Καλώς ήρθατε στον Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης

Σκοπός του Συλλόγου είναι η συσπείρωση των συναδέλφων με στόχο την κατοχύρωση, προαγωγή και προστασία των οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων τους, η ανάπτυξη πνεύματος συναδελφικής αλληλεγγύης και αμοιβαίας υποστήριξης, ο καθορισμός κανόνων επαγγελματικής δεοντολογίας και συμπεριφοράς, η ανύψωση του κύρους των οικονομολόγων – λογιστών - φοροτεχνικών καθώς και η επιμόρφωσή τους.

Εδώ θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν το επάγγελμα μας και θα ενημερώνεστε για όλες τις δραστηριότητες και ενέργειες του Συλλόγου.

Επικοινωνία
Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης
Μνημόνιο ή έξοδος από το ευρώ;
PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator
Κυριακή, 01 Απρίλιος 2012 14:08
Μνημόνιο ή έξοδος από το ευρώ;

 

Το πιο ουσιαστικό ερώτημα είναι αν οι απώλειες που θα υποστεί η Ελλάδα θα είναι χειρότερες από εκείνες που θα υφίστατο αν έκανε παύση πληρωμών προς τους δανειστές και αποχωρούσε από το ευρώ

Αν και η Ελλάδα διαπραγματεύθηκε ήδη την πιο πρόσφατη δόση χρημάτων από τις ευρωπαϊκές Αρχές / ΔΝΤ και τη μείωση του δημόσιου χρέους κατά περίπου 100 δισ. ευρώ, υπάρχει το ερώτημα αν ευνοεί την οικονομική κατάσταση της χώρας να εφαρμόσει το συμφωνημένο πρόγραμμα ή να φύγει από το ευρώ και να προχωρήσει σε αθέτηση πληρωμών.

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 01 Απρίλιος 2012 14:16
 
Υπάρχει δρόμος προς μια νέα ευημερία;
PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator
Κυριακή, 01 Απρίλιος 2012 14:05
Υπάρχει δρόμος προς μια νέα ευημερία;

 

«Το δημόσιο χρέος αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατίας και, για να αποφευχθούν τα χειρότερα, απαιτείται η διεθνής διαχείρισή του. Υπό τον όρο, όμως, ότι θα τεθούν και σαφέστατοι ρυθμιστικοί κανόνες λειτουργίας του χρηματοοικονομικού συστήματος».

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 01 Απρίλιος 2012 14:16
 
Επιφυλακτική η ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση
PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator
Κυριακή, 01 Απρίλιος 2012 13:59

 

Επιφυλακτική η ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση
Αβέβαιο παραμένει το κεφάλαιο της επανεκκίνησης των έργων
Επιφυλάξεις για τη χρηματοδότηση της χώρας μας διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), καθώς στελέχη της στέκονται στον κίνδυνο απώλειας της αξιολόγησης «ΑΑΑ» σε περίπτωση που η τράπεζα χρηματοδοτήσει μεγάλα έργα στην Ελλάδα, όπως ορισμένοι οδικοί άξονες.
Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές έχει μπροστά της μία εξαιρετικά σύνθετη διαπραγμάτευση. Γιατί παρά την πρόσφατη επιτυχία της υπογραφής του Ταμείου Εγγυήσεων με την ΕΤΕπ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (με ρευστότητα 1,44 δισ. ευρώ), το κεφάλαιο της επανεκκίνησης των μεγάλων έργων παραμένει ανοιχτό και αβέβαιο.
Το πολιτικό ντιλ
Ο πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος και η υπουργός Ανάπτυξης κυρία Αννα Διαμαντοπούλου ρίχνουν το βάρος στην προώθηση του θέματος σε πολιτικό επίπεδο, ώστε να ξεκαθαριστούν βασικά θέματα ως τις εκλογές. Ο κ. Παπαδήμος εξήγησε πριν από λίγες ημέρες ότι απαιτούνται «αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να δημιουργηθεί ένα "risk-sharing instrument" που θα συμβάλει στη χρηματοδότηση μεγάλων επενδύσεων, ειδικότερα των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, η κατασκευή των οποίων έχει σταματήσει από το 2010».
Υστερα από διαπραγματεύσεις μηνών, το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται ότι θα εγκρίνει στις 16 Απριλίου την τροποποίηση των κανονισμών του Περιφερειακού Ταμείου ώστε να καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση του νέου εργαλείου (μέσω της ΕΤΕπ) με κοινοτικά κονδύλια. Πιο απλά, στην περίπτωση της Ελλάδας η απόφαση θα επιτρέψει την τοποθέτηση ποσού ως 1,5 δισ. ευρώ από το Περιφερειακό Ταμείο στην ΕΤΕπ ως εγγύηση. Το σχέδιο προβλέπει ότι η ΕΤΕπ έπειτα από μόχλευση του ποσού θα χρηματοδοτήσει μέσω των ελληνικών τραπεζών την επανεκκίνηση των έργων.
Τα προβλήματα
Εκεί αρχίζουν τα προβλήματα. Κατ' αρχήν η συμφωνημένη διατύπωση για τη μόχλευση του ποσού του 1,5 δισ. ευρώ των ήδη εγκεκριμένων κοινοτικών επιδοτήσεων για την παροχή ρευστότητας (δηλαδή δανείων που θα επιστραφούν) από την ΕΤΕπ είναι μόλις 1 προς 1,5 και δεν ικανοποιεί καθόλου την ελληνική πλευρά. «Θα μας κρεμάσουν κουδούνια αν μείνουμε εκεί» αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» στέλεχος της κυβέρνησης θεωρώντας ότι οι συζητήσεις με την ΕΤΕπ πρέπει να οδηγήσουν σε μόχλευση τουλάχιστον 1 προς 2 και ακόμη περισσότερο 1 προς 3. Δηλαδή με εγγύηση 1,5 δισ. ευρώ να εξασφαλιστεί ρευστότητα τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΤΕπ αναφέρει στις συσκέψεις που διεξάγονται ότι η μόχλευση 1 προς 2 ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο το τριπλό Α της πιστοληπτικής της αξιολόγησης (έχει ήδη προειδοποιηθεί από τη Fitch) και τονίζουν ότι δεν θα ρισκάρει να «ανοιχτεί» όσο η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Το επιχείρημα αυτό συνδέεται ευθέως με τις εκτιμήσεις που κάνουν υπηρεσιακά στελέχη της ΕΤΕπ για την οικονομική βιωσιμότητα ορισμένων έργων που σχεδιάστηκαν πριν από χρόνια με βάση τα κυκλοφοριακά και οικονομικά δεδομένα παρελθόντων ετών, όταν υπήρχε ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι τα στελέχη της ΕΤΕπ θεωρούν ότι ορισμένα έργα είναι μη χρηματοδοτήσιμα (non bankable), πιο απλά φοβούνται ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν και ότι η τράπεζα θα χάσει τα λεφτά που θα δανείσει.
Παραλλήλως η απορρόφηση του ΕΣΠΑ παραμένει ακόμη σε χαμηλά επίπεδα. Από τα 24,3 δισ. ευρώ της συγχρηματοδοτούμενης δαπάνης έχουν εκταμιευθεί μόλις 8,1 δισ. ευρώ, ενώ μέρος από αυτό το ποσό καταγράφεται λογιστικά, αλλά (ελέω γραφειοκρατίας) δεν έχει φτάσει στα χέρια των δικαιούχων. Απομένουν ακόμη 16,2 δισ. ευρώ που μπορούν να πέσουν στην ελληνική οικονομία ως την 31η Δεκεμβρίου 2015, από τα οποία τα περίπου 12 δισ. ευρώ αποτελούν κοινοτικές ενισχύσεις.
Πάτρα - Ρότερνταμ
Η επίλυση του ζητήματος για την ολοκλήρωση οδικών αξόνων που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες, όπως η οδική και σιδηροδρομική σύνδεση της Πάτρας με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, δεν αποτελεί μόνο ελληνικό, αλλά και ευρωπαϊκό στοίχημα.
Ως το τέλος του 2012 αναμένεται η ολοκλήρωση της προπαρασκευαστικής νομοθετικής διαδικασίας για τον νέο Κανονισμό των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών. Εισηγητής για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκος. Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» αναφέρει ότι η σιδηροδρομική και οδική ένωση της Πάτρας με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και από εκεί με το Ρότερνταμ μέσω Βουλγαρίας «έχει ήδη ενταχθεί στο κεντρικό δίκτυο» και προσθέτει ότι ο εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος οδικού δικτύου θα ανοίξει τον δρόμο για τη σύνδεση της χώρας μας με τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης.
Λεφτά ακούμε, αλλά λεφτά δεν βλέπουμε
Παρά τις εξαγγελίες η ρευστότητα παραμένει υπό το μηδέν
Εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν χωρίς εκπλήξεις στο πολιτικό πεδίο, εκτιμάται ότι μετά τις εκλογές θα γίνει μια προσπάθεια για τόνωση της οικονομίας. Συγκεκριμένα τα πιστωτικά ιδρύματα θα αρχίσουν να υποδέχονται τις πρώτες αιτήσεις για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του νεοσύστατου Ταμείου Εγγυήσεων για Μικρομεσαίους. Το Ταμείο αυτό θα αποτελείται από πόρους του ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, οι οποίοι με αντίστοιχη μόχλευση από την ΕΤΕπ σε σχέση ένα προς δύο θα παρέχουν συνολική ρευστότητα τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2013.
Συγκεκριμένα, με την υποστήριξη του ΕΛΤΕπ (Ελληνικό Ταμείο Εγγυοδοσίας Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για ΜΜΕ), του νέου Ταμείου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα διατεθούν δάνεια για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των δανείων επιχειρηματικής κίνησης για οικονομικά βιώσιμες δραστηριότητες. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, στόχος είναι ως το τέλος του 2015 να έχει δοθεί στην αγορά 1,44 δισ. ευρώ.
Εκτός από τις δανειοδοτήσεις, αναμένεται και νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων για την υλοποίηση επενδύσεων. «Στόχος μας είναι να αγκαλιάσουμε όλο το πλέγμα των αναγκών μιας μικρομεσαίας επιχείρησης. Να παρέχουμε ρευστότητα, να δώσουμε εγγυήσεις για να καλύψουμε το ρίσκο και άρα τα επιτόκια να είναι χαμηλότερα και, τρίτον, να παρέχουμε επιδοτήσεις μέσω του ΕΣΠΑ» εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα» η ειδική γραμματέας ΕΣΠΑ κυρία Γεωργία Ζεμπιλιάδου. Γι' αυτόν τον λόγο αμέσως μετά το Πάσχα το υπουργείο Ανάπτυξης θα ανακοινώσει πακέτο επιδότησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Εξάλλου, και οι ίδιες οι τράπεζες θα κάνουν προσπάθεια για την προσέλκυση κεφαλαίων που θα πέσουν στην αγορά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς που συστήνει αναπτυξιακό fund αρχικού ύψους 100 εκατ. ευρώ. Οπως σημειώνει ο γενικός διευθυντής της Βρασίδας Ζάβρας, «λαμβάνουμε την πρωτοβουλία της οργάνωσης ενός αναπτυξιακού κεφαλαίου στο οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό». Σύμφωνα με τον ίδιο, θα αποτελέσει το έναυσμα για την κινητοποίηση την επόμενη πενταετία επιπλέον επενδυτικών κεφαλαίων συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ) με στόχο τη στήριξη 1.000 νέων επιχειρήσεων και τη δημιουργία 15.000 νέων θέσεων εργασίας τα επόμενα πέντε χρόνια.
Πηγή:tovima.gr
Επιφυλακτική η ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση

Αβέβαιο παραμένει το κεφάλαιο της επανεκκίνησης των έργωνΕπιφυλάξεις για τη χρηματοδότηση της χώρας μας διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), καθώς στελέχη της στέκονται στον κίνδυνο απώλειας της αξιολόγησης «ΑΑΑ» σε περίπτωση που η τράπεζα χρηματοδοτήσει μεγάλα έργα στην Ελλάδα, όπως ορισμένοι οδικοί άξονες.
 
Για να νικήσουμε τους Γερμανούς πρέπει να γίνουμε Πρώσοι
PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator
Σάββατο, 31 Μάρτιος 2012 14:49
Για να νικήσουμε τους Γερμανούς πρέπει να γίνουμε Πρώσοι
πρωτοβουλίες πολιτών που οδηγούν σε υποχρεωτικά δημοψηφίσματα
Από τον Μεσαίωνα οι Γερμανοί μάθαιναν και υιοθετούσαν τις «καλές πρακτικές»  (στην διοίκηση, στον πολιτισμό)ακόμη από το  βυζάντιο, πρέπει κι εμείς να κάνουμε το ίδιο, να υιοθετήσουμε τις καλύτερες γερμανικές πρακτικές και να γίνουμε Πρώσοι, μια και οι Πρώσοι ως ιδρυτές του νέου γερμανικού κράτους μετά το 1870 υποτίθεται ότι είναι οι πιο Γερμανοί από τους Γερμανούς! Η ειρωνεία είναι βέβαια πως στην πραγματικότητα οι Πρώσοι ήταν σλαβικό φύλο που εκγερμανίστηκε και εκχριστιανίστηκε τον 13ο αιώνα από τους Τεύτονες ιππότες και αναμείχτηκε στην συνέχεια με Γερμανούς αποίκους. Μετά δε την λήξη του Επταετούς Πολέμου, το 1763, η τότε Πρωσία είχε χάσει τόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού της ώστε ο Φρειδερίκος ο μέγας προσέλκυσε νέους κατοίκους από όλη την Ευρώπη για να καλύψει το κενό, ανάμεσα τους και πολλές χιλιάδες Έλληνες από την τότε οθωμανική αυτοκρατορία.
Έχουμε τώρα να διδαχτούμε από τη σύγχρονη Γερμανία,  μαθήματα άμεσης Δημοκρατίας: από το 1996 και μετά, η άμεση Δημοκρατία λειτουργεί αποτελεσματικά σε επίπεδο πόλης και κρατιδίων με πρωτοβουλίες πολιτών που οδηγούν σε υποχρεωτικά δημοψηφίσματα και υποχρεωτική νομοθεσία αν εγκριθούν, όπως και σε όλο και περισσότερες χώρες του κόσμου, Ελβετία, ΗΠΑ, Ν.Ζηλανδία, Καναδάς, Ουρουγουάη κλπ. Στην Ελλάδα όπου εφευρέθηκε η άμεση Δημοκρατία, η εφαρμογή της είναι ανύπαρκτη προφανώς γιατί τα ελληνικά πολιτικά κόμματα (σε αντίθεση με τα γερμανικά) δεν θέλουν να χάσουν το μονοπώλιο της εξουσίας και να γίνονται υπόλογα στην βούληση των πολιτών. Από πολλές οικονομετρικές μελέτες φαίνεται όμως πως η άμεση Δημοκρατία μειώνει τη διαφθορά, αυξάνει την αποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα και τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Σε χώρες με άμεση δημοκρατία είναι αδιανόητο οι πολιτικοί να συμπεριφέρονται ως «απατεώνες»  με το να αθετούν πλήρως τις προεκλογικές τους υποσχέσεις (όπως το «Λεφτά υπάρχουν»  και μετά την σκληρότερη πολιτική λιτότητας μετά τον Β’ Παγκόσμιο)
Η τροποποίηση του νόμου για τα δημοψηφίσματα το 2011 δεν άλλαξε τίποτε επί της ουσίας, γιατί η πρωτοβουλία διεξαγωγής ή μη των δημοψηφισμάτων εξακολουθεί να αποτελεί κυβερνητική και μόνο απόφαση. Απομένει να δούμε αν και ποιο κόμμα (και τα «Αριστερά»  που τόσο «κόπτονται»  για την Δημοκρατία, όπως ο κύριος Τσίπρας που πολύ συχνά ζητά δημοψήφισμα) πραγματικά πιστεύουν στην άμεση Δημοκρατία και θα προτείνουν ανάλογη αναθεώρηση του νόμου και τροπολογία του Συντάγματος που να επιτρέπουν δεσμευτικά δημοψηφίσματα με πρωτοβουλίες πολιτών.
Νίκος Κ. Κυριαζής , καθηγητής Οικονομικού τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Πηγή:tovima.gr

Για να νικήσουμε τους Γερμανούς πρέπει να γίνουμε Πρώσοι

πρωτοβουλίες πολιτών που οδηγούν σε υποχρεωτικά δημοψηφίσματα

Από τον Μεσαίωνα οι Γερμανοί μάθαιναν και υιοθετούσαν τις «καλές πρακτικές»  (στην διοίκηση, στον πολιτισμό)ακόμη από το  βυζάντιο, πρέπει κι εμείς να κάνουμε το ίδιο, να υιοθετήσουμε τις καλύτερες γερμανικές πρακτικές και να γίνουμε Πρώσοι, μια και οι Πρώσοι ως ιδρυτές του νέου γερμανικού κράτους μετά το 1870 υποτίθεται ότι είναι οι πιο Γερμανοί από τους Γερμανούς! Η ειρωνεία είναι βέβαια πως στην πραγματικότητα οι Πρώσοι ήταν σλαβικό φύλο που εκγερμανίστηκε και εκχριστιανίστηκε τον 13ο αιώνα από τους Τεύτονες ιππότες και αναμείχτηκε στην συνέχεια με Γερμανούς αποίκους.

 

 
Η χαμένη ευκαιρία τιθάσευσης της κερδοσκοπίας
PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator
Σάββατο, 31 Μάρτιος 2012 14:47

 

Η χαμένη ευκαιρία τιθάσευσης της κερδοσκοπίας
Ο πολιτικός κόσμος με τη διάσωση των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων δημιούργησε το πλαίσιο της κρίσης χρέους που βιώνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο πολιτικός κόσμος σε διεθνές επίπεδο έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να επιβάλει ένα νέο πλαίσιο δραστηριοποίησης του διεθνούς κεφαλαίου όταν βρισκόταν σε θέση ισχύος.
Η ευκαιρία αυτή δόθηκε την περίοδο 2008-2009 όταν το διεθνές κεφάλαιο επιζητούσε χέρι βοηθείας για να επιβιώσει της μεγαλύτερης από το 1930 χρηματοπιστωτικής κρίσης, που το ίδιο με την απληστία που το διέκρινε είχε δημιουργήσει.
Ο πολιτικός κόσμος όμως δεν βρήκε το θάρρος να επανασχεδιάσει τις δομές που απαιτούσαν οι νέες συνθήκες, ίσως διότι λειτουργούσε υπό καθεστώς ανταποδοτικότητας.
Οταν επί δεκαετίες οι χρηματοοικονομικές καμπάνιες των πολιτικών χρηματοδοτούνταν από προϊόντα του κεφαλαίου ήταν απόλυτα φυσικό οι πολιτικοί να τελούν υπό την προστασία του σε σημείο που να θεωρούνταν υπάλληλοί του.
Εδώ ακριβώς εντοπίζεται η αχίλλειος πτέρνα του σύγχρονου πολιτικού συστήματος και εδώ ακριβώς εντοπίζεται η απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν διαμορφώθηκε ένα νέο πλαίσιο δραστηριοποίησης του διεθνούς κερδοσκοπικού κεφαλαίου.
Η ευκαιρία δυστυχώς χάθηκε.
Η χρονική περίοδος που θα έπρεπε να αναζητηθούν οι νέες δομές πέρασε χωρίς τίποτα καινούργιο να σχεδιαστεί.
Η υποχρέωση ανταποδοτικότητας απλά διέσωσε το χρηματοπιστωτικό σύστημα με χρήματα των φορολογουμένων πολιτών χωρίς να λάβει κάποιο ουσιαστικό και πρακτικό ενέχυρο.
Η κοινή γνώμη διαποτίστηκε με το ιδεολογικό πλαίσιο της αναχρηματοδότησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που ήθελε η βοήθεια να περιλαμβάνει όρους αλλαγής του μέχρι τότε άπληστου σκηνικού και φυσικά τιμωρία όσων διάβηκαν τον χρηματοοικονομικό Ρουβικώνα με άπληστο τρόπο περιμένοντας νέο πλαίσιο λειτουργίας όσων αγορών δημιούργησαν τη μεγαλύτερη σύγχρονη χρηματοοικονομική κρίση.
Η κοινή γνώμη για μία ακόμη φορά έπεσε θύμα των λεκτικών προθέσεων αφού μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει αλλάξει στη συμπεριφορά των αγορών.
Το μόνο που έχει αλλάξει είναι η θέση ισχύος.
Πλέον το διεθνές κεφάλαιο βρίσκεται στη θέση των πολιτικών της διετίας 2008-2009.
Η ισχύς έχει περάσει ξανά στους άπληστους κερδοσκόπους.
Οι πολιτικοί είναι πλέον και πρακτικά ανίσχυροι.
Εχοντας με τα χρήματα των φορολογουμένων βγάλει από τον μονόδρομο της κατάρρευσης τους κερδοσκοπικούς μηχανισμούς εκλιπαρούν για τη συγκατάβασή τους.
Ο πολιτικός κόσμος με τη διάσωση των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων δημιούργησε το πλαίσιο της κρίσης χρέους που βιώνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Διέσωσε το κερδοσκοπικό κεφάλαιο με τρόπο που υποθήκευε το μέλλον και τις προοπτικές των λαών.
Η κρίση χρέους που αντιμετωπίζουν σήμερα οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν αποτελεί παρά το κόστος της υποχρέωσης ανταποδοτικότητας των πολιτικών έναντι των χρηματοδοτών τους.
Οι λαοί ασφυκτιούν διότι οι υπάλληλοι του κερδοσκοπικού κεφαλαίου έπαιξαν τον ρόλο τους χωρίς να εξασφαλίσουν το ελάχιστο γι' αυτούς που τους ψήφισαν.
Ποια μέτρα να ληφθούν για την ομαλή και ορθολογική λειτουργία των αγορών όταν η αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους στηρίζεται εν πολλοίς στην ανταπόκριση αυτών που αποκαλούμε αόριστα «αγορές»;
Με ποιο σθένος και με ποια λογική ένας πολιτικός θα λάβει μέτρα κατά της αχαλίνωτης απληστίας των κερδοσκόπων όταν γνωρίζει τις ανάγκες της χώρας του για νέα δάνεια;
Με ποιο σθένος και με ποια εσωτερική δύναμη ο πολιτικός κόσμος θα αντιδράσει στις μεθοδεύσεις των χρηματοοικονομικών κύκλων να τοποθετήσουν σε θέσεις κλειδιά τους ανθρώπους τους;
Με ποιο σθένος και με ποια αξιοπρέπεια ο πολιτικός κόσμος θα αφυπνιστεί όταν γνωρίζει ότι η δύναμη που αντλεί από το Εκλογικό Σώμα έχει απολεσθεί στην προσπάθεια εξυπηρέτησης των διαχρονικών χρηματοδοτών του.
Είναι επομένως αναμενόμενο αυτοί που έχουν ισχυροποιήσει τη θέση τους να επιβάλουν πρακτικές και ανθρώπους.
Είναι αναμενόμενο οι ισχυροί παίκτες του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος να τοποθετούν μέλη του δικτύου επιρροής τους στις θέσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του πρωθυπουργού της Ιταλίας.
Μέλη της λεγόμενης κυβέρνησης της Goldman Sachs θεωρούνται τόσο ο Μάριο Ντράγκι όσο και ο Μάριο Μόντι.
Οι πολιτικοί παραμερίζονται έχοντας χάσει τη λαϊκή στήριξη οπότε θεωρούνται άχρηστοι.
Οσο η λαϊκή στήριξη στους πολιτικούς ήταν δεδομένη, οι άνθρωποι του παρασκηνίου δεν είχαν άλλη επιλογή από τη χρησιμοποίηση των πολιτικών σε θέσεις που οι δημοκρατικοί κανόνες επέβαλαν.
Από τη στιγμή που αυτή χάθηκε, το παρασκήνιο εν μία νυκτί ήρθε στο προσκήνιο έχοντας πριν φτιάξει το υπόβαθρο του μονόδρομου.
Ποιο ήταν αυτό, απλά, η θεοποίηση των τεχνοκρατών ως μοναδική λύση αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.
Σαράντος Λέκκας, οικονομολόγος
Πηγή:kerdos.gr

 

Η χαμένη ευκαιρία τιθάσευσης της κερδοσκοπίας

Ο πολιτικός κόσμος με τη διάσωση των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων δημιούργησε το πλαίσιο της κρίσης χρέους που βιώνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο πολιτικός κόσμος σε διεθνές επίπεδο έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να επιβάλει ένα νέο πλαίσιο δραστηριοποίησης του διεθνούς κεφαλαίου όταν βρισκόταν σε θέση ισχύος.Η ευκαιρία αυτή δόθηκε την περίοδο 2008-2009 όταν το διεθνές κεφάλαιο επιζητούσε χέρι βοηθείας για να επιβιώσει της μεγαλύτερης από το 1930 χρηματοπιστωτικής κρίσης, που το ίδιο με την απληστία που το διέκρινε είχε δημιουργήσει.Ο πολιτικός κόσμος όμως δεν βρήκε το θάρρος να επανασχεδιάσει τις δομές που απαιτούσαν οι νέες συνθήκες, ίσως διότι λειτουργούσε υπό καθεστώς ανταποδοτικότητας

 

 
Σελίδα 924 από 1088