ενός εκκαθαριστικού.

 
Ζακ Ντελόρ: «Βάζουμε τρικλοποδιά στον εαυτό μας»
PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator
Κυριακή, 21 Αύγουστος 2011 05:41

Ζακ Ντελόρ: «Βάζουμε τρικλοποδιά στον εαυτό μας»

  «Αν και βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού, βάζουμε τρικλοποδιά στον εαυτό μας»,

υποστηρίζει για την Ευρώπη ο Ζακ Ντελόρ. Μιλώντας στο περιοδικό L' Express ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρότεινε τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Απόσβεσης, προκειμένου να επιτευχθεί η μερική και προσωρινή αμοιβαιότητα των χρεών.

Ο κ. Ντελόρ άφησε σαφείς αιχμές για τη στάση της καγκελαρίου Αγκ. Μέρκελ, τονίζοντας ότι «το ευρωπαϊκό όραμα της ενσωμάτωσης, που συμμερίζονταν οι Γερμανοί ηγέτες, όπως ο Αντενάουερ, o Σμιτ ή ο Κολ, απουσιάζει από την αντίληψη της Αγκελα Μέρκελ». Για τη δε Γαλλία, δήλωσε ότι δρα έχοντας ως πρώτη έγνοια να μην εγκαταλείψει η Γερμανία το σκάφος του ευρώ.

Ιδιαιτερότητες
Ο κ. Ντελόρ χαρακτήρισε «περίπλοκη ιδέα, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τις εθνικές ιδιαιτερότητες» τις γαλλο-γερμανικές προτάσεις σχετικά με το «ευρωπαϊκό εξάμηνο» συντονισμού των οικονομικών πολιτικών. Υπογράμμισε, δε, ότι «κάθε κράτος έχει τα δικά του δυνατά και αδύναμα σημεία και δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε το γερμανικό μοντέλο σε όλα τα κράτη-μέλη».

 
Σελίδα 1014 από 1040