Καλώς ήρθατε στον Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης

Σκοπός του Συλλόγου είναι η συσπείρωση των συναδέλφων με στόχο την κατοχύρωση, προαγωγή και προστασία των οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων τους, η ανάπτυξη πνεύματος συναδελφικής αλληλεγγύης και αμοιβαίας υποστήριξης, ο καθορισμός κανόνων επαγγελματικής δεοντολογίας και συμπεριφοράς, η ανύψωση του κύρους των οικονομολόγων – λογιστών - φοροτεχνικών καθώς και η επιμόρφωσή τους.

Εδώ θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν το επάγγελμα μας και θα ενημερώνεστε για όλες τις δραστηριότητες και ενέργειες του Συλλόγου.

Επικοινωνία
Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης
Τραπεζικά παιχνίδια πάνω στο ελληνικό χρέος
PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator
Τρίτη, 04 Οκτώβριος 2011 10:48

Τραπεζικά παιχνίδια πάνω στο ελληνικό χρέος

Η πυραμίδα που έχτισαν πάνω στα ελληνικά ομόλογα οι γαλλογερμανικές τράπεζες και πώς επηρεάζει τις αποφάσεις της Ευρώπης για το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας

Για ένα παιχνίδι στοιχημάτων των γαλλογερμανικών τραπεζών πάνω στο ελληνικό χρέος, συναφές με τις πρακτικές της Lehman Brothers προ του 2008, κάνει λόγο ο καθηγητής Οικονομικών του πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Βαρουφάκης.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε πως η 6η δόση του δανείου προς την Ελλάδα θα εκταμιευθεί τελικώς, ωστόσο αυτό θα πραγματοποιηθεί την τελευταία στιγμή, καθώς οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης και ειδικά η Γερμανία δεν έχουν βρει ακόμα τρόπο για να στηρίξουν τις τράπεζες τους μετά από ένα μεγάλο haircut του ελληνικού χρέους, κάτι που θεωρεί αναπόφευκτο.

 
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2012
PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator
Δευτέρα, 03 Οκτώβριος 2011 12:15

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2012

 Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος απαιτείται πρόσθετη δημοσιονομική προσπάθεια ύψους 2,1 δισ. για το 2011 και 5 δισ. ευρώ για το 2012, επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή για το 2012.
Ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να παραμείνει αρνητικός και το 2012 (-2,5%), λόγω της συνέχισης της δημοσιονομικής προσαρμογής και της μεγαλύτερης ύφεσης του 2011. Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2012, στο 16,4% του εργατικού δυναμικού. Ενιαίο μισθολόγιο, διεύρυνση της εργασιακής εφεδρείας στο δημόσιο και υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποίησεων τα μέτρα που θα έχουν άμεση επιπτωση στη μείωση του ελλείμματος και στη δυναμική του χρέους στο τελευταίο τρίμηνο του 2011.

Τα πρόσθετα μέτρα του 2011

Τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2011, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, είναι τα εξής:

 
Το 2013 και... βλέπουμε η φορολόγηση των αδήλωτων κεφαλαίων στην Ελβετία.
PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator
Δευτέρα, 03 Οκτώβριος 2011 10:05

Το 2013 και... βλέπουμε η φορολόγηση των αδήλωτων κεφαλαίων στην Ελβετία.

Καμία επίσημη διαπραγμάτευση για το θέμα της φορολόγησης των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία δεν υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στο ελβετικό υπουργείο Οικονομικών.

Οι πληροφορίες αυτές ήρθαν από τη Ζυρίχη λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη της «Οικονομίας» την περασμένη εβδομάδα ότι η ελληνική πρεσβεία -που έχει έδρα στη Βέρνη- ενημέρωσε περί τα τέλη Αυγούστου το υπουργείο Οικονομικών της χώρας μας για τις συμφωνίες φορολόγησης αδήλωτων κεφαλαίων που υπέγραψαν Γερμανία και Βρετανία με την Ελβετία.

 
Τα 5 βήματα - «κλειδιά» για σταθεροποίηση του ευρώ
PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator
Κυριακή, 02 Οκτώβριος 2011 14:20

Τα 5 βήματα - «κλειδιά» για σταθεροποίηση του ευρώ

Πρέπει να προχωρήσουμε σε πέντε βήματα - «κλειδιά» για να σταθεροποιήσουμε το ευρώ  και να σβήσουμε τη... φωτιά που πυροδότησε η κρίση του χρέους.

Πρώτο βήμα στη λίστα είναι η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας. Η τρέχουσα άποψη της θωράκισης της Ελλάδας απέναντι στις κεφαλαιαγορές και της εξοικονόμησης χρόνου για την αναδιάρθρωση της οικονομίας παραμένει ορθή. Έχουν ήδη γίνει αξιοσημείωτες προσπάθειες για τη σταθεροποίηση του δημόσιου προϋπολογισμού μέσω απότομων περικοπών και αυξήσεων φόρων καθώς και μιας ευρείας διαρθρωτικής μεταρρύθμισης.

Αλλά η εντύπωση που δίνεται προς τα έξω είναι ότι αυτή η μεταρρύθμιση και η ιδιωτικοποίηση δεν υλοποιήθηκε κατά το 2011 όπως είχε σχεδιαστεί και από την άλλη πλευρά, μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού αντιδράει ακόμη για την ανισότητα των βαρών και τα «παράθυρα» του νόμου στην είσπραξη των φόρων. Τέτοιου είδους αναταραχές θα προκαλέσουν περαιτέρω αντιδράσεις στις επερχόμενες σκληρές περικοπές στις οποίες υποχρεώθηκε η Ελλάδα αυτές τις ημέρες.

 
Ψάχνει στις πλούσιες τσέπες τη λύση για τα ελλείμματα ο ΟΜΠΑΜΑ
PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator
Κυριακή, 02 Οκτώβριος 2011 14:18

Ψάχνει στις πλούσιες τσέπες τη λύση για τα ελλείμματα ο ΟΜΠΑΜΑ

 

O πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από τους "επιχειρηματικούς ομίλους και τους ευπορότερους φορολογούμενους να καταβάλουν ένα δικαιότερο τίμημα".

 

Την επιβολή ενός έκτακτου "φόρου Μπάφετ" στους Αμερικανούς με ετήσιο εισόδημα υψηλότερο του 1 εκατ. δολαρίων πρότεινε ο Μπαράκ Ομπάμα, σε μια προσπάθεια περιστολής των υπέρογκων ελλειμμάτων της χώρας του, αλλά και για να κερδίσει? πόντους εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης του 2012.

Το πρόγραμμα που περιέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος, με στόχο να μειωθεί το έλλειμμα κατά 3 τρισ. δολάρια μέσα σε μία 10ετία, περιλαμβάνει δημόσια έσοδα συνολικού ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων μέσω αυξήσεων των φόρων όσων έχουν μεγάλα εισοδήματα, αλλά και μέσω της κατάργησης πολλών φοροαπαλλαγών.

"Οι πλουσιότεροι θα πρέπει να καταβάλουν ένα δικαιότερο τίμημα", υπογράμμισε σε παρέμβασή του. Η ιδέα γι' αυτόν τον έκτακτο φόρο ανήκει στον δισεκατομμυριούχο επενδυτή και αφεντικό της Berkshire Hatha­way Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος με επιστολή του ζήτησε πρόσφατα από την κυβέρνηση Ομπάμα να πάψει να... χαϊδεύει με φοροαπαλλαγές του υπερπλούσιους και να τους φορολογήσει γενναία για τη μείωση των ελλειμμάτων.

 
Σελίδα 924 από 977